Istorijsko poreklo sujeverja u Španiji

FOTO: Pixabay

Predstavljamo vam četrdeset najzanimljivijih primera sujeverja, od kojih su vam neka sigurno već poznata, i njihovo istorijsko poreklo. Postoje ona sujeverja koja donose sreću i ona koja donose nesreću, a vi sami procenite koliko su verodostojna i da li će vas ostaviti ravnodušnim.

Nesreća:

1. Crna mačka koja hoda prema vama ili vam pređe put
Iako se u Egiptu verovalo da su mačke reinkarnacije bogova, vekovima kasnije, katolička crkva ih je spaljivala jer su ih smatrali otelotvorenjem Đavola. Crna, kao boja noći, povezivala se sa Đavolom. U skoro celoj Evropi i Severnoj Americi se veruje da mačka donosi nesreću ako se udaljava od vas, a da donosi sreću ako vam ide u susret.

2. Krivo postavljena slika ili slika koja padne sa zida na kojem je okačena
Ovo sujeverje potiče još iz perioda klasične Grčke, gde se verovalo da ako portret monarha ili neke poznate ličnosti padne sa zida i bude oštećen ili slomljen, ta osoba će uskoro umreti.

3. Paljenje tri cigarete istom šibicom
Veruje se da su u nekom ratu (neki veruju da je reč o Prvom svetskom ratu, dok drugi misle da je u pitanju Španski građanski rat) tri vojnika zapalila cigare istom šibicom i da je neprijatelj video vatru prvog, nišanio u drugog, a upucao trećeg.

4. Stavljanje šešira na krevet
U Španiji i Italiji, stavljanje šešira na krevet je predznak da će se nešto loše dogoditi. Ovo sujeverje ima drugačije značenje: da će čovek zaboraviti šta je hteo da kaže. Verovanje potiče verovatno od same simbolike šešira koji predstavlja glavu i misli, odnosno lično identifikovanje.

5. Prosipanje soli
Ovo verovanje datira iz 3500. godine pre Hrista. Još se tada verovalo da je so nepodmitiljiva, zbog čega se pretvorila u simbol prijateljstva. Odatle i verovanje da ako je bacite, nestaće prijateljstvo. Da bi ste poništili negativno dejstvo, potrebno je da bacite prstohvat soli preko levog ramena.

6. Razbijanje ogledala
Veruje se da će nastupiti sedam godina nesreće. Ogledalo je bilo magično sredstvo za predviđanje budućnosti, i zato ako bi se razbilo, to je bilo iz razloga da ne bi pokazala zastrašujuću sliku budućnosti. Navodno, sedam godina je potrebno da se telo vrati u prvobitno stanje.

7. Prolazak ispod merdevina
To je zbog trougla koje merdevine formiraju sa zidom. Ranije se smatralo da su svi trouglovi sveti simbol, počevši od piramida pa sve do Svetog trojstva, i zato je bilo veliko svetogrđe proći ispod ovog luka. Smatra se da, jednom kada prođete, potrebno je da prekrstite prste, pljunete jednom ispod merdevina ili tri puta nakon što prođete ispod njih.

Takođe se ovo verovanje povezuje sa vešalima. Uvek su se koristile merdevine da se namesti konopac, kao i da se skloni leš. Drugo verovanje potiče od slika raspeća, na kojima se vide merdevine ispod kojih stoji Lucifer i besno posmatra Hrista kako umire za čovečanstvo. Otuda običaj blagoslova – da se sačuvate od Đavoljeg gneva ili da oterate opasnost.

8. Okrenuti hleb naopačke na stolu ili ispustiti ga na pod
Hleb je osnovna životna namirnica. Zbog toga postoje razna verovanja vezana za njegovo mešenje, sečenje, jedenje i davanje drugima. Okretanje hleba naopačke metaforički predstavlja vređanje Hristovog tela. Isto tako, ako vam padne na pod, običaj je da ga poljubite i da se tri puta prekrstite kako biste oterali zlo.

9. Prosipanje vina
Kada prospete vino na sto, potrebno je da odmah stavite prosuto vino na čelo da biste prizvali sreću. Ako je reč o šampanjcu, onda treba da ga dotaknete vrhovima prstiju i nanesete na ušnu školjku da biste dosegnuli večnu sreću. Objašnjenje ovog verovanja može biti to što je fetus na samom početku postavljen u obliku ušne školjke. Ovo penušavo piće se takođe razbija pre polaska broda, kako bi se poželeo srećan put.

10. Ostaviti makaze otvorene
Makaze treba da budu zatvorene kad se ne koriste, inače će vam doneti nesreću. Ako padnu na zemlju i otvore se prema vama, pokupite ih i prospite so preko levog ramena da biste oterali zle duhove. U Grčkoj se verovalo da je boginja sudbine sekla konce života, tako da na neki način oštri predmeti kontrolišu sudbinu i simbolišu iznenadnu smrt.

scissor1794088_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

11. Okrenuti krevet tako da vam noge gledaju ka vratima
Proizilazi iz popularne izreke: „Mrtvi uvek izlaze iz kuće okrenuti nogama ka vratima“.

12. Započeti dan levom nogom
Već je Petronije u „Satirikonu“ aludirao na lošu sreću koju donosi ulazak levom nogom na neko mesto. U Španiji, može biti povezano sa keltskom tradicijom i kretanjem Sunca, koje se uvek odvija ka desnoj strani. Negativni efekat se eliminiše ako se prekrstite tri puta.

13. Utorak i broj trinaest
Prokletstvo broja trinaest potiče od Poslednje večere sa dvanaest apostola na kojoj je Isus izdat. Veruje se da ako trinaest osoba sedne da večera za istim stolom, jedna od njih umreće u roku od jedne godine. Dan u nedelji varira: u Španiji, Meksiku i Grčkoj postoji strah od broja trinaest i utorka, dok se u anglosaksonskim zemljama plaše petka trinaestog jer je tog dana razapet Isus.

14. Da mladoženja vidi mladu odevenu pre venčanja ili da se ona pogleda u ogledalo
Ranije se smatralo da ako se obistini neki od ovih događaja, to znači ubrzavanje lepih događaja i, samim tim, njihovo baksuziranje. Drugo objašnjenje je da mlada nije smela da se ogleda pre čina venčanja ako je bila potpuno obučena, jer se projektuje njen izgled udate žene i to bi značilo da bogovi preispituju njeno pravo da stupi u brak. Ako želite da vidite kako izgledate, ne bi trebalo da stavite rukavice ili neki drugi odevni detalj.

15. Otvaranje kišobrana ispod krova
Prva informacija vezana za ovo sujeverje datira iz Engleske, iz 18. veka, gde se verovalo da donosi nesreću zbog „neslaganja“ koje postoji između kišobrana i kuće, budući da kuća štiti svoje stanare i ne trpi dodatnu zaštitu. Ako bi neko otvorio kišobran, navodno bi ta osoba umrla do završetka godine.

16. Korišćenje stare metle u novoj kući
Ne bi trebalo koristiti staru metlu u novoj kući jer donosi nesreću i nedaće iz ranijeg doma.

17. Pomesti metlom noge neudatoj ili razvedenoj ženi
Ovo znači da se ta žena neće udati. Povezano je i sa veštičarenjem, budući da je vešticama metla omiljeno oruđe.

18. Videti pacova
Ovoj životinji su se uvek pripisivale loše naznake. Međutim, u pitanju je samo slučajno istovremeno pojavljivanje ovih glodara štetočina sa istorijskim katastrofama kao što je kuga.

19. Ureći nekog pogledom
Tradicionalno se verovalo da ako se ogledate u nečijoj zenici možete ostati zarobljeni u njoj. Zato, od rimskog doba do srednjeg veka, ljudi koji su patili od katarakte ili drugih problema sa vidom, često su bivali pogubljeni na lomači. U Grčkoj, Turskoj i Egiptu razvijeno je verovanje da postoje osobe zloćudnog pogleda. Čak iako je nesvesno, očima mogu naneti zlo osobi u koju upru svoj pogled. Ranije se smatralo da mogu ureći nekoga jer su uzroci tih bolesti bili nepoznati. To su radile veštice, cigani, baksuzi i razroki ljudi.

Sreća:

1. Kačenje potkovice iza vrata
Prema starom grčkom verovanju, gvožđe u obliku polumeseca je štitilo od uroka, tako da je potkovica okačena na vrata sprečavala ulazak zlih duhova. Tradicionalno, verovalo se da magareće potkovice donose više sreće, budući da imaju sedam rupica, a sedam je srećan broj.

symbol_of_good_luck_1122169_25_01.jpg

FOTO: Pixabay

2. Pljuvanje
Veruje se da pljuvanjem izbegavamo zlo. Plinije je napisao u svom delu „Poznavanje prirode“: „Čudno je, iako lako dokazivo, da ako onaj koga napadnu pljune u dlan napadača, bol žrtve se smanjuje u trenutku. Neki povećavaju svoju snagu pljujući u dlanove pre početka bilo kakvog posla.“ Takođe se kaže da se tom snagom lakše može poraziti Đavo.

3. Gašenje sveća jednim dahom
Ideja da se stavi onoliko sveća koliko se puni godina, plus jedna viška, potiče iz ranog srednjeg veka, iz Nemačke. Da biste ostavili iza sebe napunjene godine i prešli u naredne, potrebno je da ugasite sveće jednim dahom.

4. Govorenje „nazdravlje“ kada neko kija
Kijanje je značilo početak raznih bolesti i zato se tražilo od Boga da zaštiti od svake infekcije. Takođe se smatralo da to treba reći kako bi se sprečio ulazak Đavola kroz usta.

5. Pronalazak deteline sa četiri lista
Još su druidi sa britanskih ostrva dvesta godina pre Hrista mislili da se uz pomoć nje može videti Đavo. Prema legendi, kada je Eva proterana iz Raja, ponela je detelinu sa četiri lista. Od tada se veruje da donosi sreću.

6. Nošenje zečije šape
Ranije se verovalo da svako selo potiče od neke životinje koja se ne sme loviti, niti jesti. Špancima su verovatno Kelti preneli tradiciju da je ta životinja kod njih zec. Šest vekova pre Hrista je korišćena kao amajlija. Osim toga, zečija šapa je bila simbol muškosti, sposobna da prizove plodnost kod žena.

7. Kucanje u drvo
Najverovatnije poreklo ovog sujeverja jeste od delića Svetog krsta koji su sačuvani. Druga mogućnost je da potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, gde su pre 4.000 godina Indijanci poštovali hrastove kao prebivalište bogova. Ovaj materijal takođe simbolizuje majčinsku zaštitu i udaljava opasnosti.

8. Na dan venčanja nositi nešto pozajmljeno, nešto plavo, nešto novo i nešto staro
Ne zna se tačno iz kog doba potiče ovaj običaj. Pozajmljena stvar predstavlja sadašnjost, stara prošlost, nova budućnost, a nešto plavo predstavlja čistotu.

9. Ljubljenje mladenaca na kraju ceremonije venčanja
Poljubac je bio simbol konzumiranja braka. U davnoj prošlosti, mladenci su javno vodili ljubav kako bi konzumirali brak.

10. Prosipanje pirinča na venčanju
Ranije se mlada posipala komadićima slatkiša, što je predstavljalo sreću i plodnost. Ali kasnije se posipao pirinač ili pšenica, budući da je bilo isplativije.

bride_1209731_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

11. Prenošenje mlade preko praga
Verovalo se da se ovim gestom mlada štitila od uroka. Takođe se štitila od spoticanja pri prelasku iz spoljašnjeg u intimni svet doma, što je bio simbol nesreće.

12. Odlazak na medeni mesec
U vreme vladavine Atile, kralja Huna, mladoženja je otimao mladu, ženio se njom i zatim su bežali iz tog mesta, pa se smatra da putovanje nakon svadbe potiče od ove tradicije. Zove se ovako zbog običaja da mladenci na putovanju piju jedan napitak od vina i meda.

13. Peršun
U Antičkoj Grčkoj, peršun se smatrao svetom biljkom koja simboliše trijumf i vaskrsenje. Vođeni ovim verovanjem, Grci su ukrašavali grobove krunicama peršuna.

14. Stavljanje ruke na usta pri zevanju
Potiče od običaja da se napravi krst nad otvorenim ustima, da se izbegne ulazak Đavola prema popularnoj izreci „Na otvorena vrata Đavo se kači“. Takođe se verovalo da kroz neki od tih izdisaja može pobeći duša.

15. Prekrštanje prstiju
Ranije je postojao običaj da dve osobe ukrste prste formirajući krst pri zamišljanju želje. To je simbolizovalo međusobnu podršku kako bi se želja ispunila. U prehrišćanskom dobu, krst je bio simbol savršenstva i u njegovoj uniji su bili dobri duhovi. Običaj je postajao sve jednostavniji, do današnjih dana kada je dovoljno da ukrstite prste jedne ruke.

16. Stavljanje metle u obrnutom položaju iza vrata
Generalno, kada se radi o ovoj vrsti sujeverja, ne možemo pričati o sreći ili o nesreći. Vešticama se uvek pripisivalo korišćenje metle kako bi išle na svoja okupljanja, stoga odatle potiče običaj da se iza vrata ostavi jedna metla, ako se sumnja da je u tu kuću ušla veštica, jer se smatra da neće odoleti iskušenju da odleti. Zato, ako vam dođe nepoželjan gost, stavite metlu u obrnutom položaju iza vrata i uskoro ćete mu videti leđa.

17. Stavljanje kaktusa na prozore
Veruje se da ova biljka udaljava zlo od kuće. Njegov veliki kapacitet upijanja vlage pretvara ga u moćnog zaštitnika od zlih duhova, kojima je potrebna vlaga za opstajanje. Običaj da se stavi kaktus na vrata i prozore, zastupljen u mediteranskom delu Evrope i Azije, proizilazi od verovanja da, ako zli duhovi naiđu na vodu na svom putu, mogu da se udave.

abstract_1869217_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

18. Pipanje grbe grbavca
Označava uspeh koji će se ubrzo desiti.

19. Otpala trepavica
Đavo sakuplja trepavice i, prema verovanju, izgubiti jednu znači izložiti se svakoj vrsti opasnosti. Ako vam otpadne, stavite je na dlan i bacite je preko ramena ili je stavite na vrh nosa, oduvajte je i zamislite želju.

20. Zujanje u ušima
Kada vam zuji u ušima, tražite nekome da vam kaže jedan broj. Slovo u alfabetu koje odgovara tom broju biće početno slovo imena osobe kojom ćete se venčati. Levo uho je za ljubav, a desno je za zlobu. Ako se uštinete za desno uho čim zujanje počne, osoba koja vas ogovara će se ujesti za jezik.

21. Bacanje novčića u fontanu ili u bunar
Potiče iz drevnog rituala proricanja kada su se bacale igle ili kamenje u bunar, sa ciljem da se sazna da li će se nešto obistiniti ili ne. Ako bi se pojavili mehurići, to bi značilo da će vam se nešto ostvariti.


IZVOR: Agencia el vigia