Kako da se iselite iz kuće vaših roditelja?

FOTO: The Asian Slant

To je to! Vi ste zvanično odrasli. Diplomirali ste, započeli svoj prvi (privremeni) posao i konačno ste napustili fakultetski način ishrane pivom, picom i onom neprepoznatljivom užinom sa sirom. Sada kada ste sve sredili, spremni ste da se upustite u nešto: da se iselite iz kuće vaših roditelja. Hej, ne tako brzo!

Dok većina mladih ljudi romantizuje selidbu iz kuće svojih roditelja, ono na šta se, uglavnom, zaboravi je velika odgovornosti (i troškovi) koju punoletstvo iziskuje. Gde ćete živeti? Kako ćete plaćati kiriju? Kako planirate da opremite vaš novi prostor? Da li imate dovoljno novca da mu udahnete život? Dok se pripremate za veliki korak, uzmite u obzir ove savete pre nego što se upustite u to.

shutterstock_143883103.jpg
FOTO: Thought catalog

1.Pripremite se za poletanje

Posmatranje šire slike je ključ uspešne selidbe iz kuće vaših roditelja. Uverite se da ste svoje ideje bazirali na većini ovih saveta pre donošenja bilo kojih velikih odluka:

Posao: Da, ovo je velika stvar. Da li imate stalan posao koji vam može doneti dovoljno novca kako biste se izdržavali?

Novac u banci: Da li živite od čeka do čeka ili imate dovoljno ušteđenog novca u banci u slučaju da iskrsne hitan ili neki drugi veliki trošak?

Računi: Da li znate koje sve račune treba da platite? Izdvojite vreme da biste razumeli sve troškove koje možete očekivati tako što ćete pitati svoje roditelje. Savet: Uzmite u obzir račune koje još uvek niste počeli da plaćate, kao što su vaše studentske pozajmice.

Cimeri: Odlučite da li želite da živite sami ili sa cimerom. Ako odlučite da živite sami, razmislite da li to odgovara vašem budžetu.

2.Isplanirajte budžet

Pre nego što spakujete torbe, isplanirajte budžet očekivanih mesečnih troškova. Koja je ovde caka? Nemojte samo obračunavati kiriju i račune iz prodavnice i uverite se da ste razumeli kako se mali troškovi vremenom uvećavaju.

Troškovi selidbe: Iako koristite auto vaših roditelja kako biste preselili stvari, razmotrite skrivene troškove selidbe: nove stvari za kuću koje ćete morati da kupite, kontejner za skladištenje, novi dušek.

Nameštaj: Iako ćete kupovati polovan nameštaj, da li imate novca da iznajmite radnu snagu da vam pomogne da premestite teže stvari? A cena prevoza novog kauča?

Kirija: Razmotrite zlatno pravilo broj 1: nemojte trošiti više od trećine vašeg mesečne zarade za kiriju.

Računi komunalnih usluga: Izdvojte vreme kako biste razumeli sve troškove koje morate da platite i kako biste uspeli da ih sve podmirite, uključujući vodu, struju i gas.

Transport: Ako imate auto, moraćete da plaćate osiguranje, gorivo, pranje auta i (ukoliko je potrebno) popravke.

3. Izvidite komšiluk

_izrada_sajtova.gif

Mislite o budžetu dok razgledate okolo. Nemojte da se zaljubite u prostor pre nego što proverite cenu, jer ćete možda biti razočarani. Provedite neko vreme u komšiluku. Bilo da šetate niz ulicu ili da pijete kafu u lokalnom kafiću, trebalo bi da steknete utisak o komšiluku i zamislite da li ćete uživati u opcijama zabave koje se nude i sveukupnom pejzažu komšiluka.

Mislite o bezbednosti. Ukoliko se ne osećate sigurno da šetate sami noću, postoje šanse da ćete ponovo morati da razmotrite komšiluku. Jeftina kirija je primamljiva, ali to nije vredno života na ivici svaki put kad izađete iz kuće.

4. Odredite pravila

Odredite pravila sa vašim roditeljima. Sedite sa njima i odredite koje ćete odgovornosti preuzeti. Na primer, da li će mama i tata nastaviti da plaćaju vaš račun za telefon nakon iseljenja? Da li vam je dozvoljeno da dolazite subotom kako biste oprali veš?

Alleen_gaan_wonen_tips.jpg
FOTO: Logic-immo.be

Proverite kandidate za cimera. Prilikom useljenja sa vašim najboljim prijateljem nakon diplomiranja, što može delovati kao najsigurnije rešenje, vaš cimer treba da bude realan. Uverite se da raspolaže i dovoljnim budžetom i da vi imate rezervni plan u slučaju nepredviđenih prilika, kao npr. odustajanje od zakupa u poslednjem minutu.

5.Izgradite novčane navike

Imati dovoljno novca u banci za plaćanje kirije je jedna stvar, ali uveriti se da je vaš budžet održiv je druga stvar. Otvorite račun za štednju. Najbolja praksa: stavite sa strane 10% svega što zaradite. Evo kako to funkcioniše: ove nedelje sakupili ste 100 evra? Staviti sa strane 10 evra. Vaša baka vam je dala 30 evra? Uštedite tri. Našli ste 1000 dinara na ulici? Uštedite 100 dinara. Dakle, 10% je dovoljno malo da nećete ništa izgubiti, ali kamata će narasti kroz nekoliko godina.

Budite pametni: Ne trošite više od onoga što imate. Izbegavajte kreditnu karticu koju ne možete isplatiti. Umesto toga, mudro stvorite zdrav kreditni rezultat.

I poslednje...

6. Budite snalažljivi

Nemojte plaćati sve. Biti „snalažljiv” podrazumeva: kuvanje vaše hrane, a ne kupovinu gotove; kupovinu polovnog nameštaja i u štedljivim radnjama. Plaćanje javnog prevoza zamenite šetnjom ili vožnjom biciklom i koristite vaše stvari, umesto kupovine novih. Jednostavno, vidite da li možete da reciklirate ili ponovo korisite pre nego što kupite nešto novo.


IZVOR: Updater