Nemojte se kajati zato što ste dobra osoba

FOTO: Univergia

Kada vaš dobronamerni gest nije primljen na pravi način od strane vašeg okruženja, osećate frustraciju i nemoć, posebno kada se ovo događa učestalo i sa osobama koje najviše volite. Ipak, osobe koje vole da čuvaju druge i čine da se drugi osećaju lepo, ne bi trebalo da prestanu da šire ljubav i pažnju samo zato što njihovo okruženje ne obraća pažnju na to.

Hipoteza o „pravednom svetu“ čini izraženom kognitivnu sklonost koju svi, na ovaj ili onaj način, koristimo da bismo obradili informacije. Često očekujemo da dobijemo onoliko koliko smo dali drugima, kao da se radi o tačnoj matematičkoj operaciji. Mislimo da ćemo uvek dobiti ono što zaslužujemo, a to u stvari nije tako. Kada bi samo ovaj svet bio pravedan, sa unapred jasnim pravilima koja bi nam rekla čega da se pridržavamo…

equilibrio-en-la-vida-5.jpg

FOTO: Tu espacio interior

Poteškoće da budete dobra osoba u svetu koji nije pravedan

Ipak, svet nije takav. Svet iznenađuje svojom ravnotežom snaga i skalom prioriteta njegovih stanovnika. Ovi stanovnici u mnogim situacijama iznad pravde stavljaju lični interes ili prave „od muve magarca“ zbog grešaka ili ispada okoline; isti ti stanovnici često kažnjavaju (svesno ili nesvesno) dobrodušnost drugih, kada ne razlikuju dobre gestove od zlobe ili mržnje. Zapravo, mi mislimo da će dobre osobe biti nagrađene, a loše kažnjene. Takav zakon ne postoji u životu.

Život nas iznenađuje svojim slučajnostima i nasumičnošću. Ovakvo pogrešno mišljenje izaziva prilično daleka očekivanja od stvarnosti, kao kada bismo sa sigurnošću znali šta će nam se dogoditi u budućnosti. Život nije pravedan u ovom smislu. Postoje dobre osobe koje pate i loše osobe koje uživaju u ovom, ponekad konfuznom, svetu. Bez obzira na sve, to ne znači da je dobrota nešto besmisleno, bezvredno ili nepriznato. Dobrota je nešto neophodno što daje poseban kvalitet međuljudskim odnosima.

Dobrota se uvek vrati nama samima

amor.jpg

FOTO: Marie Stopes

Dobre osobe donose svetlost i sjaj u međuljudske odnose. Nikada se nemojte kajati zato što ste dobra osoba, samo zato što vaša dobrota nije primećena ili cenjena od strane drugih. Uvek postoje osobe koje će ceniti vaše dobre gestove. Dakle, nije najvažnije, kao što možete da pretpostavite, da drugi vide ko ste, nego da se vi osećate lepo kada volite život i ljude oko sebe.

Biti dobra osoba znači pokupiti strele koje ispaljujemo svetu našim delikatnim lukom. Strele koje ispaljujemo se uvek vraćaju nama u vidu mira i spokoja. Sve dok je ono što radimo čisto i bez potrebe za priznanjem od strane ostalih, osećaćemo se lepo zbog naše dobrote i nećemo se kajati zbog nje.

Kada činite dobro, jer se tako osećate, vi ste fer prema sebi i prema drugima. Međutim, ako želimo nešto od nekoga drugog, uvek možemo to da tražimo. Možda se neko prepozna u ovom primeru: postoje ljudi koji su, da bi imali pažnju i nežnost od svog partnera, veoma pažljivi prema njima, a kada im njihov partner ne uzvrati istom merom, ljute se i krive ih za nepažnju.

foto-nen-diamare-bancells.jpg

FOTO: Significado de las flores

Ponekad je u preteranoj dobroti maskirana manipulacija

Često se ispod dobrote krije manipulacija koja dovodi do nesporazuma, rasprava i bespotrebnog trošenja energije, što bi se moglo završiti jednostavnim izgovaranjem naših namera. Ako želite da druga osoba bude pažljiva prema vama, možete to i tražiti, ali morate imati u vidu da je možda ta osoba uradila to šta smo joj tražili na usiljen i neprirodan način. Da li želite tako nešto?
Možda bi, za naše mentalno zdravlje, bilo bolje prihvatiti da druga strana najverovatnije neće pokazati zahvalnost baš kako bismo mi to želeli.

Biti iskreno dobra osoba podrazumeva da nas ne interesuje da primimo nešto podjednako vredno u zamenu, što je pravi čin autentičnosti koji ne bi trebalo da izgubimo. Ako to radite da biste dobili nešto zauzvrat, budite iskreni sami prema sebi i smislite kako da se ponašate na neki originalniji način, a da ne posežete za ovim malim manipulacijama koje mogu da povrede i jednu, i drugu stranu. Još jednom, nikad se nemojte kajati za to što ste dobra osoba. Dobrota se uvek vrati u vidu mira sa samim sobom.


IZVOR: La mente es maravillosa