Nežan glas čoveka neustrašivih očiju
flickr.com

FOTO: Izhawaii


Puno ime havajske zvezde je Israel Iz Ka'ano'i Kamakavivoole, što u prevodu znači „Čovek neustrašivih očiju” . Prijatelji su mu dali nadimak Brat Iz. Zbog krupne konstitucije praćene mekanom bojom glasa, obožavatelji su ga zvali „nežni div“.

Muzikom je počeo da se bavi sa 11 godina, a svetsku slavu je stekao nakon 1993. kada je objavio album „Facing Future“. Na njemu se našla pesma „Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World”, koja još uvek zauzima mesto u mnogim serijama i filmovima.

Zaštitni znak su mu bile ukulele koje je odlično svirao i bez kojih nije nastupao, a tradicionalnu havajsku muziku ukrasio је elementima džeza i regea.

Veoma brzo je postao slavan, a svoju slavu je nesebično koristio u borbi za prava havajskog naroda. U svojim pesmama često je govorio o slobodi. Stekao je veliko poštovanje od strane svojih državljana.

Iz_1.jpg

FOTO:Supajam

Izdao je 15 albuma. Za album „Ka 'Ano'I ” osvojio je nagrade „Muški vokal godine” i „Album godine“.

Tokom života borio se sa viškom kilograma. Mnogo puta je završio u bolnici, a u jednom trenutku je dostigao težinu od 343 kilograma. Nažalost, izgubio je borbu u 38. godini života.

Na dan njegove sahrane zastave su na Havajima bile spuštene na pola koplja. Više od 10.000 ljudi se tada okupilo da mu oda počast dok su njegov pepeo prosipali u Tihi okean. Prema rečima onih koji su tog dana bili na ostrvu, celog dana su automobili i kamioni na autoputevima trubili u čast Nežnom divu. Scene sa njegove sahrane našle su mesto u spotu za pesmu „Somewhere over the Rainbow/What a Wonderful World“, koji danas ima skoro 300 miliona pregleda.

Izvor: Noizz.rs


Pročitaj i:
5 načina da istrenirate mozak za sreću
Devet automata posebne namene
Kako izbeći imejl greške