Južnoafrikanka dizajnira novi BMW

FOTO: CNN español

Saradnja sa BMW-om je san svakog dizajnera, međutim, za osamdesetjednogodišnju južnoafričku umetnicu, Ester Malangu (Esther Mahlangu), pripadnicu plemena Ndebele (Ndebele), to je svakodnevica.

Pre 25 godina Malangu je stvorila legendarni Artcar BMW serije 5, postavši prva žena koja je dizajnirala jedan od ovih modela, a sada se ponovo ujedinila sa nemačkim automobilskim gigantom u svrhu novog projekta. BMW Individual serije 7 koji je ukrašen radom Malangu biće predstavljen ove godine na Sajmu umetnosi Frieze u Londonu, događaju na kom će auto biti i na aukciji.

_veb_novinarstvo.gif

Dela Malangu se zasnivaju na tradiciji plemena Ndebele u kojoj žene ukrašavaju zidove kuća motivima živih boja. Njen iznenađujući dizajn simboliše događaje značajne za njeno pleme, a takođe služi i kao sredstvo komunikacije među članovima plemena.

„Šare koje sam koristila u dizajnu unutrašnjosti ovog BMW-a mešaju tradiciju sa suštinom BMW-a. Kada mi je BMW poslao panele koje je trebalo da oslikam, smesta sam znala kakav će dizajn biti, samo je trebalo da počnem sa radom. Srce mi je zatreperilo kada me je BMW zamolio da ponovo dizajniram za njihove automobile“, rekla je Malangu o svojoj drugoj saradnji sa nemačkim brendom.

160916095312-esther-mahlangu-2-super-169.jpg
FOTO: CNN español

BMW nije jedina prestižna marka koja je izložila neobična umetnička dela Malangu. Prošlog avgusta je predstavila saradnju sa Belvedere votkom (Belvedere Vodka) kako bi se pridružila kampanji za borbu protiv side. Takođe se ujedinila sa švedskom markom cipela Ejtis (Eytys) kako bi kreirala poseban model sa vezom koji je ona dizajnirala. Njen dizajn je čak postao i deo repa aviona Britiš Ervejza (British Airways).

Uprkos činjenici da je u Južnoj Africi zvezda i da je poznata u čitavom svetu, Malangu tvrdi da je i dalje ona jednostavna osoba koja je oduvek bila: „Moja umetnost me je provela po celom svetu i upoznala sam mnoga mesta. Oslikala sam mnoge zidove i predmete i moja dela se nalaze u nekoliko različitih muzeja, ali i dalje sam ona Ester Malangu iz Južne Afrike.“


IZVOR: CNN español