Koje igrice razvijaju emotivno stabilnu decu?
Pixabay

Kao što znamo, dečji karakter se formira u ranom detinjstvu. Stoga, kako bi se odgajila jaka osoba spremna za odrasli život, izuzetno je važno da mu se pruži što više pažnje.

Svetla strana (Bright Side) je spremila za vas osam zabavnih i poučnih igrica koje mogu da razviju sjajne osobine kod vaše dece.

Ne slažem se sa tobom

Igra se sastoji u postavljanju pitanja o dečijim ličnim interesovanjima. Bilo bi bolje ukoliko je dete ne bi igralo sa vama, već sa drugom decom. Trebalo bi da se igraju u parovima. Jedno od njih pita, na primer: „Koju knjigu si skoro pročitao?“ Mogu da odgovore, „Ružno pače“. Drugo dete bi trebalo da kaže: „To je loša knjiga“. Zadatak deteta je da dokaže da je priča zaista dobra i vredna čitanja.

Ukratko, pitanja mogu biti raznovrsna. Na ovaj način deca uče da brane svoju tačku gledišta i da rezonuju sa samopouzdanjem.

Svako na svoj način

Ova igra je takođe namenjena grupi dece. Pre nego što igra počne, svako od učesnika bi trebalo da da određeni zadatak vođi: da otpeva nešto, ode nekuda, pozove nekoga, puzi – nema apsolutno nikakvih ograničenja. Kada svako osmisli svoj zadatak i kaže vođi šta želi, objašnjavaju se pravila igre. Svako dete treba da uradi ono što je reklo vođi. Oni koji su hteli da prevare vođu bi pali u sopstvenu zamku. Ovo će ih naučiti da se prema ulozi vođe odnose ozbiljno i odgovorno.

Izmišljanje priče

Ova priča savršeno razvija maštu. Zadatak koji se daje detetu bi trebalo da sadrži logički nepovezane reči. Tražite od deteta da napravi priču od njih. Na primer: šuma, točak, čaj, kola, talas, mesec, ljubomora, krzno, plafon, sneg. Iznenadićete se koliko je neverovatna mašta vašeg deteta!

Balon

Balon je predivna igra koja će naučiti vašu decu da pravilno dišu i da se opuste. Takođe će da pomogne vama da bolje razumete svoje dete. Dajte vašem detetu jarki balon, zamolite ga da ga naduva, pa potom lagano pusti vazduh nazad u svoja usta, ne otvarajući ih (kao da sad balon naduvava dete). Zatim pustite vazduh lagano napolje, kao da se balon tiho izduvava.

Zatim možete da pitate dete da opiše kada se osećalo isto tako, kada nije moglo da izdrži nešto i kada je želelo da pukne kao prenaduvani balon. Tako, pokazaćete detetu kako da se smiri u teškim trenucima i ponuditi mu rešenja za probleme. Moći ćete da otkrijete šta brine vaše dete i da mu pomognete da prevaziđe svoje poteškoće. Naravno, ova aktivnost je dobra i kao vežba za pluća.

Ugasi sveću 

Pixabay
Pixabay

Cilj i ove igre je da nauči duboko disanje. Udahnite duboko na nos, naduvajte abdomen i lagano izdahnite kroz usta kao da gasite sveću. Kada dete shvati sva uputstva, postavite ga na stolicu na dva metra od sveće na stolu.


Dete ne sme ni da ustane, ni da se približi, pa čak ni da se blago nagne ka sveći. Mora da pokuša da ugasi sveću sa rastojanja od dva metra. Igra se ne završava dok je dete ne ugasi.


Komplimenti 

Ovo je još jedna grupna vežba. Deca sede u krugu i treba da kažu par nežnih, lepih reči svom susedu gledajući ga u oči. Sused mora da se zahvali u odgovor i pređe na sledećeg igrača. Nekoj deci je teško da smisle ili daju kompliment: potrebna im je pomoć sa sugestivnim pitanjima ili vaš primer kako dajete kompliment nekome. Deca mogu mnogo ovde da nauče jer je davanje komplimenata umetnost.


Pogodi šta se desilo

Nađite sliku ili fotografiju neke životne situacije, kao što je nečija dodela zahvalnice. Tražite od vašeg deteta da pretpostavi šta je prethodilo toj situaciji i šta bi se, po njihovom mišljanju, moglo potom desiti. Ovaj zadatak razvija logiku i maštu. Što je detaljnija priča, tim bolje. Možete da postavite sugestivna pitanja kako biste pomogli.


 Stvori priču

Igra je namenjena grupi dece. Sva sede ukrug i vi, kao vođa, počinjete priču sa „Nekada davno“... Prvo dete kraj vas nastavlja priču i sve tako, sa svakim detetom koje dodaje po rečenicu. Kada red ponovo stigne na vas, možete da usmerite radnju priče u logičnijem pravcu. Ova vežba zabavlja decu, fascinira ih i, što je najvažnije, angažuje njihovu maštu.Izvor: Brightside