Krionika - naučna metoda budućnosti?

FOTO: Medical Bag

Bez obzira na to odakle smo, svako od nas je bar jednom čuo za ovu, navodno, nepogrešivu tehniku koja vraća mrtve u život. Nije u pitanju nikakav sveti ritual, kult sekti ili reinkarnacija u koju veruju pripadnici različitih veroispovesti i filozofija, već se radi o metodi koja zbog svoje povezanosti sa naukom deluje da ima najviše šansi za uspeh u tome da ostvari ljudsku opsednutost da se nadmaše vreme i smrtnost.

Reč je o krionici, metodi koja za cilj ima da sačuva nedavno preminulo ljudsko telo uz pomoć zamrzavanja tečnim azotom. U teoriji, ova metoda može da očuva telo, a posebno moždane veze, uz pomoć zamrzavanja, na isti način na koji se meso čuva u frižideru par dana kako bi se kasnije koristilo za jelo. Svakako da mehanizam kojim se izbegava neumitno proticanje vremena i koji je na granici prihvatljivosti fizike i biologije nije samo jednostavno otvaranje i zatvaranje vrata komore za zamrzavanje.

Ovde se uočava prekretnica između nauke i dobrih želja, stvarnosti i težnji da se ostvari nešto imaginarno bez metoda ili adekvatnih alatki: krionika čeka da ostvari rezultate preko razvitka neuronauke u budućnosti. Najteži izazov se nalazi u „reanimaciji“ uma jedne osobe. U pitanju je polje koje je relativno novo za neuronaučnike i koje poseduje tek par odobrenih teorija, kao zrna peska u velikom okeanu misterija i nedoumica.

Cryonics.jpg

FOTO: Journalist

Glavna nada onih koji podržavaju ovu metodu leži u napretku konektomike, discipline koja se bavi proučavanjem svih veza koje mozak razvija između svake anatomske jedinice, to jest, svojih neurona. Uz pomoć neurona može da se napravi mapa svih neuronskih veza u procesu precizne simulacije (a ne reanimacije) postojećeg mozga. Međutim, teško je da se potpuno razume kako funkcionišu mozak i deljenje informacija sinapse mozga, kao da se radi o mapi jednog grada koja prikazuje urbanistički plan, ali ne precizira šta se nalazi u kom bloku, niti imena ulica i avenija.

Posebno je komplikovano razrešiti misteriju moždane sinapse i posebnost svakog nervnog sistema unutar njih, jer mozak ne funkcioniše isto kao i drugi organi, već se svaki sastoji od svojih sopstvenih veza. Majkl Hendriks, neuronaučnik i profesor biologije, izjavio je za MIT Techology Review: „Osobine vaših neurona i sinapsi koje čine da vi budete vi, nisu opšte. Široka lepeza suptilnih hemijskih promena, stanja genetskih regulativa i subćelijske distribucije složenih molekula čine deo dinamičnog toka živog mozga.“

U tom smislu bilo bi apsurdno posmatrati krioniku kao naučnu praksu, jer joj nedostaju argumenti kako bi se uspešno realizovala u današnjem svetu. Šira društvena zajednica, koja je i za i protiv ove metode, slaže se u tome da je sada nemoguće ostvariti ciljeve krionike.

cryonics_2.jpg

FOTO: Ripley's

Danas sve navodi na to da je više u pitanju čin naučne fantastike i fantazije, nego nešto lako ostvarivo. Međutim, različite firme u Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji nude svoje usluge krionike ljudima koji su spremni da plate basnoslovne sume novca u najtežim trenucima: smrti voljene osobe.

Njihova ranjivost je eksploatisana kako bi se stvorila zarada preko nade, žaljenja i svih osećanja kroz koja prolaze oni koji izgube voljenu osobu. Svaka osoba ima obavezu da ostvari sve što je želela i da shvati da nije potrebna neka revolucionarna tehnika da bi se dostigla besmrtnost. Prema rečima Karla Sagana: „Ako imamo na umu neograničen broj mogućnosti i puteva koji vode do rođenja jedne osobe, treba da budete srećni što ste vi vi ovog istog trenutka. Razmislite o velikom broju mogućih alternativnih univerzuma u kojima, na primer, vaši pra-pra-preci nikad nisu našli jedni druge, a vi nikad niste dobili mogućnost da se rodite i postojite. Imate zadovoljstvo da živite na jednoj planeti, udišete vazduh, pijete vodu i da uživate u toploti najbliže zvezde. Povezani ste sa svim generacija i svim živim bićima na ovom svetu putem DNK. Takođe i sa univerzumom, jer je svaka ćelija vašeg tela stvorena u srcima zvezda.“

Ukoliko su vas zainteresovale reči ovog svestranog naučnika, možete da pročitate detaljnije o tome šta je pisao svojoj ćerki o životu, besmrtnosti i o tome zašto smo zvezdana prašina na ovom linku.


IZVOR: Cultura Colectiva