Norveška pravi prvi tunel za brodove ispod planine
Wikimedia commons

Čak ni hrabri Vikinzi nisu hteli da plove opasnim vodama uz poluostrvo Stad, uz severozapadne obale Norveške. Sada će u ovom području biti uklonjeno osam miliona tona kamena kako bi se napravio prolaz za prvi tunel za brodove na svetu. Tako će brodovi biti pošteđeni napornog obilaska poluostrva pod jakim udarima vetra koji još jače pogađaju Norveško more. 


Objavljen je plan konstruisanja ovog tunela koji će se pružati duž čitave planine na poluostrvu Stad. Ovaj tunel za brodove biće dugačak 1,7 kilometara, 36 metara širok i 27 metara visok. Prema proračunima, projekat će koštati 315 miliona američkih dolara. Kroz tunel će moći da prolaze prekomorski brodovi, kruzeri, jedrilice, parni, kao i drugi manji brodovi. Dnevno će moći da prođe između 70 i 120 brodova. 

Wikimedia commons
Wikimedia commons

Norveški ministar saobraćaja, Ketil Solvik Olsen, prilikom zvaničnog objavljivanja ovog plana rekao je da će izgradnja trajati od tri do četiri godine i da će radovi početi 2018. godine. „Vlada garantuje bezbedniji prolaz za transport robe u najopasnijoj zoni norveške obale“. Norveško more pogađaju jaki udari vetra i mnogi brodovi moraju da čekaju da oluje prođu kako bi nastavili plovidbu.


To je najopasnija zona cele norveške obale. Vikinzi, koji su bili iskusni moreplovci, izbegavali su obilazak poluostrva brodom pa su planinu poluostrva Stad prelazili kopnom, vukući sa sobom svoje brodove.

Wikimedia commons
Wikimedia commons

Ulaganje više stotina miliona za konstrukciju tunela odobreno je od strane norveške vlade u martu. Projekat je osmišljen i nadgledaće ga Norveška obalna administarcija.


Ideja za kontrukciju tunela nastala je još pre dva veka, ali nikada se nije mogla ostvariti zbog nedostatka tehnologije. Postoje manji tuneli za brodove u drugim delovima sveta, kao što je Kanal dva mora u Francuskoj, ali ovaj ispod Stada će biti prvi kroz koji će moći da prolaze teretni brodovi.

Izvor: BBC