Nesvakidašnji zoološki vrt u Argentini
Flickr

Reč je o veoma popularnom mesto koje privlači pažnju turista godinama unazad. Zoološki vrt „Lujan“ se nalazi 80 kilometara od Buenos Airesa. Ono po čemu je specifičan je mogućnost da se posetioci približe životinjama i uđu u kaveze kako bi se igrali sa njima. To se ne odnosi samo na pitome vrste, već i na divlje životinje kao što su tigrovi i lavovi.


Čuvari su uvek prisutni i vode računa o bezbednosti, ali nemaju nikakvo oružje kod sebe. Po njihovim rečima životinje su uvek site, a oni se staraju da ne dođe do nepredviđenih situacija. Ako primete da je neka životinja tog dana neraspoložena ili agresivnija nego inače, turisti neće moći da uđu u kavez.


Upravnik vrta uveren je da životinje koje tu borave imaju bolji tretman od onih u drugim zoološkim vrtovima. Iako te jedinke ne bi mogle da se snađu u divljini, obezbeđena im je kvalitetna hrana i nega u slučaju da se razbole. On takođe navodi da se svi zaposleni brinu o pravima životinja i da je to osnovni princip kojim se vode.

Flickr
Flickr

Buenos Aires se nalazi blizu brazilske kišne šume. Česta je situacija da se egzotične životinje prodaju kao kućni ljubimci. Nakon nekog vremena oni koji su ih kupili zapostave ih. Scenario koji sledi je da ove životinje budu ostavljene. Ipak, postoji sigurno utočište za njih. Životinje koje dospeju u „Lujan“ zoološki vrt budu zbrinute od strane pažljivih radnika.


Verovatno se neki čude kako je moguće da na primer divlje mačke budu tako miroljubive. Pojavila su se svojevremeno nagađanja da su uzrok tome sedativi. Međutim, pravi razlog je taj što još kao mladunčad svakodnevno dolaze u kontaktu sa ljudima. Takvo okruženje je uticalo na njih, te se vremenom izgubila agresivnost i instnkti koji bi se u divljini razvili.


Do sada nije zabeležena nijedna nesreća u ovom vrtu, a osnovan je 1994. godine. Ta činjenica ide u prilog tome da je ovo mesto bezbedno i objašnjava zašto je posećenost svake godine sve veća. Deca su oduševljena što mogu da dodirnu i vide uživo mnoge životinjske vrste.

Wikipedia
Wikipedia

Posetioci ističu da je primamljivost „Lujan“ zoološkog vrta što na takvom mestu možete mnogo naučiti o životinjama. Neverovatno je iskusvo biti na svega nekoliko centimetara od stvorenja koja najčešće gledamo u prirodnjačkim emisijama, knjigama, na fotografijama i crtežima.


Menadžeri ovog zoološkog vrta želeli su da obogate ponudu i uvedu dodatni sadržaj. Osim aktivnosi sa životinjama, turisti mogu da pogledaju izložbu starih vozila koja se nalazi u dvorištu vrta.


Postoji veliki broj snimaka i fotografija na kojima se vidi prijatna atmosfera koja vlada na ovom neobičnom mestu. Ako ste ljubitelj životinjskog sveta, a nađete se u prilici, iskoristite i vi šansu da obiđete zoološki vrt „Lujan“.


Izvor: www.odditycentral.com