Izumi koji su nastali slučajno
Pixabay

1.Čips- Verovatno ga svi konzumiramo uz film, seriju ili pri druženju. Ipak, nastao je sasvim slučajno, 1853. godine u Sataroga Springsu. Izmislio ga je kuvar Džordž Kram po posebnoj želji mušterije koja je želela tanko isečen krompir. Džordž je čips isekao toliko tanko da se iskrivio da prženja, ali mušteriji se dopao i tako je postao specijalitet restorana Moon’s Lake House. 


Pixabay
Pixabay

2. Veštački zaslađivač – Tokom 1878. godine, ruski hemičar Konstantin Falberg, eksperimentisao je sa katranom u svojoj laboratoriji. Nakon toga je  zaboravio da opere ruke i tokom jela osetio je sladak ukus jela koje je bilo slano. Kada je shvatio da je to zbog supstance koju je koristio tokom eksperimentisanja radio je na njoj i nekoliko godina kasnije predstavio je saharin.


3.Koka kola - Džon Pemberton je 1885. godine imislio tonik - francusko vino iz koga je kasnije izbacio alkohol. Nakon toga, dodao je par novih sastojaka i dobio sirup koji leči migrenu. Sirup je postao popularan tek nakon Džonove smrti kada je vlasnik postao Ejza Kender. On je kupio opremu i tajnu prireme napitka i osnovao Coca Cola kompaniju, jednu od najvećih američkih kompanija ikada.


4.Penicilin - Aleksandar Fleming je 1928. godine ručao u svojoj laboratoriji i sasvim slučajno, komadići hleba upali su mu u Petrijevu šolju zajedno sa stafilokokama. Nakon toga, Fleming je zaboravio na mrvice hleba i nekoliko dana kasnije, kada je obratio pažnju, video je da se oko hleba formirala buđ, koja je uništila veliki broj bakterija. Aleksandar Fleming je 1944. godine dobio Nobelovu nagradu za izum koji je sasvim slučajno otkrio.Pixabay
Pixabay

5. Mikrotalasna – Tokom radova sa uključenim radarom, Persi Spenser je primetio da čokoladica u njegovom džepu počinje da se topi. Uz pomoć mikrotalasa grejali su se kokice i jaja, a vremenom su nastale i prve pećnice. Počele su da se prodaju 1954. godine po visokoj ceni.


Možda ipak nije potrebna natprosečna inteligencija za novo otkriće, ali većina slučajnih pronalazača jesu naučnici. Jedno je sigurno - potrebno je mnogo truda, kako za slučajne, tako i za namerne pronalaske.


Izvor: Opusteno.rs