Kako prestati sa proverom telefona pre spavanja?

FOTO: BBC Mundo

Ovo vam se desilo više od jednom?

Problem je, prema različitim istraživanjima, u tome što ovo može biti kontraproduktivno. Insomnija se može pogoršati, jer svetlost koju emituju mobilni telefoni ima biološke posledice, kao što je produžetak vremena koje vam je potrebno da zaspite. Nedostatak sna snižava nivo pripravnosti organizma sledećeg dana, što utiče na sposobnosti obraćanja pažnje, rešavanja problema i donošenja odluka.

Ali, ne očajavajte. Mogu se preduzeti mere kako bi se razbio ovaj začarani krug.

1. Oprostite se od mobilnog telefona sat vremena pred spavanje

Istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama otkrilo je da ljudima koji elektronski čitaju knjigu treba 10 minuta više da zaspe nego onima koji čitaju na papiru. Takođe, proizvode manje melatonina i ovaj proces kod njih kasni 90 minuta. Melatonin je neophodan jer predstavlja hormon koji pokreće prirodni ciklus sna.

Ako je na početku potpuno nemoguće da ostavite telefon pre odlaska u krevet, onda...

image.jpg

FOTO: FitHog

2. Održavajte distancu

Jedan od glavnih razloga koji objašnjava neprijatnost koju stvaraju elektronski uređaji pre spavanja, je upravo to što svetlost ovih uređaja utiče na lučenje melatonina. Dakle, da bi se smanjila štetnost ovog svetla, treba držati tablete i mobilne telefone na 35 cm udaljenosti od lica, prema preporuci studije koju je realizovala klinika Majo u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe, potrebno je smanjiti intenzitet svetlosti ekrana.

3. Kada legnete, odolite iskušenju

Ostavite sve uređaje u drugoj sobi. Teže je da ih koristite ako treba da ustanete iz kreveta i odete po njih.

Anketa koju je sprovela Nacionalna fondacija za spavanje u Sjedinjenim Američkim Državama otkrila je kako pametni uređaji utiču na obrasce sna. Rezultati pokazuju da je 22% ispitanika priznalo da leže u krevet sa uključenim mobilnim telefonom, dok je 10% ispitanika reklo da se bude nekoliko puta nedeljno u toku noći zbog svojih pametnih uređaja. Prema istraživanju, što su više uređaja koristili, ispitanici su imali više problema da zaspe i spavaju tokom cele noći.

EU%20GIF.gif

4. Ako se probudite u toku noći, probajte da odolite iskušenju

Umesto da automatski pružite ruku ka noćnom stočiću, gde stoji telefon, da biste videli šta se dešavalo poslednjih nekoliko sati, ne mrdajte. Dišite i počnite u glavi da pevate deo omiljene pesme. Pevajte iznova i iznova, onoliko puta koliko je potrebno da biste ponovo zaspali. Neka prva reakcija ne bude proveravanje mobilnog telefona.

5. Ignorisati, ignorisati i ignorisati...

Obaveštenja različitih aplikacija koja ceo dan bombarduju vaš telefon. Lari Rosen, profesor psihologije na Univerzitetu Kalifornija Stejt, preporučuje da se to radi progresivno. Treba početi polako: za početak, 15 minuta bez gledanja u telefon. Posle nekoliko dana, treba povećavati vreme dok ne stignete do perioda od sat vemena.


IZVOR: BBC Mundo