Najpopularniji vidikovci na svetu

FOTO: Pixabay
1. Ajfelov toranj (Pariz)

Poznata pariska atrakcija

Pogled koji se odavde pruža možda nije najbolji na svetu ali jeste, verovatno, najpoznatiji. Ajfelov toranj, koji je glavno obeležje Pariza, najšarmantnija je turistička atrakcija na svetu. Kada se zađe za ugao, ovaj toranj od kovanog gvožđa visok 324 metra provokativno se pojavljuje, kada se pređe bulevar, nestaje... Svakako predstavlja nešto što ne zaobilazi niko od posetilaca Pariza, a treba se i popeti i otkriti ga izbliza. Mnogobrojni turisti koji se okupljaju u podnožju tornja imaju dodatni podsticaj, pored samog dosezanja vrha: videti čitav Pariz pod svojim nogama.

Da bi se stiglo do drugog sprata, treba se popeti uz 720 stepenika, a odatle se liftom vozi do najviše tačke. Kako bi se izbegli redovi, preporučljivo je peti se peške ili kupiti karte za lift unapred, putem interneta.

2. Empajer Stejt (Njujork)
Pogledi King Konga

empire_state_building_960.jpg

FOTO: Pixabay

U Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko ste spremni da malo više platite, uvek možete malo više i da dobijete. Isto važi i kada birate najbolji pogled na Njujork sa zgrade Empajer Stejt. Fotografi i oni najromantičniji preferiraju terasu na 86. spratu ove poznate zgrade, otvoreni i pomalo vetroviti vidikovac sa koga se čuje buka grada koji nikada ne spava. Takođe, tu se može uživati u njujorškom Skyride-u, simulatoru leta nad gradom, sa Kevinom Bejkonom kao pripovedačem.

Međutim, kada govorimo o ovom soliteru art deko stila, koji se pojavljuje u više filmova nego i sam Bejkon (i bilo koji drugi glumac), i koji je verovatno najpoznatiji na svetu, ko ne bi voleo da se popne do najviše tačke? Imitirajući King Konga, i uz doplatu od oko 20 dolara, može se doći do samog vrha - na 102. spratu postoji druga kružna platforma za razgledanje, manja i mirnija, zaštićena staklom.

Ovi vidikovci su otvoreni od 8 ujutru do 2 sata posle ponoći. Kako bi se izbegle gužve, najbolje je doći rano ujutru ili kasno uveče.

3. Vrh Viktorija (Hongkong)
Malo svežeg vazduha

Izaći iz tramvaja na vrhu Viktorija (The Peak) je kao izaći iz saune - takvo se olakšanje oseća kada se pobegne od vlažnosti koja guši Hongkong. Uspinjača koja povezuje asfalt kineskog grada sa ovim prirodnim vidikovcem, već 120 godina dovozi turiste i lokalno stanovništvo do ovog mesta kako bi se tu sakrili od vrućine i uživali u pogledima. Dok se odozgo može posmatrati miran let ptica grabljivica, dole metropola nastavlja u svom užurbanom ritmu. Ovaj vrh ima dva vidikovca, Sky Terrace 428 i Peak Galleria, a za potpuno prepuštanje uživanju u okruženju, preporučuje se Peak Circle Walk, pešačka tura duga tri i po kilometra.

Vrtoglava vožnja u tramvaju (Peak Tram) iznad modernih solitera Hongkonga je zaista posebno iskustvo.

hong_kong_the_peak.jpg

FOTO: Pixabay

4. Statua Hrista Spasitelja (Rio de Žaneiro)
Bog u brazilskim visinama

Svet je prepun statua: neke stoje nasuprot praznih zidova muzeja dok druge posmatraju golubove u mnogim gradskim parkovima. Ali nijedna od njih ne uživa u tako spektakularnom pogledu kao statua Hrista Spasitelja u Rio de Žaneiru. Na uzvišenju Korkovado, raširenih ruku u znak mira, ova ikona izrađena od posebne vrste krede, nadgleda s ljubavlju prelepi brazilski grad, čarobni skup nabacanih planina, plaža, favela i solitera. Ova panorama podjednako impresionira i malene turiste koji se uspinjačom penju na Korkovado i odatle posmatraju brazilsku metropolu.

rio_de_janeiro_960_720.jpg

FOTO: Pixabay

Iako projekat Hrista Spasitelja datira još iz 1850-ih godina, statua je završena tek 1931. godine. Od tada ju je više puta udario grom, posetilo je nekoliko papa, mnogi predsednici i kraljevi i bila je osvetljena bojama nemačke zastave u čast pobedničke selekcije na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2014. godine, ali i dalje ostaje jedno od glavnih nacionalnih blaga Brazila.

Treba rano uhvatiti tramvaj koji vozi do podnožja statue Hrista Spasitelja kako bi se izbegli redovi.

5. Burdž Kalifa (Dubai)
Simbol moći

Sa najvišeg vidikovca na svetu, koji preseca tragove aviona na nebu, pružaju se pogledi koji izazivaju vrtoglavicu i ukazuju na ambiciozni karakter Dubaija. Ova šiljasta kula, maestralno delo sa stanovišta inženjerstva, zapanjuje svojom visinom od 828 metara. Ovo je trenutno najviša zgrada na svetu.

burj_khalifa_0505.jpg

FOTO: Pixabay

Prekrivena sa 28.000 staklenih panela koji reflektuju nebo boje plavog safira i sedam puta viša od Big Bena, ona drži različite svetske rekorde. Ne treba propustiti penjanje, brzo poput metka, do vidikovca na otvorenom, na 148. spratu a na visini od 555 metara, iako takođe postoji restoran na 122. spratu za one koji bi da dodatno začine iskustvo „osvajanja“ najvišeg od mnogobrojnih futurističkih solitera Dubaija.

VIP paket ulaznica za viši od dva vidikovca se prodaje putem interneta i do 30 dana unapred.

6. Petronas Kule (Kuala Lumpur)
Najviše bliznakinje na svetu

Ove identične zgrade od 88 spratova privlače poglede svakoga ko dođe u Kuala Lumpur, čim se pojave na horizontu. Nema svrhe opirati se želji za penjanjem na njihove vidikovce, ali treba doći rano jer kako odmiče dan povećava se vlažnost vazduha i pogled biva zaklonjen ogrtačem od zagađenja koji prekriva glavni grad Malezije. Stakleni most (Sky Bridge) na 41. i 42. spratu stvara iluziju šetnje kroz vazduh, ali treba se popeti i do vidikovca na 86. spratu kako bi se video Zlatni Trougao, veliki tržni centar za kupovinu i noćni provod malezijske metropole. Međutim, kompletan pogled na Kuala Lumpur treba da uključi i same bliznakinje, te ne treba propustiti posetu baru i bazenu Trejders hotela, gde je moguće popiti nešto dok se uživa u pogledu.

kuala_lumpur_petronastowers_2016.jpg

FOTO: Pixabay

Ulaznice se prodaju od 7 sati ujutru i rasprodaju se brzo pa je bolje kupiti ih unapred. Preporučljivo je posetiti Kuala Lumpur 16. septembra koji se slavi kao Dan nezavisnosti Malezije, kako bi se videle ove kule ukrašene posebnim osvetljenjem.

7. Toranj Seul (Južna Koreja)
Simbol ljubavi

Podjednako karakteristična za Koreju kao i kimči, igla na vrhu ovog tornja se izdiže nad Seulom i nudi panoramske, iako pomalo zamagljene, poglede na ovu metropolu.

Ovaj toranj je glavna atrakcija planine Namsan, koja je idealna za vežbanje, meditaciju ili šetnju, a rukohvati oko tornja su prepuni katanaca sa imenima zaljubljenih parova. Do njega se stiže žičarom a u samoj igli ima nekoliko restorana.

Pošto se planina Namsan nalazi u centru Seula, preporučuje se da se poseti predveče kako bi se uživalo u pogledu na grad dok se transformiše u svetlucavu galaksiju.

seoul_namsan_2016.jpg

FOTO: Pixabay

8. Platforma Glacier Skywalk (Kanada)
Plutajući nad Stenovitim planinama

Prelaz preko ove platforme je samo za najhrabrije. Stakleni pešački most u obliku luka se stapa sa dubokom dolinom ispod njega, ostavljajući utisak lebdenja u vazduhu. Ova platforma od stakla, čelika i drveta, čija je izgradnja koštala više miliona dolara, proteže se nad dolinom Sunvapta u nacionalnom parku Džasper, u kanadskim Stenovitim planinama. Na 30 metara od litice može se uživati u spektakularnom panoramskom pogledu na snežne planine i glečere koji čini da se onaj koji ih posmatra oseća tako malim.

Nacionalni park Džasper nalazi se u provinciji Alberta i udaljen je osam sati vožnje od Vankuvera.

9. Tajpej 101 (Tajvan)
89 spratova za 40 sekundi

Toranj Tajpej 101 se nadvija nad glavnim gradom Tajvana poput džinovskog stabla bambusa, koje je i poslužilo kao inspiracija za dizajn. Sa visinom od 508 metara, morao je da se odrekne zvanja najviše zgrade na svetu, ali kada se obrati pažnja na poglede koji se pružaju sa osmatračnice na 89. spratu, pozicija na prethodno pomenutoj listi pada u drugi plan. Ono što izdvaja ovaj oblakoder jeste činjenica da je znatno viši od svih zgrada koje ga okružuju, poput Sarumanovog tornja u Gospodaru prstenova.

Brzim liftom se stiže do vidikovca za 40 sekundi.

taipei_101.jpg

FOTO: Pixabay

10. Šiltorn (Švajcarska)
Meni od kog vam se zavrti u glavi

Samo u Švajcarskoj bi postavili rotirajući restoran u planinama, na visini od 2970 metara. Povezan je spektakularnom žičarom od Stekelberga ili Birga, mada se do njega može doći i nešto težim putem, penjanjem od mesta Gimelvald. Ovo divno mesto okruženo je neverovatnim prirodnim lepotama koje su nastale sudaranjem kontinenata. Pogled od 360 stepeni uključuje i 200 vrhova, kada je vedro, od planine Titlis sve do Mon Blana i Švarcvalda u Nemačkoj, i u njemu je najbolje uživati sa vidikovca Skyline ili iz rotirajućeg restorana Piz Gloria.

Mnogi posetioci imitiraju najpoznatijeg tajnog agenta izgovarajući reči „Moje ime je Bond, Džejms Bond“, jer je upravo na ovoj lokaciji u Alpima, između 1968. i 1969. godine, snimljeno nekoliko scena filma „U tajnoj službi Njenog veličanstva“. Međutim, bolje ostaviti po strani špijune i uživati u pogledima.

Postoje žičare od Stekelberga koje prolaze kroz Gimelvald, Muren i Birg. Ekskurzija od Gimelvalda traje pet sati.

11. Grifit opservatorija (Los Anđeles)
Mapa zvezda Los Anđelesa

griffith_observatory_2014.jpg

FOTO: Pixabay

Opservatorija nije samo spomenik već i jedan od simbola Los Anđelesa. Ova zgrada art deko stila, na obroncima brda Holivud, pojavljuje se u mnogim filmovima holivudske produkcije, kako starijim poput filma „Buntovnik bez razloga“, tako i u nekim novijim, na primer „Transformersi“ ili „Terminator“. Ova povezanost sa naučnom fanstastikom nije slučajna, već ima veze sa pravom naukom. Naime, opservatorija još od vremena pre Drugog svetskog rata traga za vanzemaljskim oblicima života u drugim galaksijama.

Danas ova opservatorija, koja je obavezna stanica ljubitelja filma na ruti po Los Anđelesu, poseduje najmoderniji projektor zvezda, koji pomoću lasera pretvara kupolu opservatorije u kosmos. Osim toga što imaju pristup različitim astronomskim rekvizitima, posetioci mogu i da vide svemir kroz teleskop Zeist, koji se nalazi u istočnoj kupoli. Na ovom putovanju kroz svemir, posetioci uspevaju da budu nešto više od pukih posmatrača.

Međutim, osim gledanja u zvezde, treba pogledati i na dole. Pogled na centar grada tokom zalaska sunca je kao na filmu. Do Grifit parka, pa i same opservatorije, moguće je doći peške ili autobusom.

12. Planina Graus (Kanada)
Vankuver iz ptičje perspektive

Ova planina nudi izvanredne poglede na centar Vankuvera. Tokom letnjeg perioda, žičara Skyride za 8 minuta vozi od grada do skijaškog raja, punog pešačkih ruta ali i utočišta grizlija. Sve vrvi od turista, al imajući u vidu sve što ovo mesto nudi, nema se zašto žaliti. Za uživanje u najboljem pogledu, trebalo bi se popeti liftom do vidikovca Eye of the Wind, na vrhu aero-elektrane. Nikako ne treba zaboraviti foto aparat.

Autobusi voze od centra Vankuvera do početka žičare.


IZVOR: EL PAIS