Ko je zaista Kleptonova Layla?
Pixabay

Peti Bojd je radila kao model i glumica ranih šezdesetih godina, kada je dobila ulogu učenice u filmu Ričarda Lestera A Hard Day’s Night iz 1964. godine. Iako je izgovorila samo jednu reč u dijalogu - Zatvorenici? – to je bila uloga koja joj je promenila život, kada je upoznavši Džordža Harisona na setu ovog film-mjuzikla u kojem su glumili Bitlsi, krenula putem koji će je učiniti najznačajnijom muzom u istoriji rokenrola.

Harison i Bojdova su se venčali dve godine kasnije, ali voljeni Bitls nije bio jedina rok ikona koja se borila za pažnju Bojdove i pisala hitove inspirisane njom. Erik Klepton, gitarista čiji su akordi zvučali božanstveno i jedan od Harisonovih najboljih pijatelja, takođe se ludo zaljubio u Bojdovu i veći deo albuma sa grupom Derek and the Dominos iz 1970. Godine, Layla and Other Assorted Songs, posvetio njoj i svojoj zabranjenoj ljubavi.

_event_management.gif

Bojdova i Harison su se konačno razveli 1977. godine, ali ne pre nego što je imala kratku avanturu sa budućim gitaristom Rolingstonsa, Ronijem Vudom. Klepton je dobio svoju Laylu venčavši se sa Bojdovom 1979. godine, mada ni taj brak nije dugo trajao. Par se razveo deceniju kasnije, a 2015. godine Bojdova se udala treći put za Roda Vestona, građevinskog preduzimača, koga je upoznala kasnih osamdesetih. Veston, koliko je poznato, nije ni tekstopisac niti instrumentalista, ali niz hitova koje je Bojdova inspirisala još uvek su neke od najvažnijih pesama u istoriji muzike.

1. Bitlsi // I Need You (1965)

I Need You je bila tek druga pesma koju je Harison napisao na albumu Help!, kojeg su Bitlsi izdali 1965. godine. Na setu tokom snimanja ove pesme se primećuje kako Džon Lenon svira akustičnu gitaru u pozadini, dok Ringo Star proizvodi ritam udaranjem palicama po dobošu dva ili četiri puta sukcesivno.

2. Bitlsi // Something (1969)

Harison se razvijao kao tekstopisac između albuma Help! i Abbey Road iz 1969. godine, tokom kojih su njegove melodije govorile jasno o policiji (Piggies), o vladi (Think For Yourself, Taxman), ili uopšteno o ljudskim osećanjima (o pesmi I Want To Tell You, Harison je rekao da govori o „lavini misli koje je jako teško zapisati, reći ili preneti”).

Međutim, prema rečima Bojdove, Harison je rekao da je pesma Something na neki način posvećena njoj. U svojim memoarima Wonderful Tonight, Bojdova se prisećala da je Harisonov omiljeni omot za pesmu – kojih je bilo na stotine – bio onaj koji je uradio Džejms Braun. Njena omiljena verzija je bila Džordžova, kada ju je odsvirao u kuhinji samo za nju. Harison je rekao 1980. godine da je prvi put odsvirao pesmu Somethingtokom stvaranja albuma The Beatles, (takođe poznatog zbog belog omota kao The White Album).

3. Bitlsi // For You Blue (1970)


Harison bi imao da kaže samo jednu rečenicu o svom doprinosu albumu Let It Be, što je i za očekivati. For You Blue je po strukturi jednostavna pesma od 12 taktova (12-bar blues progresija), ali se može okarakterisati kao živopisna pesma o srećnoj ljubavi. Opšte je prihvaćeno da je posvećena Peti Bojd. Lenon u ovoj pesmi svira na električnoj gitari sa žicama od čelika i neobičnim magnetom u obliku metka.


4. Derek and the Dominos // Layla (1970)

Klepton je kao član benda Derek And The Dominos snimio studijski album Layla And Other Assorted Love Songs, čiji je najveći deo, duži od 77 minuta, posvećen njegovoj ljubavi prema Peti Bojd Harison. Ime Lejla potiče iz drevne arapske poeme iz petog veka, „Priča o Lejli i Medžnunu”, persijskog pesnika Nizamija Gendževija.


Zajednički prijatelj je dao kopije i Kleptonu i Bojdovoj. Bila je to priča o zabranjenoj ljubavi. Klepton se jednog popodneva tajno sastao sa Bojdovom, u jednom stanu u Južnom Kesingtonu, gde je odsvirao pesmu samo za nju. Bojdova je pisala da je to bila „najmoćnija pesma koju je ikada čula” i zabeležila da se Klepton poistovetio sa Medžnunom, odlučan u svojoj nameri da sazna šta ona oseća prema njemu. Nedugo posle toga, Bojdova se rastala sa Harisonom.


5. Roni Vud // Mystifies Me (1974)


Mystifies Me je bila pesma sa solo-albuma Ronija Vuda, I’ve Got My Own Album To Do, dok je on još uvek bio član grupe Faces, koji je izdat godinu dana pre nego što se pridružio Rolingstonsima (Mik Džeger, zajedno sa Džordžom Harisonom, mu je pomagao oko pisanja i izvođenja). Vud i Harison su ’trampili’ svoje supruge, što u to vreme nije bio redak slučaj u svetu rok muzičara, tako da je Vud imao aferu sa suprugom Džordža Harisona, Peti Bojd, a Harison u isto vreme sa Ronijevom prvom suprugom, Krisi Findli.


Vud je napisao u svojoj autobiografiji da je on zapravo Findlijevu ’maznuo’ Eriku Kleptonu, što dodatno komplikuje stvari, mada je znao da je Klepton u to vreme bio zaljubljen u Peti Bojd. Roni Vud i Bojdova su uživali u odmoru na Bahamima.
6. Roni Vud // Breathe On Me (1975)

Breathe On Me je pesma koja se našla na sledećem Vudovom solo-albumu, Now Look, a u nešto izmenjenom izdanju se pojavljuje i na njegovom albumu iz 1992. godine, Slide On This. Harison i Vud su kasnije zbijali šale na račun ’trampe’ svojih supruga.

7. Džordž Harison // So Sad (1974)

Pesma So Sad sa albuma Dark Horse iz 1974. godine važi za jedini Harisonov tekst koji opisuje probleme iz braka sa Peti Bojd. Album je pušten iste godine kada su se razdvojili; razveli su se konačno 1977. godine.


8. Erik Klepton // Wonderful Tonight (1977)


Klepton i Bojdova su konačno bili u vezi. U svojim memoarima, Bojdova se priseća jedne noći kada je provela sate odlučujući koju će haljinu obući za izlazak, dok ju je Klepton čekao u drugoj sobi svirajući gitaru sve vreme. Inspirisan kantri pevačem, Donom Vilijamsom, koji je pisao „savršeno jednostavnu” liriku o svakodnevnim događajima, Klepton je čekajući smislio refren za pesmu Wonderful Tonight. Kada je Peti konačno sišla i pitala ga kako izgleda, on joj je odsvirao to što je upravo napisao.


9. Erik Klepton // She’s Waiting (1985)


She’s Waiting je pesma koja se pojavila na albumu Behind The Sun iz 1985. godine, za koji je Warner Bros produkcija tražila od Kleptona da nešto improvizuje, jer su smatrali da nije dovoljno komercijalan za izdavačku kuću. „Rekli su da album nema singlove, da ne ostavlja poseban utisak i da bi trebalo što pre da smislim nešto”, sećao se Klepton. 


Kako je pesma puštena godinu dana nakon što su se Klepton i Bojdova razdvojili, a sadržala je i stihove poput She’s waiting for another love i Get ready now ’cause pretty soon/She’ll be gone and you’ll be on your own, rok kritičarima je bilo jasno da je posvećena gospođi Bojd - Harison - Klepton.

10. Erik Klepton // Old Love (1989)

Klepton i Bojdova su se zvanično razveli 1988. godine. U pismu iz Njujorka, Klepton je pisao Bojdovoj da radi na albumu Journeyman sa Harisonom i da je napisao pesmu o njoj. „Mislim da će biti najbolja na albumu”, tvrdio je. „Zove se Old Love, ali nemoj se odmah uvrediti, jer ne govori o tome kako ti stariš, nego kako ljubav stari i zaista je divna, uostalom, čućes”. Bojdova je izjavila za The Guardian 2008. godine da je pesma nije toliko zadivila. „Kraj jedne veze je već sam po sebi dovoljno tužan, a onda još i Klepton peva o tome. To me čini tužnijom, jer ne mogu da uzvratim”.Izvor: Mentalfloss