Kako da vaši elektronski uređaji duže traju

FOTO: Pixabay

Punjenje baterije

Moderni punjači od litijumskih jona i litijumskih polimera nemaju takozvani memorijski efekat, dakle, mobilni, tableti i laptopi trebalo bi da se pune bez čekanja­ na to da se u potpunosti isprazne. Ovo se događa jer mnogi proizvođači obračunaju vek trajanja baterije kroz broj ciklusa potpunog pražnjenja (generalno se radi o 400-600 ciklusa). Zbog toga, da bi se produžio život baterije, punite vaš uređaj češće. Optimalno bi trebalo da ga punite već kada se pokazivač za bateriju spusti na 10-20%. Ovo bi povećalo broj ciklusa pražnjenja i do 1000-1100.

battery_slika_11.jpg

FOTO: Pixabay

Moderne baterije neće pretrpeti nikakvu štetu ako ostavite uređaj priključen na mrežu nakon što se potpuno napunio. Jedan kontrolor unutar baterije prekida dotok električne energije, i opasnost da se uređaj preterano napuni jednostavno ne postoji. Ali ovo ne znači da treba da ostavljate vaš telefon stalno na punjenju. Punjač će vam duže trajati ako održavate nivo punjenja u rangu između 40 i 80%.

_veb_novinarstvo.gif

Upravo zbog toga je kupovina jeftinih punjača prilično opasna: proizvode se na improvizovan način i često nemaju neophodne kontrolore. Iz ovoga sledi i sledeći savet: nemojte puniti vaše uređaje koristeći „strane“ uređaje ili USB. Izbegavajte one nazvane „ultra brzim punjačima“ koji obećavaju da će napuniti vašu bateriju za manje od jednog sata.

Druga situacija koju treba da znate: ako vaš mobilni ima prilično tešku futrolu, a vi planirate da ga duži period ostavite na punjenju, bolje je da skinete futrolu da se vaš uređaj i punjač ne bi pregrejali.

Preporučuje se da potpuno ispraznite bateriju na vašem mobilnom ili laptopu jednom u svaka 3 meseca i da ga onda odmah napunite do 100%, kako biste sprečili ekstremne uslove punjenja i potpunog pražnjenja.

Odgovarajuća temperatura

Pri korišćenju vašeg laptopa, nije dobro da ga držite na vašim kolenima ili na krevetu. Otvori za ventilaciju treba da imaju slobodan protok vazduha da se uređaj ne bi pregrejao. Za to služe i specijalni pridrživači, od kojih neki imaju dodatne ventilatore. Najgori neprijatelj litijumsko-jonskih punjača je visoka temperatura: nikako ne podnosi pregrevanje. Zbog toga, izbegavajte da na vaše uređaje direktno padaju zraci sunca i ne ostavljajte ih blizu izvora toplote.

notebook_slika_33.jpg

FOTO: Pixabay

U zimskom periodu, po povratku kući, nemojte odmah uključivati vaš laptop, jer aparat mora da se prethodno prilagodi temperaturi. Najbolje je da sačekate oko jedan sat. Pokušajte da ne koristite vaš smart telefon napolju ako je temperatura ispod 0, već ako je moguće, smestite ga u unutrašnji džep vaše jakne ili u onaj van, ali da je u futroli. Niske temperature oštećuju bateriju.

Ekran

Izbegavajte da ekran vašeg laptopa ili računara bude izložen direktnoj svetlosti tokom dužeg perioda: ovo prouzrokuje da boje ekrana postanu neprozirne. Zbog toga ne ostavljajte uređaj blizu prozora.

home_slika_44.jpg

FOTO: Pixabay

Budite veoma oprezni pri rukovanju ekranom vašeg laptopa, ovaj deo je veoma osetljiv. Ne dodirujte ekran prstima, jer tako možete ostaviti tamne mrlje na njemu zauvek. Da biste očistili ekran, najbolje je da koristite specijalne maramice koje ne ostavljaju vlakna. Ni pod kojim okolnostima ne koristite sredstva za pranje prozora, jer sadrže amonijak koji može da ošteti ekran nepovratno. Pre nego što zatvorite vaš laptop, osigurajte da niste ostavili ništa na tastaturi, jer i najmanji objekat ili mrvica hleba može oštetiti staklo ekrana.

Promene u električnom naponu

Kada se približava oluja, isključite vaš računar, isključite laptop sa mreže i ako imate Internet kabl, diskonektujte i njega. Nije mit, tokom oluja električni uređaji mogu u velikoj meri da osete moć prirode. Mrežni filteri koji štite od prenapona ne mogu da urade ništa protiv električnih zraka koji mogu da dostignu hiljadu gigavolti.

Ako se u vašem kraju često menja električni napon, najbolje je da kupite sistem za neprekidno napajanje kako biste osigurali vaše električne aparate.

Čišćenje od prašine i smeća

Ako držite vaš telefon u glavnoj pregradi u torbi, njegovi otvori mogu da se napune prašinom i sitnim smećem, zbog čega mogu da nastanu problemi u konekciji. Da biste očistili vaš mobilni, isključite uređaj i pažljivo očistite otvore čačkalicom oko koje je obmotana krpica koja ne ostavlja vlakna. Bilo bi još bolje ako pronađete jedan specijalan i zaseban prostor u torbi za vaš mobilni.

purse_slika_66.jpg

FOTO: Pixabay

Jednom ili dvaput godišnje, u zavisnosti od uslova korišćenja, laptopima i računarima je potrebno čišćenje zbog prašine koja ulazi u njih. Ako ste primetili da hladnjak na vašem računaru pravi mnogo buke ili da se vaš laptop pregreva, to su znaci da treba da ih očistite. Ako se plašite da rastavite i očistite vaš računar sami ili ne znate kako to da uradite, obratite se nekom od servisnih centara.


IZVOR: Genial Guru