Narukvica koja upozorava da možete izgoreti na suncu
Pixabay

Čini se da je u pitanju sprava dostojna jednog superheroja, ali se zapravo radi o najnovijem načinu da se zaštiti koža. Narukvica Smartsun nam pomaže da ne izgorimo na suncu, što je veoma korisno, ako uzmemo u obzir da čim se domognemo ležaljke i mohita zaboravimo kada smo poslednji put naneli kremu.


Funkcioniše jednostavno: narukvica je izrađena od biorazgradive plastike, sa ugrađenim hemijskim sadržajem koji menja boju u skladu sa promenom pH faktora koji se dobija apsorpcijom UV zraka, što omogućuje narukvici da reaguje kao sama koža. Svaki put kada nanesete kremu za sunčanje na kožu, nanosite je i na samu narukvicu. 


Njena prvobitna boja je žuta. Ako se boja promeni u narandžastu, to znači da treba naneti još kreme sa preporučenim zaštitnim faktorom. Ako postane ružičasta, potrebno je skloniti se sa sunca i ogrnuti se, zbog rizika od opekotina. Kada narukvica promeni boju, ta promena je nepovratna, zato što uređaj meri ukupno zračenje kojem ste bili izloženi i to se ne može poništiti. 

Pixabay
Pixabay

Narukvica koja se već prodaje u 18 zemalja je proizvod švedske marke, ali su je zapravo razvili istraživači sa univerziteta u Stratklajdu, u Škotskoj, sa već patentiranom tehnologijom. U Španiji je plasirana na tržištu od strane kompanije Bluemarionge. Ta kompanija, poznata po inovativnim tehnološkim proizvodima u oblasti zdravlja, je ovu ideju prilagodila tržištu Iberijskog poluostrva. 


Marija Pokovi, osnivač i izvršni direktor ove kompanije, objasnila je da „zemlje koje nisu naviknute na sunce kao što je Švedska, su svesnije rizika od nekih drugih zemalja kao što je Španija. Potrebno je povećati svest kod ljudi o prevenciji raka kože i potrebi da se deca zaštite od opekotina od sunca, koje su mnogo opasnije u detinjstvu zato što posledice mogu biti mnogo gore“.


Narukvice su pogodne za sve uzraste, mogu se koristiti kako u vodi sa hlorom u bazenu, tako i u svežoj ili slanoj vodi. Kompatibilne su sa svim vrstama krema za sunčanje, čak i sa onima koje sadrže ulje. Na internetu se prodaju sa zvanične stranice kompanije, u pakovanjima od po 7 narukvica po ceni od 7 evra. Jednokratne su, iako ne promene boju. Nakon jednog dana korišćenja na suncu, potrebno je baciti je i upotrebiti novu u sledećoj prilici. Mogu se naći i u apotekama, u centrima kao sto su BodyBell, Carmen Navarro ili bolnice Quirón.


Pixabay
Pixabay

„Postoje i druge narukvice na tržištu. Neke od njih pokazuju koliki je stepen zračenja, ali ovo može biti opasno zato što kod nekih osoba mogu izazvati opekotine. Postoje narukvice koje menjaju boju kada su izložene suncu, a zatim ponovo menjaju boju, ako, na primer, odete do obližnjeg bara. Njihov rezultat se može poništiti, ne obaveštavaju vas o količini sunca kojoj ste bili izloženi tokom dana kao što to čini Smartsun“, navodi Pokovi.


Novi projekat ove kompanije su stikeri sa istom tehnologijom, predviđeni za korišćenje tokom zimskog perioda, a koji se mogu zalepiti na kožu kao tetovaže, ili na samu odeću.


Izvor: El Pais