Otrivamo tajne nadimaka deset svetskih metropola
Pixabay

Sigurni ste čuli da Njujork u govoru često označavaju kao Veliku jabuku, ili Pariz kao Grad ljubavi, ali da li ste znali da iza ovih i mnogih drugih nadimaka svetskih metropola postoji priča o njihovom nastanku? U ovom tekstu predstavićemo vam deset nekada sasvim očiglednih, a nekada neočekivanih i krajnje zanimljivih priča.

Njujork – Velika jabuka

Ovo je verovatno najpoznatiji od svih nadimaka svetskih gradova. Ipak, kako je naročito u novinskom stilu pisanja popularno koristiti ovu referencu za poznati američki grad, kao da smo prestali da se pitamo otkuda baš taj naziv.

Naime, postoje dve neusaglašene strane koje tvrde sasvim drugačije o poreklu ovog nadimka. Prva priča glasi da je Edvin Martin u svojoj knjizi The Wayfarer of New York Njujorčane nazvao bahatim, pohlepnim ljudima i uporedio ih sa trulim jabukama. Druga priča svedoči da su ’20-ih godina prošlog veka u Njujorku bile veoma popularne trke konja, gde su se konjima jabuke davale kao nagrada, tako da bi čuveni komentator ovih trka, Džon Ficdžerald, u svojim govorima često upotrebljavao rečenicu: „Građani su se ponovo skupili oko Velike jabuke”.

Pariz – Grad ljubavi (Grad svetlosti)

Oba nadimka podjednako se koriste za opisivanje francuske prestonice, a koren njihovog porekla sasvim je isti. Kako je Pariz prvi evropski grad koji je počeo da koristi javnu rasvetu, noćno osvetljenje zavučenih uličica, ali naravno i Ajfelovog tornja, doprinelo je da ovaj grad spozna jednu novu, romantičnu atmosferu, po kojoj je i dan-danas prepoznatljiv. Čak se i francuski jezik danas, pored italijanskog, neretko navodi upravo kao jezik ljubavi.

Filadelfija – Grad bratske ljubavi

Kada je Vilijam Pen osnivao ovaj američki grad ideja vodilja bila mu je da želi da stvori kolevku života u ljubavi i slozi, te je za naziv grada odabrao baš grčke reči philos – ljubav i adelphos – brat i tako ostvario svoju zamisao.

Pixabay
Pixabay

Jerusalim – Sveti grad

Ovo je jedan od onih nadimaka koje je izlišno objašnjavati. Naprosto, Jerusalim je grad koji je sjatio sve tri monoteističke religije – hrišćanstvo, judaizam i islam, te je uporište ove tri veoma značajne vere. Takođe, upravo u Jerusalimu nalaze se neka od najsvetijih mesta navedenih religija, a ona se sastaju na Hramskoj gori.

Las Vegas – Grad greha

Čuvena je ona krilatica: „Šta se dogodi u Vegasu – ostaje u Vegasu”. Zaista jeste tako, s obzirom na to da je Las Vegas poznat kao destinacija za provod, tačnije kockanje, alkohol i brojne druge poroke. Kako je i pustinja u Nevadi u kojoj je Vegas smešten sama po sebi skrivena i sablasna, sve služi u korist jednom od najpoznatijih nadimaka svetskih gradova, a to je upravo – Grad greha.

London – Stari dim

Prestonica Ujedinjenog kraljevstva i dan-danas poznata je kao poprilično zadimljena i „bogata” zagađenim vazduhom (baš kao i Vankuver, za koji se često koristi identičan nadimak). Ipak, ovaj nadimak London je dobio 1952. godine, kada je smog bio toliko jak da je u roku od samo pet dana odneo više od 4000 života i ostavio veliki trag u istoriji ovog grada.

Singapur – Lavlji grad

Kao što je bio slučaj kod Filadelfije, i ovde je osnivač grada bio zaslužan za nadimak. Naime, smatra se da je ser Stemford Refls na obroncima ovog grada ugledao takozvanog merliona – mešanca lava i sirene, te da je ovaj grad nazvao baš Singapur, što se sa engleskog jezika prevodi kao – Lavlji grad. Ostaje misterija da li je ovaj događaj bio mit ili se zaista odigrao, ali je priča o nastanku naziva ovog egzotičnog grada svakako zanimljiva.

Pixabay
Pixabay

Ženeva – Grad mira

Ne samo Ženeva, već generalno čitava Švajcarska poznata je kao država koja je vekovima unazad težila da izgradi i očuva mir, naročito u odnosima sa drugim državama. Kako se u samoj Ženevi nalazi preko 200 internacionalnih organizacija koje imaju isti ovaj cilj, ovaj grad zaslužno je poneo epitet Grada mira.

Amsterdam – Venecija severa

Holandsku prestonicu preseca više od 100 kilometara kanala, tačnije čak 165 kanala, što je sasvim logično čini pandanom Neveste juga – Venecije.

Mumbaj – Grad snova

Kako to obično biva kad je reč o većim gradovima, naročito značajnim trgovačkim, umetničkim, političkim ili kakvim god centrima – Mumbaj je, kao najbogatiji grad Indije, dobio ovaj nadimak zbog velike količine ljudi koja na godišnjem nivou pristiže u grad u nameri da dosegne svoje snove. Jedan od najvećih razloga ovolikog priliva stanovništva zasiguno je i činjenica da se Bolivud (indijska verzija Holivuda) nalazi upravo u Mumbaju.

Izvor: Opusteno.rs