Koje su vrednosti savremenih Evropljana?

FOTO: Pixabay

Prevela: Tamara Alfirević

Prvenstveno, zanemarena je dugoročna rasprava među naučnicima po pitanju postojanja i nepostojanja univerzalnih ideala. Usmerilo se na osnovne vrednosti, one koje predstavljaju lične prioritete za svakog pojedinca. Nivo značaja nekih od njih je određen empirijski.

Odabrano je 20 osobina. Prva polovina se uklapa u kategoriju „tradicionalnih vrednosti“ (čast, ljubav, lojalnost), dok se druga polovina može predstaviti kao kategorija „modernih vrednosti“, kao što su sposobnost, želja da se bude ispred svih (biti najbolji), i lični razvoj. Nakon sastavljanja liste vrednosti, redakcija Youth Time-a je otišla na ulice odabranih gradova, gde su razgovarali sa prolaznicima i saznali o njihovim glavnim vrednostima, kao i sekundarnim ili zastarelim prioritetima.

Koji su rezultati ovog istraživanja?

Glavne vrednosti Čeha i Slovaka, bez obzira na njihove godine i pol, su ljubav (62.35%) i „vera u budućnost“ (60.30%).

Samo 1.59% ispitanika smatra da je ljubav zastarela vrednost, dok 1% opisuje „veru u budućnost“ kao zaostavštinu prošlosti. Usput, „čast“ je jedina vrednost koja ima niži rang od zastarelosti. Žene, koje vrednuju ljubav, imaju za prioritet sklad u braku. Međutim, za razliku od njih, manje od polovine muškaraca ceni značaj braka.

old-people-616718_960_720.jpg
FOTO: Pixabay

Pet najznačajnijih vrednosti

Ljubav – 62.35%
Vera u budućnost – 60.30%
Lična sloboda – 52.74%
Odgovornost – 51.94%
Čast – 49.85%

Izabranici su razmatrali odbacivanje određenih vrednosti, dok su pokušavali da daju svoj sud o tome šta je „bitnije“, a šta „bitno“. Međutim, veliki broj ispitanika smatra da su određene vrednosti, kao što je pobožnost - zastarele. Trideset procenata ispitanika je izjavilo da je ova vrednost staromodna, a drugih 30% smatra da je nebitna. Približno jednak broj ispitanika svih starosnih grupa je bilo protiv pobožnosti. Žene su smatrale da je nebitna, a muškarci da je zastarela.

Četrdeset devet procenata smatra tradicionalnost staromodnom, 34.50% ispitanika je smatra nebitnom, a 14.40% zastarelom. Muškarci ispod 29 godina ispoljavaju najnegativniji stav prema tradicionalnosti.

Pet najzastarelijih vrednosti

Pobožnost – 30%
Sporazumnost – 21.36%
Želja da se bude ispred svih – 18.25%
Tradicionalnost – 14.40%
Skromnost – 11.71%

-preduzetnistvo.gif

Šta nas je iznenadilo?

Neki rezultati istraživanja su bili potpuno neočekivani. Na primer, iskrenost i otvorenost su bili nisko ocenjeni. Takođe, trenutno postoji velika potreba za razvojem kritičnog mišljenja, kao i sposobnosti razmatranja i davanja samostalnih zaključaka usled stalnog povećanja protoka informacija. Međutim, samo 27% ispitanika smatra ovu vrednost važnom, za razliku od 23% onih koji je smatraju potpuno nebitnom. „Želja da se bude ispred svih“ je takođe nisko ocenjena.

U svakom slučaju, ovo nije u skladu sa „zapadnjačkom“ slikom o mladim ljudima koji su egocentrični i karijeristi. Dvadeset i osam posto smatra da je superiornost nad drugima vrlo važna, dok 20% misli da je nevažna. S druge strane, vrednosti kao što su odanost i skromnost imaju znatno nižu poziciju u prioritetnim vrednostima Čeha i Slovaka, nego što je slučaj sa ličnom slobodom i profesionalnošću.

Naravno, ova grupa vrednosti i, što je još važnije, njihov značaj za pojedinca, mogu biti znatno drugačiji kod drugih društava i zemalja. Stoga, se nije došlo do određenih dalekosežnih rezultata. Međutim, može se slobodno reći da su Česi i Slovaci deo evropske nacije, ne samo geografski, već i mentalno.

Statistički podaci istraživanja Youth Time-a

Istraživanje Youth Time-a je sprovedeno u periodu od 10. do 28. februara 2015. godine u Češkoj i Slovačkoj. Hiljadu osoba je intervjuisano u Pragu, Trutnovu, oblasti Litomišl (CR), Liptovskom Mikulašu i Papradnom (SR).

Intervjuisano je:
44% - muškaraca
56% - žena

Od kojih je:
73% - 18-29 godina starosti
21% - 30-45 godina starosti
4% - 45-65 godina starosti
2% - 65 godina starosti

Tamara je kreativna i pozitivna osoba, koja smatra da se bogatstvo stiče stalnim ulaganjem u sebe i svoje znanje.

Pročitajte i:

Najbolja pesnikinja o traumatičnoj istoriji!
Kako su Vavilonci pratili Jupiter?
Odakle potiču imena hemijskih elemenata?