Kruševac: Najkreativnija škola u Srbiji
pixabay.com

Stepenište koje vodi do biblioteke sa jedne strane je ispisano rečima u pravilnom obliku, a sa druge strane je istaknut oblik koji nije ispravan. Na ovom stepeništu možete rešiti najčešće jezičke nedoumice, a škola dobija potpuno novi izgled, daleko zabavniji nego ranije.


Stepenice opominju da će pismeni ljudi reći: ,,Predsednik neće otići za četiri evra u Sokobanju’’, dok će pravila našeg jezika morati da se podsete oni koji kažu: ,,Precednik ide grackim prevozom za četiri eura u Soko Banju''.


OŠ "Branko Radičević" Kruševac
OŠ "Branko Radičević" Kruševac

Ova osnovna škola iz Kruševca je na vreme prepoznala da učenje ne mora biti dosadan proces, već da se đaci mogu opismeniti na kreativan i primamljiv način. Nešto više o poučnim stepenicama, za naš sajt izjavila je bibliotekarka škole, Tamara:  


„Poučne stepenice, kako ste ih nazvali, novitet su u „Branku“. Naravno, u vremenu kada su sve informacije dostupne i javne, bilo je veoma lako pronaći inspiraciju, Tražeći ideju kako da uredim prilaz biblioteci, naišla sam na sliku stepeništa jedne škole iz Republike Srpske, na osnovu koje sam formirala svoju ideju, posebne primere i različite boje. Razumevanje i podrška direktorke nisu izostali, eto i stepenica“, započinje priču naša sagovornica.


Tamara potvrđuje i da stepenice nisu jedini projekat preduzimljivog kadra ove škole:


„Tokom školskog raspusta, uz veliku pomoć domara naše škole, Zorana Gajića, obojila sam stepenice i ispisala pravila. Našim radom smo kompletirali jedan deo škole u kome imamo oslikan akvarijum, rad naših domara i nastavnika engleskog, drvo na odmaralištu između dva sprata, rad nastavnika likovnog. Spojili smo lepo i korisno, pravila i nedoumice su deci i kolegama, ali i roditeljima uvek tu, da se podsete i provere. Teško je opisati predivan osećaj kada gledam kako se deca slikaju i biraju stranu pravilno i nepravilno, pozitivne reakcije potvrđuju da sam uspela u svojoj nameri.“


OŠ "Branko Radičević" Kruševac
OŠ "Branko Radičević" Kruševac

Pored toga, svake godine se organizuje i zamena uloga između učenika i nastavnika, što dodatno pomaže nastavnicima da sagledaju na koji način pristupiti deci i šta se od njih očekuje, kao i da osete kako je đacima u njihovoj koži dok izvršavaju zadato.


OŠ "Branko Radičević" Kruševac
OŠ "Branko Radičević" Kruševac

Verujemo da će ovaj vid sticanja znanja poslužiti kao primer ostalim školama. Na potpuno drugačiji način do dugoročnog pamćenja.