Kad glumac zatraži smrt svog lika
Pixabay

Ponekad odnos između filmskog ili televizijskog lika i glumca koji ga tumači naprosto dođe do svog prirodnog kraja. Predstavljamo vam jedanaestoro glumaca i glumica koji su zatražili smrt likova koje tumače. Nije se svima ispunila želja (makar ne još), ali svejedno budite pripravni na spojlere u ovom članku.

1. Din Noris: Henk Šreder, „Čista hemija“

Iako je njegov lik miljenik obožavalaca serije, Din Noris se zalagao za to da Henk Šreder umre sredinom poslednje sezone „Čiste hemije“. Ipak, pošto je poslednja sezona podeljena na dva dela, Noris je morao da ostane do kraja. Da bi završio snimanje pete sezone „Čiste hemije“, bio je prinuđen da odbije ulogu u jednoj novoj komediji.


„Rekao sam: zar ne bi bilo zanimljivije da Henk umre na pola sezone?“ objašnjava Noris. „Odgovorili su da sam im potreban i u drugoj polovini, jer je njegovo prisustvo ključni deo raspleta ka kome se serija krećemo već pet godina. Naravno, sada mi je drago što je tako ispalo“.

2. Harison Ford: Han Solo, „Ratovi zvezda“

Pre nego što je snimljen „Povratak džedaja“, Harison Ford je izrazio stav da Han Solo treba da doživi svoj kraj u poslednjem delu prvobitne trilogije „Ratova zvezda“. Međutim, režiser Džordž Lukas se nije složio, rekavši da nema budućnosti u igračkama s likom pokojnog Hana. Tridesetak godina kasnije, Ford je konačno doživeo da Han Solo pogine u „Buđenju sile“. Ford je izjavio da je to poboljšalo ovaj film.


„Mislim da je to sudbina kakva odgovara tom liku. Već trideset godina tvrdim da Han Solo treba da umre, ne zato što mi je dosadio, već zato što njegova žrtva zarad drugih likova unosi emotivnu dubinu.“

Pixabay
Pixabay

3. Sofi Tarner: Sansa Stark, „Igra prestola“

Sofi Tarner bi želela da Sansa Stark, koju tumači u „Igri prestola“, doživi dramatičan i šokantan kraj pre nego što se serija završi. Pošto „Igra prestola“ ima pred sobom još nekoliko sezona, a Džordž Martin, autor knjiga po kojima je snimljena serija, još nije napisao celu sagu, možda će joj se u budućnosti ispuniti želja.


„Ne želim da ostanem živa“, izjavila je Sofi Tarner. „Ako glumite u „Igri prestola“, a ne poginete u nekoj upečatljivoj sceni, čemu sve to?“

4. Adevale Akinuje Agbadže: Gospodin Eko, „Izgubljeni“

Tokom snimanja serije „Izgubljeni“, Adevale Akinuje Agbadžebio je vrlo nezadovoljan životom na Havajima i radom na seriji. Kad su mu roditelji preminuli, želeo je što pre da se vrati kući u London. Izvršni producenti Dejmon Lindelof i Karlton Kjus nisu bili oduševljeni njegovim odlaskom, ali poštovali su njegovu odluku. Tako je Gospodin Eko poginuo na početku treće sezone.


„Imali smo planove za Gospodina Eka, ali od njih ništa nije bilo“, objašnjava Lindhof. „Adevale je skoro od početka bio nezadovoljan. Saopštio nam je to već prilikom snimanja druge epizode. Prvobitno smo planirali da njegov lik bude Lokov suparnik u borbi za i duhovno vođstvo brodolomnika.“

5. Džon Frensis Dejli: Doktor Lorens Svits, „Bouns“

Iako je bio član stalne postavke u seriji „Bouns“, dr Lorens Svits je umro na zahtev glumca. Džon Frensis Dejli je dobio prilkuda režira rimejk filma „Raspust“. Da njegova priča ne bi ostala nezavršena, dr Svits je poginuo u desetoj sezoni serije.


„Posao režisera je prilika koju nisam smeo da propustim“, izjavio je Dejli. „To je veliki korak u mojoj karijeri i u životu. Oduvek sam želeo da budem režiser. S obzirom na to da je u pitanju veliki, visokobudžetni projekat, morao sam da odustanem od serije. Nije mi bilo lako.“

6. Den Stivens: Metju Krouli, „Daunton Ebi“

Den Stivens je tri godine igrao Metjua Kroulija u seriji Daunton Ebi. Međutim, na kraju treće sezone Stivens je izrazio želju da se posveti pozorištu i filmu, te je Krouli doživeo fatalnu saobraćajnu nesreću.


„Od samog početka, ugovor je potpisan na tri godine“, rekao je Stivens. „Kad je došlo vreme da se odluči šta će biti dalje, veoma sam se dvoumio. Ipak, bio je to dobar trenutak da zastanem i dobro razmislim o svemu. Iz lične perspektive, želeo sam priliku da se bavim različitim poslovima. Rad na seriji zauzima sve moje vreme. Sada se osećam slobodnim, ali takođe sam tužan zbog toga, jer mi je ova serija vrlo draga i uvek će i biti.“

Pixabay
Pixabay

7. Sigurni Viver: Elen Ripli, „Osmi putnik“

„Osmi putnik 3“ je trebalo da bude kraj serijala, obeležen smrću Elen Ripli. Na kraju filma, Riplijeva je žrtvovala svoj život ne bi li spasila planetu od vanzemaljca. Izgleda da je Sigurni Viver insistirala na tome da Riplijeva pogine jer nije htela da glumi u sve lošijim filmovima.


Kad su je pitali da li je smrt Elen Ripli bila njena ideja, Sigurni Viver je odgovorila: „Da, i to zato što sam čula da studio „Foks“ planira da snimi „Osmog putnika protiv predatora“. To me je vrlo oneraspoložilo, jer sam bila ponosna na te filmove“.

8. Ajzak Hejz: Šef, „Saut Park“

Godine 2006, Ajzak Hejz je napustio „Saut Park“ nakon što je devet godina pozajmljivao glas Šefu. Razlog je to što ga je uvredilo kako su Teri Parker i Met Stoun, autori ove serije, kritikovali Sajentologiju. Hejz je vernik Sajentologije od 1993. godine, te je zbog toga raskinuo ugovor sa „Saut Parkom.“ Šef je zato poginuo u prvoj epizodi desete sezone.


„Postoji vreme i mesto za satiru, ali u nekom trenutku satira prerasta u netoleranciju i predrasude prema tuđoj religiji“, izjavio je Hejz. „Kao borac za ljudska prava, ne mogu da podržim seriju koja ne poštuje verske stavove i običaje.“

9. Kal Pen: Dr Lorens Katner, „Haus“

Godine 2009, istovremeno sa radom na medicinskoj drami „Haus“, Kal Pen se takođe zaposlio u Beloj Kući kao službenik u vladi Baraka Obame. Da bi mogao više vremena da posveti novoj političkoj karijeri, Pen je zatražio da njegov lik, dr Lorens Katner, bude eliminisan. Producenti i scenaristi serije izašli su mu u susret, te je dr Katner počinio samoubistvo na kraju pete sezone.


„Velika mi je čast što od pre nekoliko meseci radim u Beloj Kući“, rekao je Pen. „Upoznao sam predsednika i neke članove osoblja Bele Kuće i izrazio sam želju da radim tamo, tako da ću biti pomoćnik direktora za odnose s javnošću.“

10. T.R. Najt: Dr Džordž O’Meli, „Uvod u anatomiju“

Iako je dr Džordž O’Melipostao vrlo omiljen kod gledalaca, glumac koji ga je tumačio, T. R. Najt, nailazio je na brojne teškoće u saradnji sa Šondom Rajms, producentkinjom serije „Uvod u anatomiju“. Izjavio je da se tokom godina desio postepeni „prekid komunikacije“ i da je bio frustriran što se njegov lik od početka pete sezone manje pojavljivao u seriji. Najt je zato zatražio da se njegov lik povuče iz serije. Dr O’Meli je potom doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj ga je pregazio autobus.


„Petogodišnje iskustvo me je podučilo da ne mogu da se pouzdam u informacije koje dobijam kad pitam nešto [o liku Džordža]“, izjavio je Najt. „Uz dužno poštovanje, voleo bih da ostane na tome.“

Pixabay
Pixabay

11. Džoš Čarls: Vil Gardner „Dobra žena“

Usred pete sezone serije „Dobra žena“, Vil Gardner, koga je igrao Džoš Čarls, zadobio je smrtne rane kada ga je u sudnici upucao njegov sopstveni klijent. Autori serije su ovo planirali čak godinu dana, ali gledaoci su bili šokirani i potreseni. Iza te odluke stajao je sam Čarls, koji je rešio da ne obnovi ugovor za šestu sezonu jer je želeo da se posveti drugim kreativnim projektima.


„Imao sam kratkoročan ugovor, koji je obnovljen nekoliko puta“, objasnio je Čarls. „Na kraju četvrte godine, odlučio sam da ga više ne obnavljam. Razlozi su kreativne prirode – želeo sam da istražim nove mogućnosti u životu i karijeri.“


Uz to, autori „Dobre žene“ uputili su otvoreno pismo gledaocima da bi opravdali njegovu smrt. „Džoš je pre godinu dana odlučio da se posveti drugim kreativnim projektima. Koliko god da nam je bilo teško, morali smo da donesemo odluku“, napisali su Robert i Mišel King, autori serije.

IZVOR: Mental Floss