Macarons ili Macaroons - kako se piše?
Pixabay

Macaron (mac-ah-ROHN) i macaroon (mac-ah-RUNE) su dva različita kolača. Toliko su različiti da im je jedino zajedničko to što se gotovo identično pišu.


Macaron je već pomenuti francuski kolač. Njegovu osnovu predstavlja puslica od belanaca, a glavni sastojak je badem. Sastoji se iz dva dela između kojih se nalazi krem. Macaron može imati različite ukuse i boje i nije preterano sladak. Kao najpopularniji ukusi navode se ukus pistaća, zelenog čaja, vanile, karamele, tamne čokolade, espreso kafe i maline. Za one koji reše da ga samostalno naprave, može postati izvor frustracije jer zahteva puno strpljenja, veštinu i vežbu kako biste ga napravili da bude baš kako treba.


Macaroon je američki kolač. Izgledom podseća na neuspešno napravljenu polovinu macarona. Lako se raspada, ali se lako i pravi. To je kolač čije se pravljenje često prepušta deci upravo zbog lakoće pripremanja. Postoji i verzija ovog kolača koja ne zahteva pečenje. Osnova mu je rendani kokos, jako je sladak i postoji mali broj varijacija, a popularne su macaroon uronjen u čokoladu i macaroon sa ukusom limuna.


Pixabay
Pixabay

Kolači imaju i različitu istoriju. Macaron zapravo ima italijansko poreklo. Prema jednoj verziji, za njegov nastanak odgovorni su francuski monasi iz vremena renesansne Venecije. Druga verzija kaže da ga je kreirao kuvar Katarine Mediči. U svakom slučaju, pouzdano se zna da je kolač prvobitno imao samo jedan deo, a da je do udvajanja i dodavanja fila došlo tek na početku 20. veka. Naziv je dobio od italijanskih reči ,,macarone" i ,,maccherone" koje znače ,,fino testo".


Macaroon je inspirisan francuskim macaronom. Za njegov nastanak može se kriviti otkriće, za Amerikance tada egzotične biljke, kokosa. Amerikanci su bili oduševljeni ovim sastojkom te on postaje osnova za američku verziju popularnog francuskog kolača. Recept kakav se i danas koristi prvi put se pojavio u kuvaru 1871. godine.


Pixabay
Pixabay

Po svom sastavu, oba kolača ne uključuju belo, pšenično brašno što ih čini savršenom poslasticom za pojedince sa intolerancijom ili alergijom na gluten. Iako mali po svojoj veličini i zdravi prema svom sastavu, ovi kolači nisu niskokalorični. Macaroni su značajno kaloričniji sa čak 250 kalorija po kolačiću, dok macarooni uprkos svojoj slatkoći imaju manje kalorija - svega 90.


Oba kolača su zbog svoje popularnosti dobili dane u kojima se obeležava njihovo postojanje. Nacionalni dan Macarona je 20. mart, a nacionalni dan Macaroona je 31. maj. Sladokuscima ne treba ovakav izgovor, oni se svakodnevno časte ovim slatkišima.


Za one koji ne vole novotarije ili su im pomenuti kolači samo lepi, a ne naročito ukusni, preporučujemo provereno dobre kolače koji bi se mogli smatrati srpskom verzijom ovih poslastica - vanilice sa džemom od kajsija. Kada probate sva tri slatkiša, podelite svoje utiske i fotografije na Instagramu.


izvor: berries.com