Osam „zdravih“ navika koje treba da zaboravite

FOTO: Shedreams

Zdravlje je ono što je važno. Ovu često ponavljanu i tačnu rečenicu potvrđuju podaci, ali i činjenice: za 44% Španaca zdravlje je najvažnije (prema rezultatima ankete Način života kod Španaca, agencije Nielsen), dok 72% smatra da ih zdravlje dobro služi. U ovom aspektu Španci mogu održati lekciju Fincima, jer ih su ih prestigli za 3%. U centru pažnje je poruka da je stil života ključan za očuvanje zdravlja i zbog toga se u svakodnevnu rutinu uvode na prvi pogled zdrave navike, iako neke od njih nisu toliko korisne koliko se očekuje (što, ipak, ne znači da su štetne). Predstavljamo vam neke istine za koje ste bili ubeđeni da su lažne.

Vo_e_februar_2017.jpg
FOTO: Mum's Pantry

1. Voće umesto večere više goji

Gubitak kilograma je klasična stavka na listi predloga za zdrav život, što i ne čudi, jer veliki deo svetske populacije pati od viška kilograma. Voće sadrži vodu, ugljene hidrate, vlakna, vitamine i minerale, ali „pošto su ugljeni hidrati izvor energije, najbolje je da ih konzumiramo ukoliko planiramo da se bavimo fizičkom aktivnošću“, objašnjava Iris de Luna, endokrinolog iz Madrida.

U toku dana metabolizam ima različiti ritam (hronobiologija) a noću je jetra efikasnija u skladištenju šećera u obliku glikogena. Kada su zalihe glikogena pune, višak šećera se pretvara u trigliceride. Voće sadrži fruktozu (šećer koji se brzo apsorbuje) i ako se odmah ne iskoristi, on se skladišti i može doprineti povećanju triglicerida. Zato „kada se sastavlja plan za mršavljenje, nije preporučljivo da se večera zamenjuje voćem“, kaže doktorka. Njena preporuka je: „jedite voće za doručak, u podne ili za užinu.“

2. Izbacivanje glutena iz ishrane dovodi do veće konzumacije mesa

Bilo da je iz zdravstvenih razloga ili zato što je to u modi, istina je da je broj protivnika glutena sve veći. U SAD je trećina stanivništva izbacila ovaj protein iz svoje ishrane a i u Španiji se ovaj pokret širi, sudeći po ponudi proizvoda bez glutena u supermarketima, ali i jelovnicima u restoranima. Kamilo Silva, specijalista za endokrinologiju, ističe da ne bi trebalo praviti nikakvu promenu u ishrani na sopstvenu ruku i bez dijagnoze lekara.

„To bi moglo dovesti do nezdrave ishrane, povećanog unosa mesnih proizvoda i masnih sireva, ali takođe može stvoriti komplikacije u ishrani kod bolesnih osoba, na primer dijabetičara“, upozorava lekar. Pored posledica koje može imati na unos vlakana i određenih vitamina i gvožđa, „treba imati na umu da ishrana bez glutena može učiniti vašu potrošačku korpu skupljom za 1.400 evra godišnje po osobi“.

Bademovo_mleko_februar_2017.jpg
FOTO: Health line

3. Zamenom kravljeg mleka drugim mlečnim proizvodima gube se važni vitamini

Broj ljudi koji su alergični i intolerantni na laktozu sve više raste i kravlje mleko za mnoge postaje još jedna pretnja po zdravlje. Doktor Kamilo Silva upozorava da ukoliko prestanete da pijete mleko „možete nepotrebno smanjiti unos kalcijuma i vitamina A, D, E i B.“ On takođe negira da mlečni proizvodi imaju jednaku hranljivu vrednost kao i kravlje mleko i naglašava da „nije nimalo lako pronaći zamenu mleku kao veoma hranljivom proizvodu“.

4. Konzumiranje samo obranog mleka dovodi do češće „užine“ između obroka

Protivno opštem mišljenju da je zdravije konzumirati mlečne proizvode bez masti, jedna studija je pokazala da je konzumiranje punomasnih mlečnih proizvoda povezano sa smanjenjem rizika od „centralne“ gojaznosti. Doktor Valter Vilet, iz Škole za javno zdravlje sa Harvarda, smatra da objašnjenje leži u činjenici da punomasni proizvodi lakše zasite i, osim toga, masne kiseline u mlečnim proizvodima imaju dodatnu ulogu u regulisanju telesne težine.

Pranje_ruku_februar_2017.jpg
FOTO: Reader's digest

5. Pranje ruku antibakterijskim sapunom povećava rizik od alergija

Temeljno pranje ruku vodom i sapunom je najbolji način za čišćenje ruku i eliminaciju bakterija. Ali strah od mogućnosti zaraze doveo je do povećanja potražnje za antibakterijskim sapunima. Ova mera ne samo što nije korisna, već može povećati rizik od alergijskih reakcija, upozoravaju stručnjaci sa Harvarda. Osim toga, antibakterijski sapuni doprinose razvitku bakterija otpornih na antibiotike.

6. Papirne maske ne štite od zagađenja

Ukoliko želite da se zaštitite od zagađenja, papirna maska nije efikasno sredstvo, jer „ iako sprečava velike čestice da prođu, one manje, veličine 0.1 mikrona, lako prodiru do disajnih puteva, čak i do krvotoka, i stvaraju probleme“, objašnjava Karmen Dijego, iz Udruženja pulmologa Španije. Da biste se zaštitili od štetnih isparenja i gasova „neće vam pomoći nijedna papirna maska“. Postoje naprednije maske koje imaju filtere i koje su „bolje od papirnih, ali ni one ne sprečavaju udisanje zagađenog vazduha“, insistira Karmen Dijego.

7. Korišćenje štapića za uši može oštetiti bubnu opnu

Pomisao na prljavštinu koja se skuplja u ušima svakako nije prijatan prizor, ali, sa druge strane, ni svakodnevna upotreba štapića i sprejeva za uši nije preporučljiva. Ana Maćado, otorinolaringolog Univerzitetske bolnice iz Madrida, ističe da „u ušima postoje posebni mehanizmi za fiziološko čišćenje: cerumen je supstanca koja štiti od infekcija jer ima antibakterijsko dejstvo“. Ukoliko se cerumen nagomila i formira čep, „potrebno je obratiti se stručnjaku koji će ga ukloniti na najbezbedniji način.“ Ne pokušavajte da to samostalno uradite. Izveštaj časopisa Oxford University Hospitals upozorava da štapiči za uši mogu da poremete pomenuto „samočišćenje“ i da oštete bubnu opnu.

Ma_ina_za_su_e_februar_2017.jpg
FOTO: Pixabay

8. Pranje dečijeg posuđa u mašini za pranje sudova eliminiše „dobre“ bakterije

Još jedna klasična greška se pravi u kuhinji. Mašina za pranje sudova koristi temperature od skoro 65 stepeni, što je nemoguće izdržati pri ručnom pranju, ali ova preterano higijenska navika može biti loša za najmlađe. Studija iz Švedske objavljena u časopisu Pediatrics zaključuje da deca iz porodica u kojima se sudovi peru ručno imaju manje ekcema od onih u kojima se suđe pere u mašini (23% naspram 38%), dok samo 1,7% dece čiji roditelji sudove peru sunđerom pati od astme. Sa druge strane, 7,3% najmlađih iz porodica koje koriste mašinu ima ovaj problem. Prema istraživačima, razlog za takvo stanje leži u činjenici da ručno pranje posuđa nije potpuno efikasno, te ostavlja deliće mikroorganizama koji otežavaju razvitak alergija.


IZVOR: El País