Može li kafa da nas ubije?
Unsplash

Jača ili slabija, slađa ili gorča, sa mlekom ili bez, instant, kapućino, turska, irska ili espreso - za svačijij ukus se nađe po nešto. Ono što je zajedničko svakoj šoljici kafe koja vaše telo ispuni svojim blagotvornim dejstvom je da povećava budnost, pažnju, osećaj uznemirenosti i uzbuđenosti, kao i lupanje srca. To je posledica njenog blagog stimulšućeg dejstva na centralni nervni sistem, koji potiče od svima znanog alkaloida - kofeina. Svaka šoljica kafe sadrži prosečno 100-150 mg ovog hemijskog jedinjenja.


Šta se zapravo dešava kada popijete šoljicu sveže pripremljene kafe? Mnogi svoj početak dana i jutarnju rutinu ne mogu da zamisle bez kafe. Ukoliko pre toga niste ništa pojeli, kafa može izazvati gorušicu, pošto je pH kafe blago kiseo i iznosi oko pet, a dugotrajno ispijanje kafe na prazan stomak može imati negativne posledice na želudac. Nakon toga, kofein prelazi direktno u krvotok, odakle dospeva do mozga i ostatka centralnog nervnog sistema.

Unsplash
Unsplash

Kofein se vezuje za receptore u mozgu umesto adenozina i tako sprečava adenozin da dođe na mesto koje mu pripada i učini da se osećamo umornim. Veoma brzo nakon konzumiranja kafe dolazi do poboljšanja koncentracije, raspoloženja, budnosti i naglog povišenja kvrnog pritiska i pojačanog lupanja srca. Sve to je posledica lučenja hormona adrenalina i dopamina. Nedugo nakon inicijalnog povišenja krvnog pritiska dolazi i do njegovog naglog smanjenja.


Dejstvo ispijene šolje kafe traje najduže četiri sata. Ako kafu popijete uveče pred spavanje, to može dovesti do nesanice i negativno uticati na vaš bioritam i spavanje. Ako pak uopšte ne unesete svoju dnevnu dozu kofeina, verovatno ćete iskusiti glavobolju i mrzovolju, zbog toga što kofein izaziva blagu zavisnost. 


Takođe, s vremenom mozak stvara više receptora za adenozin, te je tako potrebno sve više kofeina kako bi se vezali za ove receptore, odnosno, razvija se tolerancija na kofein.

Pixabay
Pixabay

Može li nas kafa ubiti? Teoretski, može. Kao što je već navedeno, jedna šoljica kafe sadrži do 150 mg kofeina. Smrtonosna doza iznosi 150 mg po kilogramu telesne težine, što bi značilo da ako imate 70 kg, morate popiti oko 70 šoljica kafe da bi vas ona usmrtila. Ipak, čak i kada biste hteli, ne biste mogli da popijete toliko kafe, a uz to, mnogo pre smrtonosne doze doživeli biste halucinacije i manične napade.


I bez obzira na sve loše strane, neprocenjiv je užitak koji dobijamo sa svakom ispijenom šoljicom, zar ne?