Koje je najslanije mesto na Zemlji?

FOTO: Muy interesante

Najslanija voda na planeti Zemlji nalazi se u jezeru na Antarktiku, tačnije u jezeru Don Huan, u suvim dolinama na severoistoku Antarktika. Ovo jezero je male dubine, jedva 15 centimetara, ali sadrži do 18 puta više soli nego morska voda. Ako bismo je uporedili sa Mrtvim morem, voda iz jezera Don Huan je duplo slanija: sadrži oko 500 grama soli po litru vode. Pošto sadrži više od 40% soli, uprkos tome što se nalazi na Antarktiku gde je temperatura -50 ºC, ova voda nikada ne ledi.

donjuanpond_ali_2014003.jpg

FOTO: Earth Observatory

Uprkos slavi Mrtvog mora, ono se nalazi tek na petom mestu najslanijih voda. U tom neobičnom rangiranju takođe se nalazi i Crveno more, ali i vulkansko jezero Asal u Džibutiju, u Africi.

U suvim dolinama Antarktika, najsuvljoj i najhladnijoj tački na planeti, voda iz jezera Don Huan ne nastaje od kiša, već je voda dolazila iz dubljih slojeva zemlje. Kako se nalazi u zatvorenom koritu, voda i so ne mogu da izađu. Takođe je zanimljivo da se obala jezera nalazi na 420 metara ispod nivoa mora, što predstavlja najnižu tačku na Zemlji.

Jezero Don Huan slučajno je pronađeno 1961. godine i ime mu je dato po imenima dvojice istraživača koji su prvi put došli na jezero da ga izučavaju. Njihova imena bila su Donald Roe i Džon Hiki, odatle naziv Don Džon ili Don Huan.


IZVOR: Muy interesante

Milica Anđić