„Knjige prijateljstva” su bile Fejsbuk XVI veka
Koninklijke Bibliotheek (Flickr)

Ovaj trend su započeli mladići koji su napuštali svoje domove kako bi proputovali Evropu i posetili naučnike i univerzitete, kao deo svog višeg obrazovanja. Kada bi sreli filozofa, naučnika ili kolegu, oni su im davali svoje knjige prijateljstva da napišu kratku belešku, u cilju dokumentovanja sastanka – vrsta ukrštanja godišnjaka i preporuke za LinkedIn. Tadašnji ugledni umetnici su mogli biti angažovani da dodaju ilustracije.


Koninklijke Bibliotheek (Flickr)
Koninklijke Bibliotheek (Flickr)

Naravno, žene tog vremena, najčešće, nisu imale mogućnost da putuju kontinentom u potrazi za najbistrijim umovima. Ipak, one su i dalje čuvale knjige prijateljstva koje su bile još ličnije i otkrivale više od onih koje su sakupljali muškarci. One su u svojim knjigama crtale, delile tajne, škrabale interne šale i tračarile o svojim ljubavnim kandidatima. Kao rezultat prenošenja od prijateljice do prijateljice, ove knjige su bile sklone tome da budu malo pretrpanije i manje fotogenične od uredno organizovanih preporuka koje su stvorili muškarci. 

Koninklijke Bibliotheek (Flickr)
Koninklijke Bibliotheek (Flickr)

„Ženske knjige prijateljstva su najčešće pune ružnih, pretrpanih stranica na kojima je i više od 15 ljudi naškrabalo svoje ime, moto ili kratku izreku“, za Mental Floss priča Sofija Rajnders, holandski doktorant, koja je na specijalizaciji u oblasti izučavanja knjige prijateljstva.


Umesto linkova i GIF-ova, knjige su sadržale tekst nove, popularne pesme, ličnu poeziju ili ilustraciju. Gosti sa zabava su zapisivali svoje uspomene o sjajnom događaju. Kada bi se jedan par venčao, oni bi napravili zajedničku belešku da proglase svoju zajednicu.


Knjiga prijateljstva je bila način da se pokaže ko je koliko bio popularan i koliko prijatelja, poznanika i drugih društvenih veza ima. Baš kao društvene mreže XXI veka, ali čak i raskošnije ilustrovano.


Izvor: Mental Floss