Indira Gandi: Izvanredan međunarodni lider
Wikipedia

Indira Gandi je bila Indijka do srži, a u isto vreme njena vizija je išla daleko van njene nacije i obuhvatila je čitavu rasu čovečanstva. Imajući čast da bude premijerka Indije, najveće demokratije na svetu, ona je bila u mogućnosti da napravi značajan doprinos na polju međunarodnih veza. Uživala je dobro zaslužen prestiž i duboko poštovanje na međunarodnoj sceni.

Indira Gandi je uvedena u međunarodne poslove u ranom dobu. Kao ćerka Džavaharlal Nehrua rođena je i odrastala u porodici i okruženju gde se o nacionalnoj i međunarodnoj politici stalno raspravljalo. Njen otac je vodio računa da poduči svoju kćerku o svim aspektima nacionalne i međunarodne politike. Osim toga, tokom Nehruovog postavljenja kao premijera, Indira Gandi je služila kao zvanična hostesa šefovima država i vlada u palati Ten Murti.

Ona je, takođe, pravila društvo svom ocu u većini njegovih putovanja u inostranstvo. Kao rezultat svega ovoga, postala je upoznata sa svim međunarodnim poslovima. Nakon što je postala premijerka Indije, nije imala nikakvog problema u razumevanju strane politike i bila je u mogućnosti da postigne uspeh u ovom polju za kratko vreme.


Indira Gandi je nasledila Nehruovu zaostavštinu i bila je počastvovana sa njegovim nasleđem u stranim poslovima. Prateći Nehruovu tradiciju, ona je dovela do međunarodnog mira, razoružanja, anti-kolonijalizma i anti-rasizma. Koristila je platforme Komonvelta, NAM i UN-a efikasno. Nije samo nastavila bogatu tradiciju svog oca, već je napravila i sopstveni doprinos. Donosila je određene odluke imajući u vidu specifične okolnosti koji su doveli do povećanja statusa Indije na međunarodnom nivou. Pod njenim dinamičnim vođstvom, glas Indije se čuo sa poštovanjem u različitim međunarodnim organizacijama i forumima.

Indira Gandi nije imala određenu viziju sveta, ali je učila od svog velikog oca da prepozna nacionalni interes Indije sa nezavisnim donošenjem odluka u međunarodnim poslovima, ekonomskom razvoju kod kuće i isključenje Indije i njenih suseda u Južnoj Aziji iz uticaja bilo koje od supersila. Njene politike su bile pragmatične, njeni dogovori sa stranim vođama bezosećajni. Njen ponos, njena okrenutost ka jednakom postupanju, njene političke veštine su joj pomogle da zadrži svoju vladu od podložnosti pritisku Americi ili Sovjetima na različitim pitanjima.

Ona je znala da se u međunarodnim vezama moć računa više od ličnog uticaja i da su strateški interesi države mnogo važniji nego moralni principi. Pratila je pragmatične politike i njene veze sa vođama supersila su bile zasnovane na hladnim proračunima.

EU%20GIF.gif

Kada je Indira Gandi došla pod okrilje poslova, to je bio bipolarni svet. Jedan blok je bio vođen od strane Amerike, a drugi je držao Sovjetski savez. Hladni rat je bio na vrhuncu. Nuklearna trka je bila u toku. Neki delovi kolonijalizma i imperijalizma su još uvek bili prisutni. Rasizam je preovladavao u nekim delovima. Svetski mir je bio pod velikom pretnjom. U ovim okolnostima, Indira Gandi je pratila politiku nesvrstanih koju je propisao Nehru.

Vrlo brzo međunarodna zajednica ju je prepoznala kao vođu koji je bio posvećen slobodi i miru. Njena uloga u pokretu nesvrstanih je bila prepoznata na Sedmoj konferenciji koja je bila istorijska. Rezolucije koje prošle na Konferenciji su se reflektovale na državništvo i dalekovidost Indire Gandi. Njen najvažniji doprinos u sferi mira u svetu je bilo oblikovanje NAM-a. Njen nastup kao predsedavajućeg NAM-a je bila divna i balansirana i dovela je do poštovanja ne samo država članica ali takođe i supersila.

Njena vera u Ujedinjene nacije kao arbitra među državnih konflikata i najvažnijeg centra za harmonizovanje akcija država, ne može biti pod znakom pitanja. Kao što je sama rekla, čvrsta vera u UN je centralna za NAM. Cilj je isti: da se održi mir otklanjanjem izvora tenzije i da donese humanost ljudima.


Indira Gandi je simbolizovala oporavak Trećeg sveta. Pod njenim vođstvom, indijska strana politika je sazrela od svesne tvrdnje prava i težnji novooslobođenih naroda ka svesnosti njihove uloge u svojoj odgovornosti u globalnom kontekstu. Odbijajući da se pridurži NPT-u, ona je dobila političke poene za zadržavanje nezavisnosti Indije i zauzimanje principijelnog stava protiv diskriminacije.

Sa Indirom Gandi na čelu, Indija je zauzela stav na sceni strategije Južne Azije i njena Indija je zabležila svoju sposobnost i volju da prigrabi mogućnosti moćne politike u regionalnom kontekstu. Ona je ostavila trag u svetu kao vođa bez konkurencije i šampion Trećeg sveta.

Indira Gandi ne samo da je uticala na istoriju, već je takođe i stvarala istoriju. Sa njenim izvanrednim veštinama, ona je balansirala supersilama, jednim protiv drugih. Godina 1971. je bila najvažniji čas u stranim i bezbednosnim poslovima. Njena veština je bila u njenom intuitivnom prigrljenju prilike kojom su vođe Pakistana obezbedile promenu geopolitike Istočnog Pakistana. Situacija u Bangladešu joj je dala priliku da deluje kao vojni strateg i odličan diplomata na regionalnoj i svetskoj sceni.

Sa čistom i jasnom pobedom Indija i Indira su bile ustanovljene kao velika i moćna sila u svetu. Indira Gandi je postala međunarodni vođa. Njene odluke i tajminzi su bili slavljeni kao savršeni. Kao što Henri Kisindžer priznaje u svojim memoarima, Indira Gandi je prevazišla i izmanipulisala Niksona i Kisindžera. To je bio ogroman skok u međunarodnoj sferi.

Godina 1971. je predstavljala vrh njene političke karijere. Ona je parirala Niksonu pod jednakim uslovima. Čak i okoreli kritičari su bili primorani da se dive njenim instinktima. Na primer, vođa opozicije indijskog parlamenta A. B. Vajpaje nazvao ju je Durga. Drugi lider Opozicije se izjasnio u Parlamentu: „Gospođo, vi ste stvorili ne samo istoriju, već takođe i novu geografiju.“ Nakon rata Indira Gandi je delovala sa velikom velikodušnošću na Šimla konferenciji.

Ona je stavila Indiju na međunarodnu naučnu mapu eksploatišući njen prvi podzemni nuklearni uređaj u Pokhranu 1974. Ovo je signaliziralo nuklearni potencijal Indije i njena nevoljnost da se pokori nuklearnim pravilima supersila.
Jedna od najvažnijih karakteristika strane politike Indire Gandi je bila da zatvori veze sa Arapskim svetom. Tokom Nehruovog perioda vladavine temelji čvrste i održive Arapske politike su bili uređeni. Era Indire Gandi je svedočila svestranom razvoju Indo-arapskih veza.

Indira Gandi je uvek ispoljavala interes za poslove u Arapskom svetu. Pod njenim vođstvom Indija se osećala emocionalno i moralno obaveznom prema Arapskim interesima da dobiju pripadajuće mesto u komitetu nacija. Ona je uvek pokazivala brigu za Palestinu koja predstavlja srž Zapadnoazijskih problema. Postepeno, u Ujedinjenim nacijama i njenim različitim forumima kao i u različitim Afro-azijskim i Nesvrstanim konferencijama Indirina Indija je podržala arapski stav o pitanju Palestine.

Na njenom povratku moći 1980. Indira Gandi je odbacila izraelsku politiku od strane Janata vlade i vratila se na Nehruvijanovu politiku. Pozvala je lidera PLO Jasera Arafata u Nju Delhi i formirala formalne diplomatske odnose uprkos čvrstoj opoziciji i snažnim pritiscima. Nazvana je nećakom Gamala Nasera, ćerkom Kinga Faisala i sestrom Jasera Arafata u Arapskom svetu. Bila je neverovatno popularna među arapskim narodom koji su je nazvali Alsaida Indira Gandi.


Indira Gandi reflektuje nemiran duh čovečanstva koji želi da ustanovi svetski poredak oslobođen ljudskih patnji. Ona se borila za stvaranje važnog ljudskog poretka u svetu koji je baziran na brutalnoj sili. Bila je protiv svih oblika dominacije i eksploatacije jedne zemlje od strane druge. Protivila se kolonijalizmu i rasizmu na temelju da oni stvaraju tenzije i neprijateljstva. Čvrsto je verovala da usvajanje nesvrstanih od strane velikog broja zemalja će automatski proširiti polje mira i sigurnosti. Zagovarala je razoružanje koje bi moglo dovesti do poverenja i nade za opstanak među ljudima sveta. Slika Indije kao zemlje koja mora biti uzeta za ozbiljno je definitivno njen najveći doprinos.


Izvor: Mainstream weekly