Upoznajte najugroženije životinje na svetu
Wikimedia Commons

Vakita

Vakita je najmanji predstavnik porodice pliskavaca (malih kitova) koja se može pronaći samo u Kalifornijskom zalivu. Vrsta je 2015. godine brojala 60 jedinki, a prema istraživanjima iz marta ove godine situacija se drastično pogoršala - ostalo ih je svega petnaest. Najveći razlog tome je industrija ribolova u zalivu. Često ih zamenjuju sa delfinima zbog velike sličnosti, a najlakše je razlikovati ih po kljunu koji je kod delfina dosta izraženiji.

Zapadna nizijska gorila

Živi u tropskim kišnim šumama u ekvatorijalnom delu Afrike. Kritično je ugrožena s obzirom na to da se populacija smanjila preko 80% u tri generacije. Najveći uzrok tome je ilegalan lov, gubitak staništa i virus ebole. Boja krzna kod mužjaka s godinama postaje srebrna, a zanimljivo je da je kod ove vrste zabeležena jedina albino gorila nazvana Pahuljica.

Pixabay
Pixabay

Amurski leopard

Amurski ili sibirski leopard pripada najređoj vrsti porodice mačaka, a može se pronaći u sibirskim šumama i na severu Kine. Za očuvanje ove vrste preduzete su mere zaštite koje su urodile plodom, pa danas populacija broji 103 jedinke umesto nekadašnjih trideset. Imaju sve odlike dobrog lovca koje im omogućavaju da opstanu u divljini: trče brzinom od 60 kilometara na čas, u mraku vide pet puta bolje od čoveka, a čuju frekvencije koje ljudsko uho nije u stanju da registruje. 

Kožasta morska kornjača

Ovo je najveća morska kornjača na svetu čija težina može dostići 900 kilograma. Kao vrsta opstaje više od 150 miliona godina, a danas je najviše ugrožena nezakonitim lovom, krađom jaja i uništavanjem gnezda usled razvoja plaža. Često se dešava da morska kornjača slučajno proguta ostatke plastike iz okeana jer je podsećaju na njen glavni plen - meduze, zbog čega može imati probavne probleme. Može da se prilagodi niskim temperaturama vode zahvaljujući debelom sloju ulja i masti ispod kože.

Saola

Saola je sisar koji živi u Vijetnamu i Laosu. Kako je retko viđena u divljini naziva se i ,,azijski jednorog’’ , a čak se u više navrata smatralo da je došlo do istrebljenja vrste jer nisu postojali dokazi o njenom postojanju. Saola je prvi put posle 1998. godine fotografisana tek 2013. godine, za šta je zaslužna Svetska fondacija za prirodu. Ovaj događaj je izazvao veliko oduševljenje i nadu da postoje šanse za oporavak vrste. 

Pixabay
Pixabay

Sumatranski tigar

Kao što samo ime kaže, živi na ostrvu Sumatra. Može se reći da je najviše ugrožen surovim postupcima čoveka jer su delovi njegovog tela predmet trgovine na tržištu. Njegov trup se može prodati za čak 50 000 američkih dolara što za neke predstavlja opravdan razlog za lov. Najmanji je od svih tigrova što mu omogućava lakše kretanje kroz džunglu, a u lov se upušta u sumrak. Procenjuje se da na ostrvu živi oko 400 jedinki.

Sumatranski slon

Ovaj slon je još jedna životinja čije je stanište Sumatra. Iako je zaštićen indonežanskim zakonom najveća opasnost mu preti zbog krčenja šuma koje su njegovo stanište, a on sam je za iste koristan jer raznosi semena biljaka kojima se hrani. U odnosu na 1985. godinu došlo je do naglog smanjenja primeraka sumatranskog slona za 50%, a smatra se da danas njih 2500 živi na Sumatri. Po veličini je najmanja podvrsta azijskog slona i teži oko četiri tone.

Havajska morska medvedica

Pripada porodici pravih foka i za razliku od većine kojima odgovara hladna klima, ova foka preferira tropske predele. Havajska i Sredozemna morska medvedica su jedine opstale vrste, dok je karipska izumrla. Živi na severozapadnim Havajskim ostrvima i procenjeno je da je ostalo oko 1100 jedinki.

Chris Short (Flickr)
Chris Short (Flickr)

Kineski rečni delfin

Međunarodna unija za zaštitu prirode smatra da je možda i došlo do njegovog istrebljenja jer je poslednji put viđen 2002. godine. Živi u reci Jangce u Kini koja je usled industrijalizacije korišćena za ribolov, transport i hidroelektranu zbog čega je i došlo do drastičnog pada broja jedinki. Ako do sada nisu izumrli, procenjuje se da ih je ostalo oko trinaest. 

Department of Conservation (Flickr)
Department of Conservation (Flickr)

Kakapo

Kakapo je papagaj sa Novog Zelanda i jedna je od najneobičnijih ptica na svetu, najviše zbog toga što nije sposoban da leti. Smatra se da je to posledica odsustva neprijatelja i opasnosti od kojih bi ovi papagaji morali da beže, zbog čega su i dobili na kilaži i postali najteži od svih papagaja. Prijateljski su nastrojeni prema ljudima, a ukoliko se uznemire neće pobeći, već se se ,,zamrznuti’’ u mestu zbog čega su još simpatičniji. U proseku žive 90 godina. 


Izvor: National Geographic