Koliko je daleko budućnost bez kablova?

FOTO: LA Tech Digest

Industrija već neko vreme pokušava da nađe rešenje kako da se oslobodimo nepotrebnih kablova. Nekoliko fabrika se opredelilo za sistem bežičnog punjenja, ali i njima je uvek potrebna kontakt baza na koju će staviti uređaj. Kompanija uBeam želi da ukloni sva ta ograničenja, te su početkom februara imali svoje prvo javno predstavljanje sistema za punjenje na daljinu.

Ne radi se samo o punjačima koji ne zahtevaju kablove, već o mogućnosti da se vaš mobilni telefon ili tablet pune dok putujete vozom ili avionom, a da vi ništa ne morate da uradite. uBeam predviđa da će njihova tehnologija moći da se koristi na mnogim mestima, kao što su javne zgrade, biblioteke ili univerziteti i, naravno, vaš dom. Napokon ćete moći da kažete zbogom punjačima jer će se mobilni sam puniti u vašoj kući.

ubeam.png

FOTO: Tech crunch

Željeni sistem uBeam-a sastoji se od predajnika i prijemnika (uređaj koji želite da punite). Predajnik emituje zvučne talase na frekvenciji većoj od 20 kHz koja je nečujna ljudskom i životinjskom uhu. Ovi ultrazvučni talasi se pretvaraju u energiju pomoću prijemnika, koji na svoj način puni uređaj. Da li ovi zvučni talasi utiču na zdravlje? uBeam je preduhitrio moguću kontroverzu i detaljno objasnio bezopasnost tehnologije koja je već više od 100 godina među nama.

Najvažnije kod ovog predstavljanja, koje je nezvanično napravljeno od stane njegovih kreatora, je što izgleda da bi ova forma punjenja zaista mogla da bude izvodljiva i komercijalno primenljiva. Prikazali su punjenje Android telefona putem glomazne futrole, ali predsednica kompanije, Meredit Peri, je objasnila da će konačni proizvod, namenjen za komercijalnu upotrebu, biti mnogo prefinjeniji.

meredith_with_early_prototype.jpg

FOTO: Tech crunch

uBeam je jedna od popularnih kompanija u Silikonskoj dolini koja je uložila 23,5 miliona dolara u investicije. Jedan deo su uložili od finasijskih fondova kao što je Andersen Horovic, a jedan deo sopstvenim sredstvima kao, na primer, ulaganje Marise Mejer, predsednice Yahoo-a. Postoji šansa da kompanija neće biti sama u ovoj avanturi. Jedna od glasina je da bi sledeći iPhone mogao da ima sličan sistem punjenja i da je kompanija Apple „ukrala“ nekoliko inženjera uBeam-u u ove svrhe.


IZVOR: El Pais