Najboljih 10 albuma i pesama nominovanih za Latino Gremi
Pixabay

Prošlog meseca su predstavljeni muzičari nominovani za Latino Gremi 2017, koji svake godine nagrađuje najbolje kompozitore i izvođače muzike na španskom ili portugalskom jeziku, koja se proizvodi u celom svetu. Nagrade Latino Gremi se smatraju najprestižnijim nagradama u domenu latinske muzike i ove godine tri imena se izdvajaju po broju nominacija: Residente, bivši pevač grupe Calle 13, ima devet nominacija koje prati Maluma sa šest i Šakira sa pet, mada ih ima mnogo više.


Iz tog razloga, napravili smo izbor od deset predloga različitih kategorija, od albuma godine do izvođača, kroz više alternativnih stilova i bez izostavljanja brazilske muzike. Dok pobednici ne budu proglašeni, 16. novembra na gali u Las Vegasu, imate dosta vremena da uživate u ovim predlozima.

Album godine

Pixabay
Pixabay

Residente (Residente, 2017) – Solo projekat bivšeg pevača grupe Calle 13, predstavljen je kao ploča i dokumentarac u kome pevač istražuje sukobe širom sveta. Residente je favorit za osvajanje nekoliko velikih nagrada. Album je napisan i snimljen u desetak zemalja, u procesu istraživanja korena umetnika, kao što su Sibir, Kina, Jermenija, Gana, Burkina Faso ili Španija.

El Dorado (Šakira, 2017) – I pored nekih kritika, deveti Šakirin album je imao veliki komercijalni uspeh od njegovog izdavanja prošlog maja. U ovom albumu, kolumbijska pevačica meša latinski pop, regeton i električni pop sa primesama baćate. Tu su i saradnje sa različitim latinskim zvezdama, kao što su Maluma, Niki Đam i Karlos Vives. Prva dva singla, Chantaje (Ucena) i Me Enamoré (Zaljubila sam se) su plasirane na visokim mestima na muzičkim listama.

Pesma godine

Pixabay
Pixabay

Despacito (Luis Fonsi i Dedi Jenki, 2017) – Da, još uvek postoje teritorije koje Luis Fonsi treba da osvoji svojim hitom Despacito. Iako ima jaku konkurenciju, pesma nije mogla da se ne nađe na listi nominovanih za najbolju pesmu godine. Ova pesma nije bila samo najuspešnija latino kompozicija 2017. godine, već je bila pesma godine u celom svetu. To je cunami vrtoglavih cifri koji hiljade slušalaca povećavaju dan za danom.

Felices los 4 (Maluma, 2017) – Sa pesmom Felices los 4 je opet izazvana kontroverza oko pevača i kompozitora Malume. Seksi i dvosmilen, kao i uvek, Kolumbijac se okrenuo temi ljubavnog trougla. Pesma se najviše pevušila ovog leta, a video klip je bio najposećeniji u prva 24 sata nakon njegovog lansiranja u Latinskoj Americi.

Guerra (Residente, 2017) – Ovo je prvi singl na albumu sa najvećim brojem nominacija za Latino Gremi i savršen je aperitiv za uživanje u ovom radu punom uticaja i nijansi. Pesma nosi snagu i bogatstvo zvukova. Tokom snimanja ove pesme u nepriznatoj Nagornokarabaškoj Republici, azerbejdžanska vojska bombardovala je region, što je prisililo muzičare da zatraže sklonište u crkvi.

Najbolji novi autor

Palabras manuales (Danaj Suarez, 2017) – Kubanska reperka ima tri nominacije: najbolji album alternativne muzike, najbolja alternativna pesma i otkrovenje umetnika. Iz underground-a Havane nagalašava svoju svestranost: zvuči kao hip-hop, ali i kao kubanska muzika, uz ritam i bluz. Njen temperamentni stil podseća na Malu Rodrigez. Danaj takođe prati glas da je evangelista i da peva protiv abortusa.

Najbolji savremeni pop vokalni album

Rompiendo fronteras (Alehandro Fernandez, 2017) – Pevač rančerosa, Alehandro Fernandez, se vraća među nominovane za Gremi. Fernandez, koji je prodao 30 miliona albuma, pored dve Bilbordove nagrade ima i dva Gremija. Ovim radom, kojim vraća najbolju verziju svog priznatog glasa, postigao je broj jedan u Španiji, na latinoameričkoj listi prodaje u SAD-u i naravno u Meksiku.

Pixabay
Pixabay

Najbolji album alternativne muzike

Jei Beibi (Café Tacvba, 2017) – Od njegovog izdavanja u maju, ovaj album se smatra za najbolji rad benda. Ovo je grupa koja već zna kako je to osvojiti Gremija. Sukcesija pesama, koje je proizveo Gustavo Santaolalja, se kreće od najsrećnijeg popa do sporih balada, formirajući skup koji može da iznenadi čak i najodanije sledbenike grupe.

Apocalipsis Zombi (El cuarteto de Nos, 2017) – Novi projekat Urugvajaca je produciran od strane Kaćora Lopeza pod pokroviteljstvom Sony Music Argentina. Za one koji ne poznaju ovaj rok-rep bend formiran 1984. godine, ovaj album je priznat kao jedno od njihovih najboljih i najzrelijih stvaralaštva. A radi se o fantazijskim likovima (od zombija do zveri pretvorenih u ljude) kroz koje istražuju teme stvarnog sveta.

Pixabay
Pixabay

Najbolji album popularne brazilske muzike

Silva Canta Marisa (Silva, 2017) – Dvadesetdevetogodišnji pevač, kompozitor i multi-instrumentalista Lusio Silva Suza ide prema svom prvom Latino Gremiju za najbolji album na portugalskom jeziku sa diskom sastavljenim od verzija pesama Marise Monte. Sarađuje sa njom u pesmi Noche (Noć), jedna od dvadeset pesama koje omogućavaju prijatno putovanje popularnom brazilskom muzikom.IZVOR: El Pais