Grifinovi u poseti Simpsonovima

FOTO: Zumiranje

Family Guy je prvu epizodu emitovao 1999. godine, nedugo nakon koje se desila opaska u epizodi Simpsonovih na račun nove serije i od tada su odnosi među našim omiljenim porodicama zategnuti. Ne želim da poreknem sličnosti između njih, ali ovom epizodom su zatvorene sve dalje diskusije na temu neslaganja.

Pošto je ova specijalna epizoda, ipak epizoda Family Guy-a, a ne Simpsonovih,ona počinje u rodnom gradu Grifinovih. U prvih deset minuta nema ni traga ni glasa od naši omiljenih žutih likova, ali nakon što Piter upraska stvar, Grifinovi moraju da napuste grad na neko vreme. Na pola puta im ukradu auto, ne znaju gde se nalaze, potpuno su bez para, bespomoćni, do trenutka dok ne ugledaju znak grada. Grifinovi su u Sprinfildu! Dok šetaju gradom smenjuju se kadrovi Sprinfilda, što je prilično kul za one koji nikad nisu pogledali nijednu epizodu Simpsonovih (ako takvi uopste i postoje). Ulaze u obližnju radnju, ljubiteljima Simponovih, dobro poznati Kviki Mart kako bi uzeli nešto za jelo. Naravno, tu imamo prilike da vidimo i čujemo Apu-a i njegovu čuvenu rečenicu „Thank you, come again“. Nakon što konstatuje da Grifinovi nemaju novca, Apu odbija saradnju, ali iz mračnog ugla prodavnice Homer pritrčava u pomoć.

Kada ih Homer dovodi u kuću Simpsonovih, na trenutak se uplašimo da Bart neće biti u epizodi, jer Mardž govori kako je on u kampu. Ali, na našu radost, Bart dobija svoj sopstveni „veliki ulazak“ u epizodu. Zanimljivija je činjenica koliko su uspešno spojili dve vrste humora, Family guy koristi jači, mračniji humor, šale na račun zlostavljanja životinja, samopovređivanja, itd. dok su Simpsonovi blaži i nikada ne bi govorili o takvim stvarima na način na koji to Family Guy radi od kada postoji.

Povezanost likova

Fanovi su oduvek želeli da vide određenu interakciju između likova, pa su svetla reflektora pala su na odnose Homer/Piter i Bart/Stjui. Homer i Piter započinju harizmatičan odnos na početku epizode koji traje sve do trenutka dok se ne posvađaju oko piva. U dijalogu koji je prethodio svađi, nabačene su reference koje su se ticale pravog konflikta između serija poput „pio sam ga kad sam bio mlađi, ali već 13 godina ga nisam okusio, jer je jadan“ i „ovo pivo je jadna kopija originala“. Nakon čega odlaze na sud, posle kojeg započinju tuču. Iskreno, te scene su bile previše duge, jednostavno sve što su hteli da kažu jedno drugom moglo je da stane u minut-dva, ali oni su to proširili na najmanje deset minuta. Homer u jednom trenutku gađa Pitera svojim Emi nagradama, na šta mu Piter govori da to jednostavno nije fer, jer on nema nijednu i ne može da ga gađa. Kada se tuča završava, pisci su ubacili završnu reč u kojoj, Homer i Piter, jedan drugom govore da iako ne mogu da funkcionišu zajedno, ne znači da se međusobno ne poštuju i da je sve u redu, dokle god ih razdvaja pola sata emitovanja na tv-u.

Momenti Barta i Stjuia su vezani za Stjuijevu fascinaciju Bartom. Stjui ga idealizuje, u epizodi je obučen identično kao i on. Bart ga uči da vozi skejt i da zeza Moa preko telefona. Kod šale preko telefona se vidi razlika humora između dve serije, jer Bart kada zove obično je to fora da Mo ima neku bolest ili se insinuira na neke blaže oblike šale, dok je Stjuijeva šala „upravo ti siluju sestru“ dosta grublja i nije dobro prošla kod publike. U ovom specijalu uspeli su da prikažu „zli um“ Stjuija i da pokažu koliko je ustvari Bart samo nevaljao klinac ako uzmemo u obzir da je Bartovo oružje praćka, a Stjuievo arsenal za masovno uništenje. Stjui do poslednjeg momenta želi da ostane Bartov prijatelj, ali Bart mu govori kako je on „poremećen“ i da ne mogu biti drugovi. Stjui uzvraća da će on umreti ukoliko prestanu da se druže, na šta mu Bart govori da upravo na to misli kada kaže ne. Grifinovi su na kraju ponovo kod svoje kuće, sve se vraća u normalu, sem Stjuija koji završava epizodu apsolutno simbolično. Plačući piše po tabli „više neću misliti o Bartu“.

EU%20GIF.gif

Pored glavnih interakcija na momenat se ubace Mardž i Lois, ali nisu ulazili toliko u dubinu njihovog odnosa. Između njih dve se oseti ta razlika u serijama, mentalitetu. Mardž oduševljavaju neke sitnice koje su za Lois svakodnevnica i dosadne su joj. Lisa kao glavni štreber u porodici, devojčica sa svim nagradama koje se mogu osvojiti uparena je sa Meg. Meg je (svi koji gledaju Family Guy-a znaju) najveći izvor sprdnje porodice Grifin. Ona je suprotnost Lisi, nema samopouzdanja, stalno je ponižavaju, nema talenat i po mišljenju porodice nema neku pravu budućnost. Lisa će pokušati da popravi to kod Meg, pokušaće da nađe jednu stvar za koju je ona talentovana. Kada je pronalazi, Piter u svom maniru to baca u đubre, jer nema se mesta za Meg i njene talente. Brajan i Kris su u ovoj epizodi zajedno, vreme provode sa psom Simpsonovih, koji je za Brajana previše dosadan. On i Kris gube psa zbog koje imaju jednu dužu scenu u kojoj kriju da je pas nestao, ali to je to. Kada nakon gostoprimstva, dođe do razmirica između Homera i Pitera, kada dospu na sud (ne želim da pišem o čemu je reč, ne želim da pokvarim epizodu onima koji je nisu gledali) imamo prilike da vidimo prateće likove u seriji. Gradonačelnike oba grada, klovna Krastija( kome će ova sezona Simpsonovih ujedno biti i poslednja), Karla, Loisinog oca, Kvegmajera itd.

Kada izvagamo dobro i loše ovo je jedna zabavna epizoda. Jedina zamerka jeste taj sukob koji traje deset minuta. Shvatam da su želeli da ovo bude specijalna epizoda i da su zato mislili da treba da traje više od obične, ali i redovna minutaža bi ispoštovala priču do kraja.


Kristina ne može bez kafe, filmova i knjiga. Zašto se zadovoljiti samo jednim svetom, kad čitanjem i gledanjem možemo živeti u kojem god poželimo.