Kako Pokemon Go može promeniti vaš vid?

Foto: CNet

Više korisnika mobilnih telefona provodi vreme igrajući Pokemon Go nego na Fejsbuku (Facebook). Dok se za provođenje mnogo vremena iza ekrana često govori da kvari naš vid, to možda nije nužno slučaj kad je u pitanju Pokemon Go. Pošto ekran nije uvek na istoj razdaljini od naših očiju, možda je napokon vreme da se osvetimo mami i da jednom igramo video igru bez osećaja griže savesti.

Poboljšan kontrast osetljivosti.

Li i Bavelije su objavili istraživanje u Neuronauci prirode (Nature Neuroscience) 2009. godine koje je pokazalo da video igrice mogu da promene naš vid nabolje. Na primer, kontrast osetljivosti - sposobnost da razlikujemo slične nijanse sive - se koristi za vožnju noću. Pokemon Go verovatno poboljšava kontrast osetljivosti jer se prilikom hvatanja Pokemona oni prikazuju na različitim lokacijama sa različitim osvetljenjem. Vaše oči se uvežbavaju da izdvoje Pokemona iz njegovih raznovrsnih pozadina. Drugim rečima, ako ikada odete kod lekara na rendgen, doktori koji igraju Pokemon Go mogli bi biti sposobni da uoče više na tom redgenu nego što bi se obično videlo.

pokemon_go_grey_08_2016.png

Foto: Mac World

Sposobnost da se otkriju suptilne promene u osvetljenosti, koja se nalazi u srži osetljivosti kontrasta, je jedna od prvih sposobnosti koja se umanjuje s godinama. Ako video igrice kao što je Pokemon Go mogu da poboljšaju to, to bi moglo da znači da možemo da obučimo naše mozgove da budu mlađi.

Istraživanje objavljeno u Viđenju i spoznavanju (Seeing and Perceiving) 2012. godine testiralo je grupu penzionera koji su oboleli od katarakti da vide da li bi se njihov vid poboljšao igrajući video igre. Popularne pucačke igre kao Zov dužnosti (Call of Duty) bile su deo ovog istraživanja. Posle otprilike četiri nedelja igranja, ispitanici su pokazali poboljšan vid tako što su mogli da čitaju sitna slova i da lakše prepoznaju karakteristike lica.

Vizuelna poboljšanja.

Dve glavne tačke se ističu u ovom istraživanju. Prvo, pretpostavlja se da se mozak prilagođava novim navikama posle vremenskog perioda od otprilike 30 dana. To znači da će vizuelna poboljšanja verovatno potrajati. Dakle, redovno igranje Pokemon Goa 30 dana zaredom može zapravo imati privremeni ili čak dugotrajan uticaj na naš vid.

Drugo, Pokemon Go nema lica ljudi kao što imaju pucačke igrice koje su ispitanici igrali, ali Pokemoni su napravljeni da liče na prava lica. Lica Pokemon likova su izgrađena na osnovu šeme bebe. Nije slučajnost to što su kučići još uvek jedan od najtraženijih termina na Jutjubu (YouTube), i što mislimo da su mala deca i bilo koja vrsta beba životinja slatki. Koncept šeme bebe je skup fizičkih osobina koje se instinktivno smatraju slatkim. Primeri uključuju prevelike oči i glavu, kao i okruglo lice. Zvuči poznato? Likovi Pokemona, kao i Diznijevi likovi, savršeno se uklapaju u ovaj opis. Drugim rečima, likovi Pokemona nam se dopadaju instinktivno i ne postoji ništa što možemo da uradimo povodom toga.

Uticaj na vizuelni korteks.

Dokazano je da igranje video igrica direktno utiče na deo mozga koji obrađuje vid, vizuelni korteks. Video igrice zahtevaju vizuelnu pažnju što znači porast aktivnosti moždanih ćelija u vizuelnom korteksu prema istraživanju Grina i Bavelijea, objavljenog u Nejčr (Nature) 2003. godine.

pokemon_go_screenshot_08_2016.jpg

Foto: The Verge

To istraživanje je takođe pokazalo da video igrice „poboljšavaju vizuelnu pažnju do granica ekrana računara" što je interesanto u vezi sa Pokemon Go jer tu ne postoje granice ekrana. Pokemoni se pojavljuju u vašem stvarnom okruženju i iako su ekrani pametnih telefona ograničeni dimenzijama, kamera se okreće kako se telefon okreće. To znači da, u teoriji, ne postoje granice. Aktivnost vaših moždanih ćelija u vizuelnom korteksu je stoga povećana izvan granica dok igrate Pokemon Go jer se igra kreće sa vama.


Izvor: Entrepreneur