Nove medicinske uniforme u Španiji

FOTO: El País

„Serija 'Uvod u anatomiju' zaslužna je za to što su printovi na medicinskim kapama i mantilima postali moderni, ali su stvari odrađene nepromišljeno i sa lošom ponudom“ – ovo je mišljenje Andresa Montenegra, izvršnog direktora i osnivača Winder-a, nedavno otvorene španske firme koja teži da 'upristoji' medicinske uniforme i pruži im više stila i funkcionalnosti.

Pored toga što se po svaku cenu izbegava izlizani trend zelene i plave boje medicinskih mantila, Andresovi modeli dobijaju na vrednosti i zbog toga što se firma pridržava poslovanja isključivo sa domaćim partnerima. U njegovoj prvoj kolekciji ističu se Huan Vidal, Marija Baros, Ulises Merida, Agata Ruis de la Prada, Modesto Lomba, Teresa Palasuelo i Isabel Nunjes. Ovi kreativni umovi, svesni neutralnosti koju podrazumeva posao u medicini, osmislili su odeću čiji bi se minimalizam i jednobojnost mogao pripisati onim iz filmova „Ona“ ili „Gataka“ Spajka Džounsa, sa izuzetkom Agate Ruis de la Prade, zadužene za dizajniranje „veselih“ uniformi za pedijatrijska odeljenja.

Ulises_Merida.jpg

FOTO: El País

agatha.jpg

FOTO: El País, predlog uniformi za pedijatrijska odeljenja

Sa uniformama po ceni između 30 i 70 evra i proizvodnjom u Portugalu, Winder tvrdi da je „u mogućnosti da snabdeva svaku kliniku u Španiji iz Artejšoa (Galisija) u roku od 24 sata“. U celoj priči Galisija je ključ. Kako Andres Montenegro, tako i njegov partner, doktor i zdravstveni biznismen Karlos Seoane, rođeni su u ovoj španskoj provinciji, te odatle i proističe samo ispitivanje tržišta i tkanina kako bi se u novoj generaciji medicinskih uniformi doprinelo na funkcionalnosti.

„Oduvek se radilo sa pamukom i poliestrom, ali mi nudimo laganiju tkaninu koja doprinosi komforu i mekoći“, dodao je. Ove tkanine sa poliamidom „odaju osećaj svile“, otporne su na česta pranja, kao i na mašinsko pranje na 95 stepeni. Komadi odeće su lakši, vodootporni su na sve vrste tečnosti i nije im potrebno peglanje.

teresalomba.jpg

FOTO: El País

„Predstavljanje našeg dizajna daje novi imidž medicinskom svetu, sa karakterom za efikasniji i dinamičniji rad“, objašnjava Modesto Lomba u katalogu firme. Saradnja španskih dizajnera sa ciljem da promovišu stvari sa etiketom „Proizvedeno u Španiji“ bio je preduslov za pokretanje firme. „Potpisali smo ugovor sa 'Društvom modnih kreatora Španije' (Asociación de Creadores de Moda de España) da ćemo svake godine uključiti još dva nova dizajnera u naše kataloge“, priča Montenegro. Šteta što doktor Šepard iz „Uvoda u anatomiju“ neće biti u prilici da vidi i proba ove uniforme.


IZVOR: El País