Osveta Van Goga...

FOTO: Van Gogh Museum

Vinsent Van Gog je tražio sever da bi umro. Napustio je jug Francuske i naselio se na 30 kilometara od Pariza, u jednom malom selu koje se zove Over sir Oaz (Auvers-sur-Oise). Tamo je pretrpeo kreativnu groznicu: naslikao je 60 platna za 70 dana. Sve dok se nije ubio. Tako je učinio besmrtnim ondašnje ljude i njihov kraj, uključujući i seosku crkvu, danas svetski poznatu zahvaljujući njegovoj četkici. Prošle jeseni, oluja je uništila njen krov i pomerila jedan stub. Crkva je u opasnosti i selo je uputilo poziv da se ona popravi. Hram je Van Gogu uskratio katoličku sahranu posle samoubistva. Ali danas, upravo ime ovog odbačenika može da je spasi. 


Over sir Oaz bi bilo jedno lepo selo bez veće istorije, da se nije jedan Vinsent van Gog pojavio onamo krajem jula 1890. Za samo dva i po meseca, dok nije oduzeo sebi život, ostavio je neizbrisiv trag. Prošetati kaldrmisanim ulicama ovog sela znači doživeti jednu prelepu slikovitu turneju u kojoj se upoređuje stvarnost sa impresionističkim pogledom holandskog majstora. Tamo je oduzeo sebi život i tamo je, prema plakatima strateški postavljenim u selu, paroh crkve Naša Gospa od Uspenja odbio da održi sahranu. Slikarev brat, Teo, morao je da prepravi pozivnice.

window_dec_2016.jpg

FOTO: Pixabay

Jedna oluja u oktobru prošle godine ozbiljno je oštetila crkvu. Problem bi se rešio sa 600.000 evra, ali gradonačelnica, Isabel Mesjeres, uverava da njena mala opština (6.800 stanovnika) ne raspolaže takvom sumom. „Imamo jednu finansijski preuveličanu odgovornost. Zbog ovoga se obraćamo za pomoć celom svetu”, objašnjava.

Bez subvencija
Godinu dana nakon oluje, novac i dalje nije stigao. Ni jedan cent oficijelne subvencije i jedan nedovoljan odgovor građana (13.100 evra) na javni poziv, otvoren od strane Fondacije nasleđa. „Ne mislimo da je tako malo”, objašnjavaju u ovoj instituciji. „Da bi se sakupilo više novca treba pokrenuti aktivnosti, a do sada nijedna nije organizovana. Gradska skupština je ta koja treba da se posveti tome.”

EU%20OM.gif

Crkva je jedan jednostavan hram sagrađen između 12. i 13. veka. Oluja je uništila deo krova i opasno pomerila jedan od stubova. I dalje je otvorena za javnost, ali sa ograničenim zonama. Popravka je hitna, ali nije jedina rupa u selu iz koje voda curi. Okolini crkve je potrebna revizija, putu do groblja takođe, kao i samom groblju, gde počivaju ostaci Vinsenta van Goga i njegovog brata Tea, koje trpi curenja i ne poseduje neku vrstu sigurnosti. Deo je šarma Over sir Oaza, ta senzacija pronalaženja blaga na tako jednostavnim mestima, ali postoji nemir u selu. I do 200.000 osoba putuju do ovog mesta privučeni autorom „Suncokreta”, dok se okolina raspada.

van_gogh2_dec_2016.jpg

FOTO: Pixabay

Gradonačelnica priča o „zlatnom trouglu”, sastavljenom od prenoćišta Ravu, sobe broj pet, očuvane onakvom kao kada je u njoj umro slikar, crkve i groblja. Ovo poslednje je drugo najposećenije groblje u Francuskoj, posle Per Lašeza (Père-Lachaise) u Parizu, prema tvrdnjama Dominika Jansensa, predsednika Instituta Van Gog koji se nalazi u prenoćištu Ravu. Tamo, na tremu, stolovi, stolice i čaše koje je koristio slikar ostale su zamrznute kao jedna živopisna skulptura.

Popravka groblja koštala bi dodatnih 600.000 evra, a krajem septembra Jansens je primio dobru vest o saradnji sa Muzejem Van Goga iz Amsterdama. U oktobru je trebalo da počne internacionalna kampanja. Već mogu da se prikupe sredstva sigurnim načinima plaćanja preko Interneta, a instalirane su i mašine za lak doprinos u malim sumama sa karticom ili telefonom. „Verujemo da ćemo uspeti da prikupimo sredstva putem manjih donacija od velikog broja ljudi”, objašnjava Jansens. Kiša i dalje prolazi kroz krov crkve katkad. „Sve što dolazi sa neba je dobro”, rekao je seoski paroh, Pjer Mašno, „ali ovo…”.

van1_gogh_dec_2016.jpg

FOTO: Pixabay


„PRETVORITE SE U MECENE VINSENTA I TEA”

San Van Goga bio je da se jednoga dana njegova dela izlože u jednom kafiću. Umro je mlad, sa 37 godina, a da nije bio priznat kao slikar. Institut koji sada nosi njegovo ime restaurirao je ono što je bila njegova poslednja kuća, prenoćište Ravu, 1993, i teži ideji da ostvari ovaj san. Ali pre toga žele da restauriraju put i, pre svega, groblje. Pre početka leta lansirana je kampanja, u saradnji sa Gradskom skupštinom, da se prikupe sredstva. U septembru se udvostručio poziv pod sloganom „Pretvorite se u mecene Vinsenta i Tea van Goga”. Sada, predsednik instituta, Dominik Jansens, želi da internacionalizuje kampanju. „Ceo svet je zaradio novac sa Van Gogom”, podseća. „Muzeji, aukcijske kuće, trgovci…”. Dovoljno je setiti se da su „Suncokreti” pre 20 godina prodati za 35 miliona evra. Pritom, slika crkve iz Over sir Oaza se nalazi u muzeju Orsaj, jednom od najposećenijih u Parizu. „Došao je trenutak da se Van Gogu vrati nešto od onoga što nam je dao”, kaže Jansens. „Svaka zemlja može vratiti deo onoga što je dobila zahvaljujući njemu”. Onlajn uplate se mogu učiniti preko stranice www.institutvangogh.org

IZVOR: El País