Filmovi u kojima je korišćena rotoskopija

FOTO: Den of Geek

Rotoskopija, koju je izumeo Maks Flejšer (Max Fleischer) 1915. godine, jedna je od najstarijih tehnika animacije filma. Sastoji se od snimanja realnih scena koje se kasnije projektuju na zamagljenom staklu, preko kog animator iscrtava pokrete. Rotoskopija čuva pokrete, izraze lica, senke, svetla i prirodne proporcije snimka, ali nudi mogućnost da se izmeste u drugačiji kontekst ili da im se dodaju novi vizuelni efekti. Cilj ove tehnike je precrtavanje stvarne slike u pokretu da bi se pretovorila u nadrealističku animaciju. Ova tehnika je korišćena u mnogim Diznijevim crtanim filmovima kao što su: Snežana i sedam patuljaka, Mala Sirena, Lepotica i zver, Aladin, Atlantida: Izgubljeno kraljevstvo.

U sledećih sedam fimova ova tehnika preovlađuje ili je korišćena u čitavom filmu:

1. „Žuta podmornica“ (Yellow Submarine, 1968) Džordža Daninga
Film potiče od čuvene pesme Bitlsa „Žuta podmornica“. Ovo je psihodelična priča koja govori o tome kako Bitlsi zajedno sa Kapetanom Fredom putuju u žutoj podmornici u Peperlend da oslobode njegove stanovnike od muzike Plavih Zloća, koji pokušavaju da sve parališu i oboje u plavo. Četiri člana Bitlsa se pojavljuju samo na kraju filma i njihovi glasovi su sinhronizovani od strane drugih glumaca.


2. „Gospodar prstenova“ (The Lord of the Rings, 1978) Ralfa Bakšija
Prvo filmsko ostvarenje je zasnovano na dva dela Tolkinove knjige, „Družina prstena“ (Fellowship of the Ring) i „Dve kule“ (Two Towers), obe napisane 1954. godine. Priča govori o tome kako se bića iz raznih družina Srednje zemlje ujedinjuju da bi uništila prsten koji može prekinuti vladavinu Saurona, mračnog gospodara Mordora. „Gospodar Prstenova“ je imao uspeha u bioskopima, ali nije napravio poseban odjek, sve do 2001. godine kada je Piter Džekson snimio trilogiju pod istim nazivom.


3. „Teški metal“ (Heavy Metal, 1981) Džeralda Potertona
Zasnovan je na naučnofantastičnom stripu koji nosi isti naziv. Svetleće nebesko telo zelene boje, koje je personifikacija svog zla na svetu, prestravljuje jednu mladu devojku koja pripoveda priče o raznim likovima. Ovi kratki crtani filmovi idu od erotizma, preko fantazije, do jeze. Muzika iz ovog animiranog filma sadrži pesme hevi metal bendova poput Blue Öyster Cult-a, Black Sabbath-a i syntpop benda Devo. Crtani je imao rimejk pod nazivom Heavy Metal 2000, koji su režirali Majkl Koldvej i Mikel Lemir.


4. „Tron“ (Tron, 1982) Stivena Lisbergera
Jednog programera video igrica i profesionalnog hakera oteo je računar i odveo ga u digitalni svet gde je primoran da učestvuje u igri gladijatora u kojoj zao program kontroliše sve. Da bi pobegao odatle, mora da pronađe antivirus. U filmu su kombinovane tehnike rotoskopije sa kompjuterizovanim scenama. Film „Tron“ je doživeo veliki uspeh kod publike i više od 20 godina nakon premijere, snimljen je rimejk pod nazivom Tron: Legacy (2010), Džozefa Kosinskog, sa dodatkom različitih priča i igrica.5. „Probuđeni život“ (Waking Life, 2001) Ričarda Linklejtera
Čovek se nalazi u lucidnom snu dok upoznaje razne ljude koji ulaze u njegov život i izlaze iz njega, bez očiglednog razloga. Takođe, učestvuje u filozofskim diskusijama o smislu univerzuma, stvarnosti, slobodnoj volji, vezama i smislu života. To je prvi film američkog režisera i scenariste u kom koristi tehniku rotoskopije. Film je dobio nagradu CinemAvveenire za najbolji film na 58. Filmskom festivalu u Veneciji.


6. „Mračni skener“ (A Scanner Darkly, 2006) Ričarda Linklejtera
Baziran je na istoimenom romanu Filipa K. Dika iz 1977. godine. Reč je o drugom filmu ovog reditelja u kom koristi rotoskopiju. Radnja filma se odvija u okrugu Oranž u Kaliforniji, u predviđenoj budućnosti gde Sjedinjene Američke Države nisu uspele da se izbore protiv droga. Jedan policajac koji dobija naređenje da prati svoje drugove kako bi proverio da li imaju veze sa drogama upada u paranoični svet i počinje da gubi svoj identitet. Glavne uloge igraju Kijanu Rivs, Vinona Rajder, Vudi Harelson, Robert Dauni Džunior i Rori Kočrejn.


7. „Ples sa Baširom“ (Waltz with Bashir, 2008) Arija Folmana
Ovaj film je animirana izraelska drama sa dokumentarnim elementima. U nekim scenama korišćena je rotoskopija, dok je u drugim primenjena slična digitalna tehnika. Govori o masakru nad palestinskim civilima u libanskim izbegličkim kampovima Sabra i Šatila 1982. godine. Dok dva prijatelja pričaju i jedan od njih, koji je bivši član izraelske vojske, priseća se svega što se desilo u tom napadu. „Ples sa Baširom“ je premijerno prikazan na 61. Festivalu u Kanu, nominovan je za najbolji strani film na 81. dodeli Oskara i dobio je nagradu za najbolji strani film na 61. dodeli nagrada Zlatnog globusa.


IZVOR: Morelia Film Fest