10 novogodišnjih jelki za Ginisa
Pixabay

Bilo da ste tek uneli svoje stablo u dom ili ste ga ukrasili šljokicama i ukrasima kako biste obeležili Nacionalni dan novogodišnje jelke, evo nekoliko naših omiljenih rekorda koji slave simbol božićnog duha. 

1. Najskuplje ukrašena jelka

Vredi neverovatnih 411.026.900 američkih dolara, ovo stablo je izloženo u velikom predvorju Palate Emirata (UAE) u Abu Dabiju tokom praznične sezone 2010. godine. Šta ovo drvo čini tako skupim? Možda raskošni dekor: u zapanjujućem eksponatu zlata i srebra 13,1 m, pokriveno je 181 nakitom.

2. Najstarija jelka

Ne, nije božićno drvce Čarlija Brauna. Ovo krhko maleno drvce zapravo drži rekord za najstarije božićno drvce na svetu. Svake godine, vlasnica Dženet Parker iz Čipenhema, Viltšir u Velikoj Britaniji postavlja isti bor. Drvce visoko samo 30 cm stoji u lončiću ukrašenom kerubinima i Devicom Marijom.

3. Najveća veštačka jelka

Kina: na Božić prošle godine. Ovo veličanstveno drvo meri 55 m od zemlje.  Prečnik dna stabla je 22 m, a opseg 69 m. Da bi masivnoj strukturi dodao svečani dodir, bio je prekriven zelenim sintetičkim lišćem i ukrašen ukrasima i lampama.

4. Najveća ljudska jelka

Ovaj plemeniti rekord sastojao se od 4.030 učesnika koji su se okupili, bez obzira na starosnu dob, pol ili političko uverenje, kako bi dovršili pokušaj. Ovo je postignuto u gradu Čenganur, Indija, 19. decembra 2015. godine, gde se gigantska slika jelke uglavnom sastojala od školaraca iz sela Čenganur. Organizacija je imala za cilj da na miran način okupi ljude što su i uspeli, na visokom i svetskom nivou. 

5. Najbrže dekorisana jelka

Rekord koji bi mnogi mogli da probaju da obore kod kuće sa porodicom ili možda naredne Nove godine. Najbrže vreme ukrašavanja jelke je 36,89 sekundi, a postigla ga je Šeron Juantuah u Eseksu, Velika Britanija, 22. novembra 2013. godine. Drvo je sadržalo 100 lampica, dve dugačke srme i 15 ukrasa. Mislite da imate ono što je potrebno da pobedite njihovo vreme?

6. Najviše lampica na veštačkoj jelci

Rekord za najviše lampica na veštačkoj jelci iznosi 550.800 lampica, a postignut je u Osaki u Japanu. U prošlosti su oborili rekord više od šest puta, tako što su dodavali broj lampica, kako bi povećali sjajan spektakl. Posetioci parka mogu videti rekordno drvo na ekranu i u decembru. 

7. Najveći prikaz osvetljenih novogodišnjih jelki

Najveći prikaz osvetljenih novogodišnjih jelki sastoji se od 559 stabala, a postigao ga je Hallmark Channel (SAD). Hallmark se udružio s grupom Regan kako bi prikazao lavirint u vidu novogodišnjih jelki. Zidove lavirinta činila su drveća u raznim svetlucavim bojama. 


Lavirint je bio smešten na trgu Heralds u Njujorku (SAD). Čak se i televizijska glumica Kendas Kameron pojavila da vidi jelke. Kako bi postigli najveći rekord, sva stabla su nakon događaja donirana Klubu dečaka i devojčica, kako bi imali srećan dom sa porodicama širom SAD-a. 

8. Najveći broj lampica na novogodišnjoj jelki

U neobičnom gradiću u Malmediju u Belgiji stablo sa najviše istovremeno upaljenih lampica stajalo je visoko 2010. godine. Obučen u 194.672 zaslepljujućih lampica, rekord je postigao Kivanis Malmedi u Belgiji u decembru te godine. 


Drvo je imalo i ogromnih 350 venaca dužine tri metara. Napravljena je za prekrasan rekord, koji je ponudio topao sjaj u snežnom gradu.

9. Rub Goldberg

Iznenađujuće, ovaj potpuno novi rekord postignut u Latviji zaista uključuje novogodišnje jelke! Koristeći niz od 412 pojedinačnih mehaničkih koraka, kompanija za e-trgovinu Scandiweb razvio je Rub Goldberg, mašinu koja je upalila lampice ogromnog stabla u centru Rige. Za one koji ne znaju, mašina Rub Goldberg ispunjava jednostavan zadatak na najkomplikovaniji mogući način. 


Nakon što su se 10 minuta poluge, zupčanici, točkovi i kugle kretali gore-dole, prelepo drvo je osvetljeno, a okupljena publika veselo je  aplauditala od radosti. Ovaj genijalan rekord, verovatno je jedan od najsloženijih načina na koji je iko ikad upalio lampice na jelci.

10. Najveći broj posečenih novogodišnjih jelki

Svake godine mnoge porodice posećuju lokalnu farmu jelki, kako bi posekli svoje godišnje stablo. Kladimo se da bi mogli da iskoriste rekord Erin Lavoie (SAD) koja je uspela da iseče najviše jelki, i to za dva minuta. Najveći svetski rekord u seckanju stabala u Nemačkoj bio je 27 stabala 2008. godine.  


Izvor: Guinness World Records