Koji telefoni emituju najviše zračenja?

FOTO: Natural Society

Ne izlazimo iz kuće bez njega. Hvata nas panika kada ne možemo da ga pronađemo. Prestajemo sa svime da bismo ga napunili kada je baterija prazna. Osećamo se prazno kada ga nemamo u našim rukama ili blizu nas. Konstantno ga proveravamo. Povezani smo više sa njim nego što to mislimo. Naši mobilni telefoni pretvorili su se u produžetak našeg tela. Bukvalno. Ali oni bi mogli da nam prouzrokuju rak zbog elektromagnetnog zračenja.

Postoje dva tipa elektromagnetnog zračenja:

Jonizujuće – visoke frekvencije i energije (rendgen zračenje, kosmičko zračenje, itd)
Nejonizujuće – niske frekvencije i energije (frekvencija radio talasa, frekvencija energetskih talasa, itd)

Mobilni telefoni svojim antenama prenose jednu vrstu nejonizujuće radijacije. Zahvaljujući ovom prenošenju proizvode se bežični pozivi i wi-fi veza. Tkiva tela koja su u blizini apsorbuju ovu energiju.

Zračenje raste tokom aktivnih telefonskih poziva, iako izloženost nastavlja da traje mnogo duže. U jednoj studiji objavljenoj 2009. godine, izmerena je gustina karlične kosti kod 150 muškaraca, od kojih su svi nosili svoje telefone na svom pojasu 15 sati dnevno tokom šest godina. Naučnici su otkrili da se mineralna gustina kosti smanjila u blizini one strane karlice na kojoj su nosili telefon.

Postojao je jedan slučaj žene, bez predispozicija za rak, koja je postala žrtva multifokalnog karcinoma dojke. Njeni specijalisti za rak spojili su dva i dva, i obrazac i širenje kancerogenih ćelija potvrdili su formu njenog mobilnog telefona. Ovo je delovalo prilično neobično, međutim, žena je objasnila da je redovno stavljala telefon u svoj grudnjak.

Jedna grupa internacionalnih naučnika poslala je poziv Ujedinjenim nacijama, navodeći rezultate istraživanja, tražeći dodatne inicijative kako bismo se zaštitili od izloženosti elektromagnetnim poljima.

slika1_1.jpg

FOTO: Pixabay

Lista 10 najgorih mobilnih telefona

Federalna komisija za komunikacije stvorila je smernice za merenje zračenja u tkivu koristeći specifične stope apsorpcije (SSA). SSA proglasila je 1,6 vati za maksimalni dozvoljeni nivo zračenja telefona apsorbovane energije po kilogramu telesne mase. Ova proba koristi termičke efekte telefonskog zračenja.

Maksimum je 1,6 vati, ali neki telefoni su stigli isuviše blizu ove granice:

Motorola Droid Maxx – SSA 1,54
Motorola Droid Ultra – SSA 1,54
Motorola Moto E – SSA 1,5
Alcatel One Touch Evolve – SSA 1,49
Huawei Vitria – SSA 1,49
Kyocera Hydro Edge – SSA 1,48
Kyocera Kona – SSA 1,45
Kyocera Hydro XTRM – SSA 1,44
BlackBerry Z10 – SSA 1,42
BlackBerry Z30 – SSA 1,41
ZTE Source – SSA 1,41
ZTE Warp 4G – SSA 1,41

slika2_1.jpg

FOTO: Pixabay

Zaštita od zračenja

- Na prvom mestu, otarasite se ovih škodljivih telefona ako imate neki od njih. Svaki put kada dođete u kontakt sa njim, primićete povećanu količinu zračenja u poređenju sa drugim proizvođačima i modelima.

- Zaštitite decu. Deca su podložnija zračenju i ono može da izazove probleme u ponašanju, emocionalne ili socijalne prirode, kao i hiperaktivnost.

- Smanjite upotrebu. Ugasite telefon kada ga ne koristite. Nemojte ga samo staviti na noćni režim, jer je to režim koji još uvek šalje kancerogenu energiju dok spavate.

- Obavljajte telefonske razgovore samo sa dobrom pokrivenošću. Što je veza slabija, vaš telefon koristi više snage i time više opasnih talasa može da prodre u vaše telo, takođe i mnogo dublje.

- Ne nosite telefon na svom telu. Izbegavajte da stavljate telefon u džep, za pojas ili u grudnjak, kao žena sa rakom iz prethodne studije. Što je manje slojeva između vas i vašeg telefona, više zračenja će doći u kontakt sa vašim telom.

- Držite svoj telefon 15 centimetara od svog tela kada ga koristite. Ova zona je najopasnija zona radijacije. Držite se na odstojanju.

slika3_1.jpg

FOTO: Pixabay

- Koristite slušalice ili zaštitne zvučnike.

Čuvajte se!

Išli bismo predaleko ako bismo bili spremni da se odreknemo telefona u potpunosti. Uprkos tome, njihovim pametnim korišćenjem možemo izbeći nepotrebno zračenje.


IZVOR: Conocer Salud