Kafići kao iz crtanog filma
Pexels

Posetioci jednog kafića u Seulu imali su priliku da zavire u crtani film. Svaki detalj ovog magičnog kafea uređen je po uzoru na ikonografiju iz crno-belog stripa ili crtanog filma. Od veoma detaljno linijski iscrtanog parketa, nacrtanih slika, zavesa, ramova, stolova i stolica, sa sve prozorom kroz koji proviruje razdragani pas i specijalno dizajniranim šoljama,  svaki detalj ovog lokala je pažljivo osmišljen. Svi segmenti su dobro složeni u celinu koja je u potpunosti koherentna,  kako bi posetilac što dublje utonuo u iluziju i stekao što realniji doživljaj nestvarnog.   


Zbog svoje specifičnosti, kafe Yeonnam-dong 239.20 iz Južne Koreje postao je poznat širom sveta. Veliki doprinos popularizaciji ovog kafea donele su fotografije sa Instagrama koje su pomogle da se za Yeonnam-dong sazna i van granica Južne Koreje. Društvene mreže su  važne za promociju posla, zato je osnivanje ovakvog koncepta uređenja bio izuzetno promišljen potez.

Naravno, ovo nije jedini kreativni izuzetak. Makar i bili u manjini, sličnih primera svakako ima. Jedan londonski hotel je povodom premijere filma „Lepotica i zver“ 2017. godine svoj kafić dekorisao u skladu sa motivima i likovima iz tog crtanog filma.  Cafe Jack iz Los Anđelesa ugledao se na kinematografiju, te je izgrađen po uzoru na film „Titanik“ – kafe je pretvoren u brod, a unutrašnjost je dizajnirana slično poput one iz čuvenog filmskog ostvarenja.

U Srbiji nemamo kafiće kao iz bajke, ali svakako postoje kreativni primerci koji se ističu iz mora sličnih. Tipični kafići i restorani postaju sve dosadniji, te vlasnici uslužnih objekata pokušavaju da privuku goste originalnim i često veoma neobičnim sadržajima - jer za uspeh je važna jedinstvena ideja.

Neka od najautentičnijih mesta u Beogradu su „Kvaka 22“ i „Ciglana”, ali su oni prevashodno prostori za umetnike. Još jedan unikatni dragulj krije se u Novim i Starim Banovcima, avangardni Muzej i Magacin Macura, pored užitka u izvanrednim umetničkim delima i retkim i nesvakidašnjim kolekcionarskim predmetima, zagledani u čuda avangarde možete popiti i domaći sok od lavande, kao i mnoge napitke.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

#newroomwhodis

Објава коју дели Art space in Belgrade, Serbia (@kvaka22_catch22) дана

Laboratorija kafe” je takođe interesantan kafić u kojem se većina napitaka služi u laboratorijskim posudama i epruvetama. „Blaznavac”se ističe po nesvakidanšnjem šarenilu, a ne treba zaboraviti ni restoran „Lorenzo i Kakalamba” u kojem je originalan baš svaki detalj. Tu će vas sačekati lampe u obliku žena, fotelje od plišanih ovčica, upečatljivi lusteri i još mnogo, ali zaista mnogo, unikatnih detalja.

U Srbiji se još u nekim mestima pored železničkih stanica može naići na vagone pretvorene u kafiće. Oni su bajka za ljubitelje železnice. Najautentičniji primer nalazi se u glavnom gradu Belgije, u pitanju je Train hostel koji je izgrađen za nostalgičare za starim vozovima. Na njegovom krovu nalaze se lokomotive teške po trideset tona. Obilazeći hostel moguće je naići na neobične stvari, a svi komadi u njemu su sakupljani i donošeni iz raznih delova sveta.

Originalne ideje ne moraju da podrazumevaju zahtevnu infrastrukturu niti je za njihovo ostvarenje uvek potreban veliki budžet. Nekada su potrebni samo jedan umetnik, bela i crna boja i četka da bi se stvorila magija, kao i u kafiću u Seulu.

Pri ovakvim akcijama svi su na dobitku, kako vlasnici lokala koji dolaze do veće vidljivosti zbog svoje posebnosti, tako i sami gosti kojima se omogućava da makar na sat vremena zarone u svet fantazije i ponovo budu deca.