Dodeljena nagrada „Meša Selimović“

Foto: Tačno

Priredio: Ilija Stanković

Propozicije su takve da svaki član Velikog žirija predloži 5 knjiga bilo kog žanra, objavljenih u 2016.godini , s tim što isti pisac ne može dva puta da dobije nagradu. Ove godine žiri je predložio 112 knjiga, a osvojivši isti broj glasova Bajac i Demić su proglašeni laureatima. Ovo je četvrti put da se ovo prestižno priznanje deli na ravne časti.

Bajac.jpg

Foto: Alchetron - Vladislav Bajac

Obojica autora su od žirija dobila po 15 glasova za svoja dela , a to su „Hronika sumnje“ Vladislava Bajca i „Ćutanja iz Gore“ Mirka Demića. Glasanje je trajalo do 20. februara , a rezultati su saopšteni nedelju dana kasnije u Vukovoj zadužbini. Uručenje nagrade „ Meša Selimović organizovano je danas na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu. Nagradu čine skulptura s likom Meše Selimovića, rad umetnika Baneta Savića, Povelja i novčani iznos.

demic1.jpg

Foto: E-novine - Mirko Demić

Za „Ćutanja iz Gore“ su glasali: Miloš Petrović, Dobrivoj Stanojević, Stojan Đorđić, Goran Maksimović, Danica Andrejević, Vladimir B. Perić, Časlav Nikolić, Nebojša Lazić, Dušan Stojković, Gordana Vlahović, Mladen Vesković, Tatjana Lazarević Milošević, Aleksandar B. Laković, Milan R. Simić i Ljiljana Lukić.

250px_Mirko_Demic.jpg

Foto: Vikipedija - Mirko Demić

Za „Hroniku sumnje“ su glasali: Jelica Živanović, Mića Vujičić, Danica Andrejević, Vladislava Gordić Petković, Zoran M. Mandić, Đorđe Pisarev, Jovan Pejčić, Radomir V. Ivanović, Zoran Bognar, Miroslav Radonjić, Svetlana Milašinović, Šefket Krcić, Milan R. Simić, Gordana Vlahović i Ljiljana Lukić.

bajac1.jpg

Foto: RTS - Vladislav Bajac

„Hronika sumnje vedra je i mračna priča nastala iz vjere da se sva naša književnost i poezija zateknu u dokumentu, u nizu faktografskih činjenica o jednome odživljenom porodičnom životu, a onda i o životu jedne iščezle zemlje “, govori o knjizi Miljenko Jergović . „Vladislav Bajac pripovijeda priču o odrastanju, sazrijevanju i dekadenciji, o propadanju jednoga svijeta i o njegovim svijetlim vrhuncima, o tonovima i ritmovima jedne epohe, o veličanstvenim i metastazirajućim zabludama očeva i o dubokom nerazumijevanju sinova – onih po čijim će se glavama i dušama stropoštati očinski svijet.“

Ćutanja iz Gore Mirka Demića prvi su deo petoknjižja u kome slede već objavljene knjige: Molski akordi (2008, 2009, „Andrićeva nagrada“), Ataka na Itaku (2015), Trezvenjaci na pijanoj lađi (2010, nagrada „Dejan Medaković“) i Po(v)ratnički rekvijem (2012).

Petrova gora je glavni junak ove fantazmagorije, kako mitska tako i stvarna, čija se istorija prati od predrimskog i rimskog doba, sve do savremenosti. Raspliću se predanja o njenom postanju i poreklu imena, uz narodnu pesmu o nastanku i nestanku Petrove gore.

Roman pratimo kroz svesti tri pripovedača: Leša Samouka, poslednjeg krajiškog proroka, čiji glas istovremeno i otvara i zatvara ne samo svako poglavlje već i čitavo petoknjižje svojevrsnim „Epilogom koji je na početku“; upraviteljku sanatorijuma, koja progovara u „Prologu, koji je na kraju“; i naratora centralne priče.


Izvor: Večernje novosti