Govor tela - Umetnost neizrečenog
Pixabay

Sredinom dvadesetog veka, naučnik Albert Merabian je ustanovio da reči prenose svega 7%, ton na koji te reči izgovorimo 38% , a govor tela oko 55% poruke koju želimo da prenesemo. Njegov značaj je višestruk - na osnovu njega se stiče prvi utisak, odaje nesigurnost, pokazuje dominaciju...

Često možemo da donesemo sud o nekome i pre nego što se upoznamo i ispričamo. Sve počinje pogledom. Kontakt očima upravo i jeste jedan od najvažnijih stvari kada je ova tema u pitanju. Na samom početku, ako skrene pogled u stranu ili gleda dole, stvara se utisak da je osoba nesigurna. Poželjno je imati oštar i fokusiran pogled, ali svakako se treba truditi da to ne izgleda preteće ili napadno.

Pixabay.com
Pixabay.com

Sledeće je rukovanje - mlako i opušteno rukovanje može ostaviti utisak da da ste povučena i stidljiva osoba, tako ali i da ste nezainteresovani. Naravno - ne treba pri pozdravu lomiti kosti sagovorniku, ali malo čvršće rukovanje jasan je pokazatelj rešenosti i nepokolebljivog stava.

U komunikaciji, poželjno je obratiti pažnju na dlanove. Otvoreni dlanovi su pokazatelj iskrenosti. Ljudi koji lažu teže da sakriju dlanove. Šaka okrenuta nadole pokazuje vlast i kontrolu nad situacijom. Stegnuta pesnica sa podignutim kažiprstom je simbolična „batina“ za slušaoce, te se uglavnom koristi pri pretnjama ili opaskama. Nije uvek nepristojno držati ruke u džepovima - to je trik koji predavači i profesori vrlo rado koriste. Na taj način oni privlače pažnju na sebe, dok političari koji šire ruke pokušavaju da „prigrle“ masu i da steknu naklonost naroda.

Pixabay
Pixabay

Ruke prekrštene na grudima su izraz sumnje i straha. Na taj način se rukama pravi simbolični štit koji postavljamo ispred sebe. Nasuprot, uspravljena pozicija sa zabačenim ramenima i isturenim grudima pokazuje otvorenost za saradnju. Ruke iza leđa u toku šetnje ili stajanja predstavljaju odsustvo straha - sagovornik vas ne prepoznaje kao pretnju. To je stav koji najčešće imaju policajci.

Prekrštene noge mogu slati različite vrste poruka. Ako su okrenute ka nama, znak su zainteresovanosti za temu, i odsustvo namere da se napusti razgovor. Ukoliko su noge prekrštene i okrenute od nas, verovatno tema nije dovoljno interesantna ili se javilo neslaganje. Ako stoji grupica ljudi, po smeru u kom su okrenuta stopala, za svakog učesnika se može reći kome pažnje najviše posvećuje i čije mišljenje najviše ceni.

Pixabay
Pixabay

Verovali ili ne, čak je moguće i laž otkriti tumačeći poziciju tela! Tako, recimo, deca pokrivaju usta (jer su izrekla ono što se ne sme). Pogled uperen gore levo je pokazatelj da osoba zamišlja neke slike u glavi koje se nisu desile (i verovatno laže), dok je pogled gore desno znači da se sagovornik vizuelizuje neki događaj iz prošlosti. Pri laganju, učestalije je i gutanje pljuvačke, što se na muškarcima manifestuje pomeranjem Adamove jabučice.

Govor tela je preširoka tema koji je nemoguće obuhvatiti jednim tekstom, ali ovo su osnovne i najkorisnije stvari koje se mogu saznati. Kao i svaka veština, da se vežbati. Glavu gore, ramena unazad, i samopouzdano u

novi razgovor!