Meri Popins se vraća!
Pixabay

Prvi insert filma Povratak Meri Popins je pušten u javnost, najavljujući puno uzbudljivih dešavanja. Film će izaći krajem decembra 2018. godine, a već neko vreme unazad intrigira javnost i to sa dobrim razlogom. Emili Blant je savršen izbor glumice da tumači lik popularne dadilje, dok drugu glavnu ulogu u Diznijevom filmu igra tvorac i zvezda brodvejskog mjuzikla Hamilton, Lin-Manuel Miranda. A tu su i ostali poput Meril Strip, Anđele Lansberi, Kolina Firta i legendarnog Dika van Dajka.

London kao deo Diznijevog loga

Pixabay
Pixabay

Već smo se navikli da se izgled Diznijevog loga menja u zavisnosti od filma na koji se odnosi, ali nikada ranije nismo videli London. Tačnije London iz 1930-ih, skupa sa kaldrmisanim ulicama i uličnim svetiljkama na plin. 


U pozadini se vrlo jasno vidi i Big Ben. Obožavatelji filma Meri Popins će zauvek pamtiti Vestminstersku palatu u sceni s pesmom Nahranite ptice (Feed the Birds), što je fina aluzija na originalni film, a takođe i zaštitni znak koji nam odmah sugeriše o kom gradu je reč. 

Admiral Bum

Odatle se selimo do vetrovite londonske ulice. Setite se: 

„Vetar je na istoku, magla se valja, kao da se nešto kuva, samo što nije počelo“ (Wind’s in the east, mist’s rolling in, like something is brewing, about to begin).

Scena nas odmah podseća na nešto što svi već znamo i volimo, nešto što samo još više privlači naš pogled, na „brod“ admirala Buma. On nam mami osmeh i nadamo se da to znači da ćemo svako malo tokom filma Povratak Meri Popins čuti poznati bum njegovog topa. 

Hajde da puštamo zmaja

Pixabay
Pixabay

Mada je prošlo mnogo godina od kada smo gledali Meri Popins, a i dalje se sećamo Benksove dece, Džejn i Majkla, kako preklinju oca da im popravi zmaja. Otac je prezauzet i rastrojen zbog posla, ali na kraju filma vidimo ga kako vodi decu u park da puštaju zelenog zmaja, koji je sada popravljen. U insertu filma Povratak Meri Popins zelenog zmaja, malo pohabanog ali i dalje upotrebljivog, vetar podiže iz kante i nosi u pravcu parka. Na svom putovanju, zmaj izaziva nove susrete…

Upoznajte Džeka

Mirandin lik Džeka Fenjerdžije već smo videli na fotografijama sa snimanja (on je prvi debitant u ovom insertu) kako vozi bicikl niz ulicu sve dok ga ne zaustavi odbegli zmaj. Pošto je ovo jedan Diznijev mjuzikl, Miranda ostavlja bicikl kako bi pojurio zmaja, očajnički pokušavajući da ga zadrži u oluji koja nadolazi. U pomoć mu pristiže i asistira mu da održi zmaja u letu jedan mali dečak… 

Pixabay
Pixabay

Džordž Benks

…Ne Džordž Benks koga znamo iz prvog nastavka filma, već najmlađe dete Majkla Benksa. Povratak Meri Popins govori o Majklu Benksu i njegovih troje dece, Anabel, Džona i Džordža. Kako stvari stoje, mali plavi dečak u sceni sa Mirandom je Džordž, dok su drugi dečak i devojčica Anabel i Džon. Deca se bore sa gubitkom svoje majke, a Majkl se bori da uspostavi kontakt sa njima. Njegova sestra Džejn, njihova tetka, zaista je od pomoći ali je Meri Popins ta čiji im povratak pomaže da ponovo postanu porodica.

Čovek na klupi

Scena sa čovekom na klupi je kratka scena, a mogla bi biti i naknadno snimljena kao i da nema nikakve veze sa ostatkom filma. Međutim, ne možemo oteti utisku da je čovek čiji šešir je poneo zmaj tu sa nekim razlogom. On veoma liči na Džordža Benksa, Džejninog i Majklovog oca. 


Da nije on možda član banke koju sada poseduje Džordž Davs Mlađi (Dik van Dajk)? Banka nije dobro uticala na Benksovu porodicu jer su zbog pritiska okrutnog menadžera banke, Vilijama Veterola Venkinsa (Firt), prolazili su kroz težak period.

Meri Popins se vraća

Teško je znati da li Džek shvata ko to dolazi kroz oblake, ali dok se bori sa zmajem, muzika je sve glasnija, oblaci se otvaraju, a mi vidimo poznatu siluetu sa kišobranom. Ovaj trenutak čini insert zaista posebnim, Meri Popins se vratila, a mladi Džordž Benks izgleda kao da je nasledio očevu sposobnost da zuri u prizor otvorenih usta.

Džejn i Majkl Benks

Džejn i Majkl Benks, koje igraju Ben Višov i Emili Mortimer, sada su porasli. Iako ih u ovom insertu vidimo samo na kratko, način na koje su odgajani je očigledan, tako da će biti interesantno videti ih kako se suočavaju sa teškim trenucima svog života. Oni se očigledno sećaju Meri Popins (ko bi mogao da je zaboravi?), ali kako će se Majkl osećati zbog njenog povratka i zbog toga što se meša u način na koji podiže svoje troje dece? 

Prosto savršeno

Pixabay
Pixabay

Jedna od najboljih stvari u vezi sa Meri Popins je ta što nikad zasigurno ne saznate ko je ili šta je ona. A ona je na neki način zaista magična, uređuje stvari onako kakve bi one trebalo da budu, ima magičnu putnu torbu, a sve skupa to je upravo su ono što sigurno ne očekujemo od tipične britanske dadilje. 


Jedna od najboljih aluzija na prvi nastavak filma je sam kraj inserta kada Meri odlazi od ogledala a njen odraz u ogledalu ostaje. Isti prizor vidimo i tokom numere Kašika puna šećera (Spoonful of Sugar) kada Merin odraz ostaje i peva sopstvenu pesmu. Male aluzije poput ovih daju šmek novom uzbudljivom nastavku filma, vrednom gledanja.

IZVOR: Screenrant