Netfilm protiv pirata!

Priredio: Marko Mirković

Foto: Printscreen

Svakim danom i razvojem tehnologije na internetu je mnoštvo besplatnih kanala na kojima se prikazuje video sadržaj bez zaštite autorskih prava koja je poznata pod terminom piraterija. Netfilm platforma, na kojoj se trenutno nalazi 531 ostvarenje, uglavnom domaće kinematografije, čini se da će stati na put pirateriji: za filmove na tom portalu biće potpisani posebni ugovori sa distributerima i producentima.

Glumac Dragan Bjelogrlić je na predstavljaju ovog projekta rekao da je ovo pokušaj da se spreči piraterija i da autori i producenti filmova dobiju naknadu za svoja dela. Kako kaže, značajno je i što će mnogi mladi autori filmova naći put do publike, jer su sinepleks i multipleks pod monopolom holivudske produkcije.

PP%20GIF.gif

Na Bjelogrlićeve reči nadovezao se i Žika Jakšić koji je istakao da će Antipiraterijska agencija sa Jutjuba, Dejli mejla i drugih piratskih platformi uklanjati one naslove za koje Netfilm bude potpisao legalan ugovor.

net.jpg

Foto: Printscreen

Direktor ,,Vižn tima” Dragan Đuraković kaže za RTS da će država podržati projekat i da će se potruditi da sve izazove u vezi sa autorskim pravima i piraterijom svedu na nivo koji neće uticati na profit autora.

Planiraju da ovaj portal bude besplatan i da se finansira od oglašivača. Međutim, dok se to ne omogući, na portalu je dozvoljeno besplatno pretraživanje baze podataka, ali se nakon sedam probnih dana publika registruje i plaća pretplatu, o čijoj visini odlučuju producenti filmova.


Izvor: rts.rs.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!

Pročitajte i:

Ove reči ne možete da prevedete
Zaboravljena supruga Čarlsa Dikensa
Koji ćeš ti fakultet da upišeš?