Fenomen „Igre Prestola”: U čemu je tajna?

FOTO: Desktop Wallpapers

HBO serija „Igra prestola“, snimljena po serijalu knjiga „Pesma leda i vatre“ autora Džordža R. R. Martina, napravila je pravi „bum“ među gledaocima širom sveta. Gledaoci su svih uzrasta, različitih nacionalnosti i veroispovesti. Do sada je snimljeno pet sezona ove serije i svaka od njih je imala višemilionski auditorijum. Knjige su dobile velike pohvale kritičara, dok ih je serija takođe dobila, ali uz zamerke zbog velikog broja scena seksa i nasilja.

Serija je takođe podelila gledaoce na one koji su prethodno pročitali knjige i očekivali izvesne (uglavnom nemile) događaje, i na one koji su strastveni ljubitelji serije i ne žele da pročitaju knjige. Međutim, euforija za njom ne jenjava ni od kad su događaji znatno počeli da odstupaju od onih u knjigama. Sada se i čitaoci nalaze na nepoznatom terenu, jer šesti deo knjige, „Vetrovi zime“, još nije objavljen.

Dakle, ova ogromna popularnost knjiga i serije tera nas da se zapitamo šta to u tolikoj meri privlači publiku? Šta je to što zadržava publiku i nakon smrti njihovih omiljenih likova? Šta je to vezuje za „preostale“ glavne likove koji nekako uspevaju da prežive Martina?

EU%20OM.gif

Složićete se da Džordž Martin veoma dovitljivo daje upečatljiv karakter svakom liku, i glavnom i sporednom. U ovoj priči nema dobra i zla, pa svaki lik u sebi nosi vrline i mane i ispoljava ih, ponekad veoma sofisticirano, u skladu sa situacijom i ličnim interesom – baš kao i u stvarnom životu. Publika se lako vezuje za likove, pa su tako neki od samog početka omraženi, a neki voljeni. Otuda su neki sporedni likovi pobrali velike simpatije, kao na primer Oberin Martel. Takođe, Martin se malo i poigrava sa našim osećanjima tokom razvijanja likova, pa tako ponekad zavolimo i one koje smo na početku mrzeli, kao što su Džejmi i Teon. Autor tako prepliće sudbine likova i time stvara jednu veoma složenu priču.

Još jedna značajna odlika je ta što već pet godina pratimo priču na televiziji, a u knjigama još i duže, a nagoveštaja i dalje nema ko bi konačno mogao da preuzme presto. I dalje samo nagađamo. Svi potajno polažemo nade da će baš naši omiljeni likovi sesti u tu neudobnu, gvozdenu stolicu, iako tvrdimo kako je najbitnije da oni do kraja samo prežive. Sudbine svih likova su pod velikim znakom pitanja.

cast-game-of-thrones-0025-900x600.jpg?itok=8ogiS339

FOTO: Emmys

Ono što održava ovu seriju i neprestano privlači verne obožavaoce je upravo neizvesnost. Ne možemo poreći Martinovu majstorsku spretnost u stvaranju i održavanju ove neizvesnosti, a da to pritom publici ne dosadi. Tome naročito doprinose nagli i iznenadni preokreti događaja u kojima su upleteni naši omiljeni likovi. To je klizav teren, ali autor se do sada veoma dobro snalazio i nije razočarao publiku. Pitanja je i dalje na pretek, a šesta sezona će se prikazivati tek u aprilu ove godine.

Do tada, nama jedino ostaje da nastavimo sa raznim diskusijama, nagađanjima i žustrim raspravama na internetu, naročito na društvenim mrežama, ne samo oko prestola, već oko toga ko je majka Džona Snežnog i da li će ga Melisandra oživeti. Šta će biti sa Sansom i Teonom? Da li će Arja konačno posle mnogo godina lutanja stići kući ili će postati ubica? Kakva je Tirionova sudbina i ima li pravde za njega? Da li će Beli hodači napasti Vesteros? I da li će Deneris konačno uzjahati svoje zmajeve i preuzeti Vesteros?

We know nothing!

Tanja veruje da jedino radoznalost i sloboda duha vode ka životnoj radosti.

Pročitajte i:

Zaspati na koncertu klasične muzike...
Queen - najveći rok bend ikada!
Koliko vam je važno šta drugi misle o vama?