Naučnici napravili drevni egipatski hleb i pivo
Pixabay

Arheolog Serena Lav sa Univerziteta iz Kvinslenda je uspela da napravi nekoliko vrsta piva, koristeći kvasac koji je našla u grobnicama Egipćana, uz pomoć recepata na pergamentima ispisanim hijeroglifima. Ispostavilo se da kvasac ne gubi svoja svojstva ni kada se osuši. 


Ona je dala ideju pekaru da napravi hleb od tog kvasca koji su verovatno pravili drevni Egipćani. 


Američki dizajner video igrica, Šimus Blekli, takođe se posvetio traganju za ostacima testa u posudama koje su bile u grobnicama Egipta da bi pokušao da aktivira kvasac i ispekao hleb.

Pixabay
Pixabay

On je tražio dozvolu od nekoliko američkih univerziteta koji imaju muzejske kolekcije egipatskih starina, da bi skinuo tanak sloj kvasca sa dna posuda. Koristio je injekciju kako bi izvukao kvasac, a pritom da ga ne zagadi raznim vrstama gljiva koje bi sprečile kvasac da reaguje i počne da se razmnožava.

 Obnovio je život kvasca vlažnom sterilnom vatom. Zatim ga je pomešao sa jednom vrstom brašna koje se dobija od žitarica kakve su Egipćani koristili i počeo sa pravljenjem hleba, na način koji se primenjuje i danas u pekarama.

Članovi istraživačke ekipe su na kraju probali hleb i shvatili da je jestiv. Blekli je rekao da je preostalo da utvrde preciznu starost kvasca koji je korišćen.

Rezultati eksperimenta su objavljeni u stručnom časopisu Arheolodži.

Isti eksperiment su izvršili izraelski naučnici, a piće su pohvalili međunarodni degustatori.


Pivo je bilo uobičajeno piće naroda Egipta i Mesopotamijaca. U ranim egipatskim tekstovima aludira se na razne vrste, uključujući “gvozdeno pivo”, “prijateljsko pivo” i “pivo zaštitnika”, prenosi AP.


Izvor: B92, Naši u svetu