Koji je najbolji Tarantinov lik?

Foto: Listsalad

Uvek ima neki detalj koji ga spasava, u svakom od filmova ostavlja svoj lični pečat: njegova pažljivo odabrana muzika iz filma, ljubav prema nasilju, humoristični dijalozi, reference vezane za pop kulturu ili navika da se poigrava sa radnjom, neke su od glavnih karakteristika koje bi svako povezao sa njegovim stilom, ali, iznad svega toga, nalaze se njegovi likovi. Pažljivo smo izračunali da se, kada je reč o profilnim slikama na društvenim mrežama i forumima, njegovi likovi nalaze na četvrtom mestu po zastupljenosti. I to nije slučajnost.

Kada govorimo o savremenoj kinematografiji, ne postoji režiser niti scenarista koji bi se približio njegovoj magičnoj sposobnosti kreiranja likova sa sličnom harizmom. Svako od njih bi mogao da bude glavni lik svoje priče, imaju toliko izražen karakter, da se češće sećamo njih nego filma u kom igraju, iako je istina da postoji nešto u čemu imaju sličnosti: svi su oni grubijani bez znaka milosti. Predstavljamo vam šesnaest najboljih likova, kako voljenih tako i omraženih.

Džo Kebot (Joe Cabot )

U čuvenoj raspravi koja se tiče ostavljanja bakšiša, gospodin Rosa se pokazao upečatljivijim od Henrija Fonde u filmu Dvanaest gnevnih ljudi, ali čim se Džo vrati, napada ga neprijatnim tonom: „Ti si jedan običan bednik, kao i ostali“, a zatim se povlači, radeći ono u šta nije verovao. Već nam je u prvoj sceni bilo jasno ko je glavni. Kako ga drugi lik definiše, on je veoma zanimljiv tip, sličan Kozi, i ostaje nam da razmišljamo da li mu je tako neupečatljiv karakter dao priliku da se proslavi i dočeka starost u poslu u kom se ne stvaraju prijatelji ili je to učinio sam teret tokom godina... Glumac koji tumači ovog lika jeste Lorens Tirni, koji je mnogo godina ranije igrao još jednog mafijaša u Dilindžeru.

Vik Vega (Vic Vega)

Sigurno najupečatljivija scena, uz gore već pomenutu, jeste ona u kojoj se Vik Vega prepušta ritmu sedamdesetih i šapuće taocu reči pesme na uho. Zanimljivo je da su samo njemu verovali, i pokazao je svoju lojalnost tako što je otišao u zatvor, a da nije zucnuo ništa. Pored toga, bio je preveliki psihopata da bi bio doušnik. Ovu ulogu tumači Majkl Medsen koji je od tada postao jedan od omiljenih Tarantinovih glumaca.

Vinston Vulf (Winston Wolfe)

Zahvaljujući podršci Harvija Kajtela, snimljeni su Ulični psi, a naš režiser mu je takođe rezervisao ulogu u tom filmu. Njegovo pojavljivanje je bilo kratko, ali nezaboravno, što je zasluga filma u kom se ističe i najsitniji detalj i ovde svi blistaju više nego ikad. Elegantan koliko i sposoban, gospodin Vuk radi za jednog mafijaša, ali nije nikakav siledžija. Visoko mišljenje koje ima o sebi ne ispada neosnovano, budući da se haos pretvara u red u trenutku kada se on pojavljuje.

Mija Volas (Mia Wallace)

Uma Turman je bila nominovana za Oskara za najbolju glumicu, zajedno sa svojim kolegama, Džonom Travoltom i Samjuelom L. Džeksonom koji su bili nominovani za najbolje muške uloge, što pokazuje da je Tarantino ne samo dobar scenarista, nego i da ima oko da odabere glumce. Jednostavno ne možemo da zamislimo drugu osobu koja igra ovu ulogu, kao i u slučaju skoro svih drugih Tarantinovih likova.

pulp_fiction_girl_mia_wallace_uma_thurman_pistol.jpg

FOTO: Anawalls

Džuls Vinfild (Jules Winnfield)

Jedan uobičajeni siledžija se ustremio na uklanjanje svoje žrtve, ali Tarantinovi likovi su mnogo dramatičniji. Pre nego što je sasuo šaržer u vlasnike enigmatične aktovke, Džuls ih plaši i ponižava sa uživanjem, kao mačka koja se igra sa svojim mišem, sve dok na kraju ne ugleda svetlo i poluizmišljeni biblijski pasus koji je rutinski recitovao nekom bedniku pre nego što ga je upucao. Film se zaršava brilijantnim dijalogom koji zatvara priču.

Kapetan Kuns (Captain Koons)

Za razliku od svih likova na ovoj listi, ovde imamo jednog ispravnog tipa, neprikosnovenog i velikog heroja kog igra Kristofer Voken, koji je uspeo da sačuva blago koje će nešto kasnije predati malom Buču.

Vinsent Vega (Vincent Vega)

Kventin Tarantino obožava da ubaci bezbroj skrivenih motiva iz ranijih filmova, tako da ovde imamo brata Vika Vege u ulozi koju je tumačio Džon Travolta. Travoltu je ova uloga izdigla iz karijere prepune uloga mediokriteta, iako je potom ponovo upao u spomenutu priču, potvrdivši da ništa nema pravila. A ako je u ovoj ulozi zablistao, bilo je slučajno. Mora da ga je neko ubedio da će Petparačke priče biti promašaj i da mu on je poverovao. Što se tiče režisera, on je uvek u intervjuima govorio da je scena plesa bila u početnom scenariju iako se nije znalo ko će je interpretirati, tako da je reč o jednoj slučajnosti koja je na kraju zaokružila glumca.

a3abc1_4b5b109b453f416687acd9e93926f10f22_12.jpg

FOTO: Gangster Flick

Luis Gara (Louis Gara)

Ako su drugi likovi obično bili elegantni, lukavi, duhoviti ili sve to zajedno, lik kog tumači Robert de Niro nije takav. On je impulsivan, ne baš mnogo pametan tip čiji momenat vrhunca možemo videti u ovoj sceni .

Bil (Bill)

Dejvid Karadin je zauvek učvrstio svoje ime serijom Kung Fu i, osim toga, umro je radeći ono što najviše voli i zaslužuje naše poštovanje. U Kil Bilu tumači ulogu bivšeg momka koji je antagonista mladi koju igra Uma Turman i koja želi da ga ubije da bi mu se osvetila.

El Drajver (Elle Driver)

Ali, pre nego što ga ubije, treba da se suoči sa svojom nekadašnjom koleginicom iz Smrtonosnog Odreda, El Drajver, jednookom od dana kad se usudila da uvredi učitelja Paija Meija i kome se, naravno, na kraju osvetila. Kako ju je definisala Deril Hana: „Ona je prvi zlikovac kog sam tumačila na filmu, a koja nema apsolutno nikakvu slabost, niti trag naivnosti, apsolutno ništa nije prijatno na njoj.“

Kaskader Majk (Stuntman Mike)

Iako polovina projekta Grindhouse koji je režirao Robert Rodriges nije bila loša, bolji je, naravno, bio drugi deo tog projekta, Death Proof, koji je omogućio Kurtu Raselu jednu od njegovih najboljih uloga. Kaskader Majk je izgleda bio profesionalni „derač kože“, koji je nakon spektakularnog plesa koji mu priređuje jedna od glavnih glumica, poželeo da se pretvori u pravcatog ubicu iz slešerskih filmova u kojima je toliko glumio, i čiji je duh, na svoj način, ovde uneo Tarantino.

Poručnik Aldo Rejn (Lt. Aldo Raine)

U Tarantinovom radu se najčešće kritikuje površnost, određeni nedostatak moralnog i filozofskog razmišljanja, koje čini da shvatimo koliko je svet nepravedan i koliko je važno biti svestan mnogih stvari. Može biti da je tako, mada Tarantino to i ne pokušava, niti se folira. Ako snima film o Drugom svetskom ratu, ne gubi vreme prikazujući lika pogođenog nedaćama rata. Bredu Pitu u ulozi Alda je sve savršeno jasno: pobeđuje onaj koji najviše ubije, a on želi da ubije mnogo nacista. Ostalo je suvišno.

Aldo_Raine_talks_to_Utivich_as_Landa_looks.jpg
FOTO: Inglouriousbasterds

Pukovnik Hans Landa (Colonel Hans Landa)

Kristof Valc je dva puta sarađivao sa Tarantinom i dva puta je „pokupio“ Oskara. Pretpostavljamo da bi želeo to i da ponovi. Ovo je bila prva saradnja, ali i najistaknutija. Iako smo bili naviknuti da srećemo loše naciste, ovde nije bilo reči o tome. Naspram Aldove grubosti, Hans Landa je delovao izuzetno ljubazno, čak i simpatično, mada se na kraju prikazuje više kao koristoljubiv, nego kao fanatik.

Kelvin Dž. Kendi (Calvin J. Candie)

Iako je spisak uloga koje tumači Leonardo Dikaprio zaslužno podugačak, nijedna nije bila tako dubinski zla, kao ova. Ako smo u filmu Nepoznati iz Nord Expressa videli antagonistu kako cigaretom buši balon detetu, od Tarantinovog lika bismo očekivali da prvo pokloni balon malcu kako bi imao priliku da ga potom probuši. I da ga usput upuca. To su razvratnici koji doživljavaju tuđu patnju tako dirljivom, kao koncert klasične muzike. Stoga je ovaj zemljoposednik, pored porobljavanja crnaca na svojoj plantaži, organizovao njihove borbe, da bi gledao kako se međusobno ubijaju.

Stiven (Stephen)

Ovom režiseru se ne može zameriti stvaranje manihejskih heroja i zlikovaca, jer ako su jedni loši, drugi su još gori. Nije išlo uz njega da nam prikaže samo jednog despotovskog robovlasnika, pa mu je dodao i jednog roba na njegovoj moralnoj visini. Ovaj „Talični Tom“ se nije zadovoljavao time da bude poslušan svom gospodaru, već se zabavljao odbijajući poslušnost i prekorevajući sebi jednake.

Major Markus Voren (Mayor Marquis Warren)

Ipak, ne možemo da završimo listu a da opet ne spomenemo Samjuela L. Džeksona zbog njegove uloge u filmu Podlih osam. Definitivno je omiljeni Tarantinov glumac i izgovara napisane dijaloge kao da su to njegove lične reči. Ovaj lukavi lovac na glave je jedan od preživelih u neprijateljskom okruženju, što je čak i čudno uzevši u obzir njegovu boju kože u takvom kontekstu. Međutim, okrutnost koju povremeno ispoljava prevazilazi samoodbranu i prouzrokuje mu zadovoljstvo. On je običan provokator i besramnik, mada su tako podli i oni što ga prate, baš kako kaže naslov.

uwzwruedqlfgojw5xjualzfm4numpsrp_large22_12.jpg

FOTO: Telegraph


IZVOR: Jot Down