Kako boje deluju na nas?
Pixabay

Crvena se vezuje za ljubav. To je boja strasti i jakih emocija. Često simbolizuje krv u umetničkim delima. Španci  su je koristili da razbesne bikove i naprave spektakl za publiku u vreme kada je korida bila aktuelna. Smatra se da crvena ima moć da razdraži. Tako da ova boja može da utiče na podsticaj agresivnosti. S druge strane ovo je boja senzualnosti i podstiče na aktivnost.

Pixabay
Pixabay

Plava boja spada u krug hladnih boja čija je osnovna karakteristika moć umirenja i osećaj spokojstva. Najčešća simbolika plavetnila predstavljena je kroz mudrost, inteligenciju i mističnost. Za nju kažu da je boja mira i odmora. Brojni su fiziološki učinci plavetnila koje su zapazili naučnici tokom višegodišnjih posmatranja: smiruje srčani puls, usporava ritam disanja i podstiče umne aktivnosti. Često se koristi u kancelarijama zbog verovanja da podstiče produktivnost zaposlenih. Zanimljivo je da plava smanjuje apetit. Uzrok tome leži u činjenici da u prirodi ne postoji hrana u ovoj boji. Mnogi nutricionisti savetuju da jedete iz plavih tanjira ako vodite računa o liniji, zbog efekta koji ima na osećaj sitosti.


Zelena boja većinu ljudi asocira na prirodu i njene lepote. Ova boja povezuje se, kao i plava, sa smirenošću. Maslinasto zelena je u  tradiciji mnogih naroda boja mira. Zelena donosi sreću i predstavlja simbol plodnosti, skladnosti i svežine. Sigurnost je osećanje koje ova boja podstiče. Tamno zelena obično se pojavljuje u vezi sa novcem i bankarstvom kao dominantna boja u toj sferi.

Pixabay
Pixabay

Ljubičasta se ne nalazi često u prirodi. Nastala je mešanjem crvene i plave. Tamnije nijanse deluju monotono i podstiču osećaj tuge, a svetle su prihvaćenije i podstiču romantičnu i nostalgičnu atmosferu. Omiljena je među osobama koje su u pubertetu. Takođe, poželjno je da dečije sobe budu u ovom koloru, jer pomaže razvijanju mašte.


Žuta simbolizuje svetlost čiji je izvor Sunce. Veoma je upadljiva. Mada, ukoliko ste dugo izloženi jarko žutim nijansama postoji mogućnost da vas zabole oči, jer je ova boja ponekad agresivna ako nas okružuje u većim količinama tokom dužeg perioda. Zato dizajneri enterijera uvek preporučuju da se žuta kombinuje sa drugim bojama koje će je ublažiti. Uočeno je da nepoštovanje tog pricipa često rezultira osećanjem besa i frustracije. Postoji verovanje u našem naroda da je žuta boja ljubomore i da muškarci cveće ove boje nikada ne treba da poklanjaju damama.

Pixabay
Pixabay

Crna boja je naspram svetlih boja i apsorbuje sve boje spektra. Vezuje se za strah od nepoznatog, često je simbol zlih sila. Smatra se bojom žalosti. Najčešće najavljuje nesreću i smrt. S druge strane, crna to je boja snage i autoriteta. Elegancija je u uskoj vezi sa ovom bojom. Crni tonovi kod većine ljudi  podstiče osećanje praznine i potištenosti.

Pixabay
Pixabay

U našoj podsvesti za svaku boju postoji određena asocijacija. Efekat koji će izloženost pojedinoj boji izazvati u velikoj meri zavisi od nas samih i naših iskustava i verovanja.


Izvor: Psihoverzum