Magija Alana Rikmana
Marie-Lan Nguyen (Flickr)

„A ko drugi ako ne Alan Rikman?“

Tako je direktorka kastinga za film „Hari Poter“ (Harry Potter), Dženet Hiršenson, odgovorila kada su je pitali o glumcima koje je razmatrala za ulogu Severusa Snejpa u franšizi o Hariju Poteru. Hiršensonova se pridružila produkciji nakon što je jedan direktor kastinga tamo radio godinu dana i rekla je da je uloga već pripala Rikmanu. Ona nije imala ništa protiv. 


„Ne znam da li je on bio prvi kome su se obratili ili ne, ali... bio je to Alan Rikman“, rekla je. 


Prošlo je tri godine od kad smo izgubili našeg omiljenog majstora napitaka. Rikman je umro u januaru 2016. godine u 69. godini života, izgubivši bitku s rakom. Glumac ima iza sebe niz kultnih uloga, ali obožavaoci „Harija Potera“ najbolje ga poznaju kao komplikovanog i kontroverznog profesora Snejpa. Međutim, njegove kolege ga pamte kao izuzetnu osobu, čoveka koji je jednom čak ostvario san veoma bolesnom dečaku.


Prošlo je 20 godina od kad se pojavio serijal knjiga o Hariju Poteru i rasprava o njegovim likovima još uveliko traje – naročito o Rikmanovom liku, Snejpu. Da li je on polukrvni heroj? Ili je đubre koje je preživelo? Čak se i DŽ. K. Rouling mučila s tim kako da ga spomene, a da ne izazove metež (ili u čast vešticama, metlež?).

DŽ. K. Rouling: „Razmišljala sam kako da obeležim Snejpov rođendan a da ne započnem raspravu. Živeo, veliki heroj/siledžija. Stvarno je bio najbolji/najgori.“

Dok su se Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grin razvijali i menjali tokom filmova, Rikmanov kontroverzan lik je ostao nepromenljiv – čak mu je i odeća ostala ista. 


Kostimografkinja Dženi Temim značajno je promenila kostime kada se pridružila franšizi u trećem filmu, „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“. Kao potvrdu, pogledajte samo promenljiv izgled profesora Filijusa Flitvika. S druge strane, Snejpova odeća se skoro uopšte nije menjala. 


Temim je izjavila za HuffPost: „Kada sam se pridružila timu u trećem filmu, pregledala sam sve kostime i jedini kostim koji sam zadržala bio je Snejpov, jer sam smatrala da je savršen. Mislila sam da savršeno pristaje Snejpu. Promenili smo ogrtač – povećali smo ga. Ali dopalo mi se što je bio čvrst. A i Alan Rikman ga je obožavao. Obožavao ga je.“


Kostimografkinja je priznala da je došlo do jedne male promene. 


„Uradili smo samo jedno - svaki put kada je Alan Rikman otišao na odmor u Toskanu i vratio se sa dva ili tri kilograma više, povećali smo kostim, a da mu nismo rekli“, rekla je. 


„To je jedino što smo uradili, ali to je bio isti kostim“, rekla je.

Snejpovi prepoznatljivi crni ogrtači imali su zlosutan izgled koji je i sam glumac primetio. 

„Čim obučem taj kostim nešto se dogodi. Ne možete biti drugačiji kad tako izgledate. Ima uticaj na mene“, rekao je Rikman jednom prilikom o kostimu.

Pixabay
Pixabay

Ostavljao je utisak i na druge glumce. 


Oliver Felps koji igra Džordža Vizlija u filmovima, rekao je za HuffPost: „Bio sam prestrašen, čini mi se, samo zato što gledate u tog čoveka u velikom ogrtaču i sve to.“


Snejpovo prisustvo koje uliva strahopoštovanje na snimanju dokaz je Rikmanovog talenta da otelotvori lik koji igra, kao da je popio Višesokovni napitak. Kad jednom pređete preko zastrašujuće spoljašnjosti, naići ćete na osobu koja je jako duhovita,skromna i zaista predivno društvo kako je to Danijel Radklif rekao u jednom razgovoru sa DŽ. K. Rouling. 

Osim što je predivna osoba, Rikman je odano podržavao svoje kolege kako na setu, tako i van njega. Radklif je rekao Roulingovoj da je Rikman skratio godišnji odmor da bi gledao dečaka čarobnjaka kako nastupa u pozorišnoj predstavi Equus, a Felps nam je rekao da je jednom od Rikmana dobio savet o glumi dok ga je Felps učio kako da koristi mp3 plejer. 


„Sećam se da se upravo vratio sa dodele nagrada, i da su mu dali iPod i on je hteo da nauči kako da ga koristi. Ja sam mu to pokazivao i istovremeno ubacio rečenicu 'Znaš, u ovoj sceni koji treba da odigram, kako bi ti to uradio?' Bio je sjajan i posavetovao me. Imao sam samo 17 godina tada, ali Alan je bio veoma direktan oko toga, što je bilo kul“, rekao je Felps.


Cveće položeno u čast britanskog glumca Alana Rikmana viđeno je na „Hari Poter“ izložbi na peronu 9¾ na stanici Kings Kros.


Priču o Rikmanu koja je možda najupečatljivija ispričala je producentkinja Paula Dupri Pezman. 


Ona je producirala prva tri film iz serijala „Hari Poter“ i preuzela na sebe da bude glavna osoba zadužena za organizovanje poseta neizlečivo bolesne dece snimanjima filma. Ovo će je kasnije navesti da napusti filmsku produkciju i osnuje „Tu smo za vas“ (There With Care), organizaciju koja pruža najpotrebnije usluge porodicama sa teško bolesnom decom. 

Pixabay
Pixabay

Dupri Pezman je rekla da je cela glumačka ekipa bila veoma ljubazna kada su deca bila u poseti. 


„Dan, Rupert, Ema, Tom Felton i Devon Mari, pogotovi oni, kad god bih povela bolesnu decu sa mnom na snimanje, oni bi mi prišli i stupili u kontakt s tom decom, slikali se i pitali šta su dosad videli, koji je njihov omiljeni deo filma ili šta im se najviše dopalo tog dana“, rekla je. 


Prisećala se više dirljivih trenutaka tokom poseta snimanjima uključujući i kada je jedan dečak došao da pomogne u režiranju scene sa Radklifom na snimanju „Dvorane tajni“. Nakon scene, dečak je pritrčao Radklifu, bacio mu se u zagrljaj i rekao „Volim te, Hari“. 


„Svi smo zaplakali, režiser (Kris Kolumbus), glumci, ekipa, svi smo bili u suzama. Ali to je bio stvarno predivan trenutak, i Dan je bio tako divan s njim. To je čistota Harija Potera“, dodala je.


Jedno od najupečatljivijih poseta bila je poseta dečaka po imenu Džej. 


Džej, dete sa neuroblastomom u četvrtom stadijumu, je bio veoma uzbuđen zbog posete snimanju. „Ali ono što je stvarno želeo je da bude na filmu, a ne samo u poseti“, dodala je Dupri Pezman.


„Rekla sam 'Pa ne možemo baš to da uradimo, ali ti si već tu.' Alan (Rikman) mi je prišao i predstavio se Džeju, a Džej je bio jako srećan što ga je upoznao. On je bio stvarno upućen. Imao je tada oko 15 godina i znao je dosta o ostalim Alanovim filmovima i spomenuo je Alanu da bi stvarno voleo da bude u fimu“, nastavila je priču.


Tada se desilo nešto čarobno. 


„Alan me pogledao, nekako ušao u režim Snejpa u kostimu i rekao 'Zašto ovo dete ne glumi u filmu?“, priseća se Dupri Pezman. „Svi su se slatko nasmejali, a Alan ga je uhvatio za ruku i odveo do grupe dece koja su jurila okolo. Njegova leđa su zapravo na snimku.“


Producentkinja je rekla da se ta scena dešava na času sa baukom kod profesora Remusa Lupina iz filma „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“.

„Džej je bio tamo. Imao je svoj trenutak“ – Paula Dupri Pezman.

Pixabay
Pixabay

„Alan ga je postavio u kraj učionice da gleda preko ostale dece“, rekla je. 

Iako snimak s Džejem izgleda na kraju nije bio deo filma, Dupri Pezman je rekla da je bila oduševljena. 


„Džej je bio jako srećan jer je Alan učinio to za njega“, rekla nam je. 

Nažalost, kao i Rikman, Džej je izgubio bitku sa rakom. Umro je 2005. godine. Dupri Pezman odaje priznanje Džeju kao jednom od osnivača „Tu smo za vas“, a ako se pitate, na kraju je završio u nekom drugom filmu. 


Producentkinja je rekla da su ona i Kris Kolumbus izvukli jedan dan Džeja iz bolnice na nekoliko sati i ubacili ga u scenu filma „Stanarina“ (Rent) koji je Kolumbus režirao. 


Džej možda nije bio u finalnoj verziji „Zatvorenika iz Askabana“, ali producentkinja je rekla da je Džej bio tamo. Imao je svoj trenutak, zahvaljujući Alanu Rikmanu.


Šta god mislili o Snejpu, karakter čoveka u crnom ogrtaču je neosporan. 


Dakle, da li nam nedostaje Alan Rikman? I posle toliko vremena?


Uvek. 

Izvor: Huffington Post