Magični svet Harija Potera kroz tri nove knjige
Pixabay

Nakon sedam knjiga o mladom čarobnjaku Hariju Poteru, obožavaoci priče o njegovom odrastanju u magičnom svetu želeli su još. Spisateljica je odgovorila na njihove želje napisavši, u saradnji sa Džekom Tornom i Džonom Tifanijem, priču ,,Hari Poter i ukleto deteˮ. Međutim, ova priča se razlikuje od drugih koje prate život čarobnjaka.


Naime, u ovoj priči, Hari je odrastao, radi u Ministarstvu magije i tata je troje dece. Centralno mesto pored Harija, zauzima njegov najmlađi sin - Albus. Specifičnost ove priče leži i u njenoj formi. ,,Hari Poter i ukleto deteˮ je dramski tekst, a predstava zasnovana na osmoj priči o Hariju Poteru se danas izvodi u Londonu, Njujorku, Melburnu, San Francisku i Hamburgu. 

Pixabay
Pixabay

Dž. K. Rouling je fanove Hari Poter serijala više puta obradovala knjigama o magičnom svetu. ,,Fantastične zveri i gde ih pronaćiˮ je verovatno najpopularnija. Ona je, poput prvih sedam knjiga ove autorke, doživela ekranizaciju, a obožavaoci željno iščekuju drugi deo filma čija je premijera najavljena za novembar ove godine.


Valja pomenuti i ,,Kvidič kroz vekoveˮ, te ,,Pripovesti Barda Bidlaˮ. ,,Pripovesti Barda Bidlaˮ se pominju u poslednjem delu priče o Hariju Poteru i predstavljaju bajke koje su veštice i čarobnjaci čitali svojoj deci. Knjiga je isprva bila objavljena u svega 7 primeraka, ručno pisanih i ilustrovanih od strane spisateljice, a jednu od njih kupio je Amazon za neverovatnih 1.95 miliona funti.


Najvatreniji obožavaoci magičnog sveta sigurno znaju za sajt Pottermore koji redovno obaveštava o audio knjigama. Tako je poslednja vest na ovu temu ta da je glumica Natali Dormer glas koji stoji iza audio knjige ,,Hari Poter: Istorija magijeˮ. Neka vas ime ne zavara, ovo delo ne pripada fikciji. Zapravo, ova knjiga govori o mitovima, folkloru i svemu drugom što je inspirisalo Roulingovu da stvori svet magije koji danas milioni obožavaju.

Pixabay
Pixabay

Sada na police stižu tri nove i neobične knjige, pre svega namenjene deci.


Knjiga ,,Harry Potter: A Pop-Up Guide to Hogwartsˮ je interaktivni vodič kroz svet Hogvortsa - škole za čarobnjake i veštice. Pop-up koncept knjige je upravo ono što je razdvaja od ostalih. Čitalac dobija 3D prikaz nekih od najzanimljivijih mesta unutar i oko zamka, poput Zabranjene šume i terena za kvidič.


,,Harry Potter: Imagining Hogwarts: A Beginner's Guide to Moviemakingˮ objašnjava deci kako je od knjige nastao film. Stavljajući ih u ulogu filmskog stvaraoca, raspiruje maštu i podučava ih čitavom filmskom procesu, deo po deo.  


I poslednja knjiga, ,,Harry Potter: Creatures: A Paper Scene Bookˮ, predstavlja podsetnik na scene u kojima se družina Harija Potera susretala sa magičnim stvorenjima. Više slojeva rezanog papira od kojih je sastavljena ova knjiga, nudi potpuno nov doživljaj čitanja.


U Velikoj Britaniji će knjige biti dostupne od oktobra. Za sada je nepoznato da li će se ove knjige naći u prodaji u Srbiji. Mi se svakako nadamo da hoće.


izvor: studentski.hr