Ko kaže da čovek ne može da leti?

FOTO: Flickr

Kroz istoriju ljudska potreba za adrenalinom i avanturom sve je više rasla. Zajedno sa njom razvijali su se i avantura parkovi. Pravi način za beg od tehnologije! Takođe, adrenalin može učiniti da se osećate snažno, baš kao i vaš omiljeni filmski junak.

Bliski preci današnjih avantura parkova su srednjevekovni sajmovi. Oni su obilovali izložbama, egzotičnim životinjama I relikvijama. U 19. veku započeo je procvat avantura parkova. Istina, zip-line se pojavio tek krajem 20. veka, ali za veoma kratko vreme je postao popularan. O tome svedoči činjenica da je poslednjih godina 20. veka Amerika brojala svega nekoliko zip-line – ova, dok je do 2012. godine raspolagala sa čak 200.

philippines_1174441_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Ova spravica, nastala u potpuno drugačije svrhe od onih u koje se danas koristi, zove se zip-line. Početna funkcija bila joj je prevoz. U Australiji se zip-line koristio za dostavljanje hrane ili cigareta ljudima koji rade na drugoj strani reke. U nekim područjima Kine imao je ulogu mostova koja je kasnije ukinuta iz bezbednosnih razloga. Koristili su ga i biolozi za posmatranje životinjskog sveta prašuma.

Ipak, danas je zip-line sastavni deo avantura parkova. Dimenzije ove sprave nisu fiksne, tako da u njoj mogu uživati i najmlađi korisnici. Često se sreće i na mnogim igralištima.

Funkcioniše veoma prosto - na principu gravitacije. Potrebno je da žica bude postavljena strmo, da bi ovaj avantura sadržaj mogao da funkcioniše. Veoma je bitno da korisnici budu dobro obezbeđeni. Da bi zabava mogla da počne, neophodni su kaciga i sigurnosni pojas, ali morate proći i kurs i pripremu za vožnju zip-line – om.

zip_line_896830_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Početna visina prosečnog zip-line – a je 9 m , dužina trase može dostići i preko 450m, a trajanje vožnje obično se meri u sekundama, .

Zip-line je i jedan od načina da korisnik savlada strah od visine, dok tokom vožnje ima priliku da uživa u predivnim prizorima prirode ili gradske sredine. Poverenje uliva i činjenica da je izgrađen od nerđajućeg čelika,te je, uz pravilno održavanje, zip-line bezopasna spravica!

Najpoznatiji zip-line – ovi nalaze se u džunglama Kostarike, na Floridi i Nikaragvi, ali manje verzije ovog sadržaja mogu se pronaći i u granicama Srbije, na planinama ili Adi Ciganliji.

Vožnja zip-line –om je nezaboravno iskustvo, a strah od letenja i visine biće zamenjen adrenalinom i uživanjem u prelepim pejzažima!

Pročitajte i:
Karoši – smrt izazvana prekomernim radom
Da li je stvaran svet oko nas?
Kako smo dočekali Novu godinu?