Gradski zid Nanđinga – drugi „Kineski zid”
Pixabay

Nanđing je glavni grad kineske pokrajine Đangsu, opasan je najvećim okruglim zidom u dužini od trideset kvadratnih kilometara. Ovaj grad je imao istaknuto mesto u kineskoj istoriji, pa se smatra jednim od četiri tradicionalne prestonice Kine. Takođe, Nanđing se i danas smatra centrom obrazovanja, nauke, transporta i turizma. 

Prvi car dinastije Ming Džu Juendžang je 1366. godine na predlog svog savetnika, naredio da se izgradi zid oko grada kojim bi učvrstio svoju suverenost. Cigle su pravili stanovnici 118 okruga iz pet provincija, a svaka od njih morala je da bude teška oko deset kilograma i nosi oznaku grada iz kog je došla, ime zvaničnika koji je potvrdio njen kvalitet, kao i ime radnika koji je napravio ciglu. U periodu od 20 godina, čak 200 000 radnika spajalo je cigle pomoću kreča, pirinčane vode i posebnog ulja nalik lanenom. 

Spoljni deo grada bio je izgrađen u dijamantskom obliku, služio je kao odbrana unutrašnjeg dela grada, a danas više ne postoji. Zid je čuvao palatu i predstavljao centralni deo građevine. U međuvremenu, palata je pretvorena u veliku zelenu površinu na kojoj se nalaze ruševine Dvorane molitve nebu, dok je kameni zid ukrašen životinjskim motivima iz bajki. 

Pixabay
Pixabay

Danas, veći deo ovog zida pretvoren je u parkove u kojima posetioci mogu da uživaju. Građani i dalje veruju da sve može da se sruši i nestane osim njihovog Zida, koji će uvek biti na istom mestu i čuvati ih od nepoželjnih gostiju i nedaća.

Izvor: Daljine.rs