Neobični ZOO vrtovi

Foto: Balkan-inn

Priredila: Jovana Milovanović

Padmaja Naidu himajalski zoološki vrt, Indija

Ovaj zoološki vrt osnovan je davne 1958. godine kao deo odeljenja za nauku i tenhološki razvoj. On predstavlja jedan od najviših visinskih vrtova u Indiji. Smešten je u podnožju Himalaja, te ga zato nazivaju “Kraljicom brda”. Padmaja Naidu himalajski zoološki vrt je mali po svojoj veličini i specijalizovan je za očuvanje retkih vrsta kao što su crveni panda, leopardi, tibetanski vuk i mnoge druge.

IMG_3235.jpg

Foto: Portal mladi

Biblijski zoološki vrt, Jerusalim

Ideja je bila da se u ovom zoološkom vrtu prikažu sve životinje koje su pomenute u Svetoj knjizi. Međutim, mnoge od njih više ne postoje u Izraelu, pa je tako vrt postao utočište mnogih drugih ugroženih vrsta. Zidovi su simbolično nazvani Mojsijevi zidovi, a izgrađen je i drveni brod koji asocira na Nojevu barku.

Jerusalem_Biblical_Zoo_2.jpg

Foto: Portal mladi

Vrt leptira, SAD

Ovo je jedan od najvećih parkova sa leptirima, a ima ih zaista mnogo i veoma su popularni u Americi. Najstariji park sa leptirima nastao je 1988. godine. Godišnje ga poseti veliki broj ljudi. U ovom vrtu može se pronaći 5000 različitih vrsta leptirova, ali i različite ptice, bube, botanička bašta…Služi i kao istraživački centar.

11193205.jpg

Foto: Portal mladi

„Svetilište“ Koala, Australija

U blizini Brizbejna izrađen je dom za koale, koje predstavljaju glavnu atrakciju ovog “Svetilišta”. Naravno, prisutne su i druge životinje, ali iako su koale karakteristične za Australiju i mogu se sresti svuda, ovaj vrt svi žele posetiti zbog mogućnosti “iznajmljivanja” ovih simpatičnih životinja i mogućnosti njihovog hranjenja.

Koala_Mother_and_Joey_940x564.jpg

Foto: Portal mladi

Međunarodni centar za ptice grabljivice, Engleska

Jedna porodica je želela da obrazuje ljude o pticama grabljivicama, pa je osnovala jedan takav centar 1967. godine. U njemu boravi preko 60 različitih vrsta ptica, a većina je trenirana. Posetioci rado borave u ovom vrtu sa prelepim baštama, igralištem i prodavnicama.

10617098_large.jpg

Foto: Portal mladi

Polarni zoološki vrt, Norveška

Ovaj vrt se prostire na oko 114ha i to ga čini jednim od najrasprostranjenijih vrtova na svetu. Polarni zoološki vrt je najseverniji zoo vrt i predstavlja životinje u svojim prirodinim staništima, hladnim vremenskim uslovima. U ovom vrtu možete stvoriti savršenu sliku polarnog životinjskog carstva jer ćete naići na vukove, medvede, mulfone, losove.

polarzoo.jpg

Foto: Portal mladi

Haremov zoo, Egipat

Ovaj zoo vrt se prostire na 80 ari, a otvoren je 1891. godine na zemljištu koje je nekada bilo deo botaničkog vrta Gize. Izgrađen je poseban most sa kog posetioci mogu da gledaju životinje odozgo. Haremov zoo je bogat raznim životinjskim vrstama, arhitektonskim i botaničkim objektima.

5537557.jpg

Foto: Portal mladi

Pećine morskih lavova

Pećine na obali mora, koje se nalaze u određenoj dubini zemljišta, predstavljaju idealno stanište mnogih ptica i morskih lavova. Ove pećine nisu zvanično zoo vrt, one su otkrivene 1880. godine. To su divlja staništa, koja su morski lavovi sami naselili. Pećine morskih lavova su otvorene za posetioce tokom čitave godine.

polarzoo.jpg

Foto: Portal mladi

IZVOR: Portal mladi

Jovana najviše voli u slobodno vreme da putuje, da se bavi dekupažom, uči jezike, čita knjige, gleda filmove i serije i piše tekstove.


Pročitajte i:

Najluđi festivali na svetu
Podzemni muzej umetnosti
10 najzanimljivijih jezera na svetu