Najtvitovaniji događaji godine

FOTO: ilevtk

Ovo je bila godina Olimpijskih igara, izbora u SAD-u... i Pokémon Go-a. Tviter (Twitter) predstavlja listu najpopularnijih tema godine, a Olimpijske igre u Riju se nalaze na vrhu. Drugi događaj sa najviše tvitova su izbori u Americi, zatim sledi Pokémon Go, popularna igrica uvećane stvarnosti. Donald Tramp je jedina ličnost koja se nalazi na ovoj listi među prvih 10 tema, na osmom mestu.


Predstavljamo vam listu deset najpopularnijih događaja na Tviteru u 2016:

1. #Rio2016

Preko 11.000 sportista je učestvovalo na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a takmičenja je pratila cela planeta. Mnoge zvezde sa Olimpijskih igara su objavile slike i zahvalile se svojim fanovima preko Tvitera, pa ne čudi što je ovo bio najpopularniji događaj u 2016. godini.

screen_shot_2016_08_04_at_4_13_23_pm.png
FOTO: IndieWire

2. #Election2016

Ovogodisnji izbori u SAD-u bi ušli u istoriju u svakom slučaju: pobedu bi odneo kandidat koji je izvan vladalačkog sloja, ili bi pobedila prva žena Bele kuće. Trampova pobeda je oborila rekorde na društvenim mrezama. Objavljeno je preko 75 miliona tvitova vezanih za izbore u trenutku proglašenja pobednika.

Tvit na temu izbora koji je je najviše puta podeljen je poruka Hilari Klinton, koju je uputila devojkama, nakon poraza. Poručila im je da „nikad ne sumnjaju da vrede i da zaslužuju sve prednosti i prilike na svetu“.

2016_election_logo.jpg
FOTO: Albertville

3. #PokémonGo

Ova igrica je za kratko vreme zaludela ceo svet. PokémonGo je oborio rekord postavši aplikacija koja je imala najveći broj preuzimanja prve nedelje. Korisnici su je preuzeli više od 500 miliona puta.

pokemon_go_tl.jpg
FOTO: phoneArena

4. #Euro2016

Island je postao najmanja zemlja koja je uspela da se kvalifikuje na većem fudbalskom turniru, tako što je obezbedila sebi mesto na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Njihova iznenađujuća pobeda nad Engleskom je bila najtvitovaniji događaj u Ujedinjenom Kraljevstvu, „prešišavši“ na taj način brexit, odluku ove zemlje da napusti Evropsku uniju.

Euro2016.jpg
FOTO: RedHerring

5. #Oscars

Ovogodišnje nagrade Američke filmske akademije bile su obeležene i nadjačane protestima pod heštegom #OscarsSoWhite. Drugu godinu za redom manjine nisu bile nominovane ni u jednoj od četiri glavne kategorije, što je izazvalo bes na društvenim mrežama.

oscars_1.jpg
FOTO: IndieWire

6. #Brexit

Velika Britanija je izglasala da izađe iz Evropske unije, što je predstavljalo iznenađenje i pretvorilo se u šestu najtvitovaniju temu godine na celom svetu.

brexit.jpg
FOTO: BBC

7. #BlackLivesMatter

Ovaj pokret je bio tema državnih razgovora tokom cele godine. Sve je počelo jednim običnim heštegom 2012. godine, nakom smrti mladića afroameričkog porekla, Trejvona Martina, kojeg su izrešetali na Floridi.

blm.jpg
FOTO: Patheos

8. #Trump

Njegov politički napredak je izazvao reakcije od slavlja do diplomatske anksioznosti. Jedina je osoba koja se nalazi na ovoj listi.

160114_donald_trump_2_ap_1160.jpg
FOTO: Politico

9. #RIP

Dejvid Bouvi, Prins, Muhamed Ali i Leonard Koen samo su neke od poznatih ličnosti koje su preminule ove godine, a poruka „počivaj u miru“ ušla je u Tviterov top 10.

rip_db.jpg
FOTO: VinylVisionary

10. #GameofThrones

Serija Igra prestola već nekoliko godina fascinira javnost, a nakon što je televizijska kuća HBO u julu najavila da će osma sezona ove serije ujedno biti i poslednja, društvene mreže su se dodatno usijale.

got.jpg
FOTO: Lifehacker


IZVOR: CNNEspañol